Milyen fóliahegesztő gépet válasszon a vállalkozása számára?
26júl

Milyen fóliahegesztő gépet válasszon a vállalkozása számára?

A fóliahegesztő gép egy olyan csomagológép, amelyet a műanyag tasakok lezárásához használnak, a berendezés hő segítségével olvasztja össze a tasak tetejét. A tasakok lezárása elengedhetetlen a csomagolt termék védelméhez és biztonságos szállításához, tárolásához. Különösen igaz ez a széles körben használt átlátszó polietilén (PE) tasakok esetében. A csomagolt áru védelméhez sok esetben elég egy fóliahegesztőt (más néven vonalhegesztőt) beszerezni, ami a felesleget is levághatja, hogy még professzionálisabb legyen a munka.

Ebben a bejegyzésben megnézzük, hogyan működik egy vonalhegesztő, milyen különböző típusú készülékek állnak rendelkezésre, és milyen típusú tasakokat zárhatunk le a segítségükkel. Valamint röviden bemutatjuk azokat a berendezéseket, amelyek automatizálhatják a folyamatot a vállalkozása számára.

Mi az a fóliahegesztő gép, és hogyan működik?

A fóliahegesztő valójában egy egyszerű fűtőszálas berendezés, amit a hőre lágyuló műanyag tasakra nyomva előidézi annak olvadását. Az olvadás és a nyomás hatására a tasakot összezárja. A lágy műanyag összetapad, majd lehűléskor varrattá alakul.

A folyamat a hegesztéshez hasonlítható, de itt műanyaggal dolgozunk. Lehűlés után a varrat lényegében egyetlen darab szilárd, egyenletes műanyag. Röviden, ez egy vízzáró, zárt hegesztés a két fólia között.

A vonalhegesztó gép két azonos vagy két hasonló hőre lágyuló műanyagból, például különböző minőségű polietilénből készült fólia összekötésére használható. Leggyakrabban a csomagolásban használják, ahol szinte bármilyen méretű zsákot víz- és porzáróan le lehet vele zárni.

A berendezések egy fűtőszálat vagy fűtőrudat használnak, amelyik gyakran teflon bevonatot kap, hogy a lágy műanyag ne tapadjon rá. A tasakzárás mindössze néhány másodpercig tart, de erős és precíz varratot hoz létre. Fontos a hegesztés megfelelő időtartamának beállítása: ha túl rövid ideig zárjuk össze a hegesztőpofákat, akkor a kötés nem lesz erős, ha túl hosszan, akkor a műanyag megég. Ebből a célból a legtöbb berendezésen kigyúl egy lámpa akkor, amikor a kötés létrejön, illetve a fejletteb berendezések esetén a fékpofák automatikusan szétnyílnak.

A fóliahegesztő gép típusai

Mivel felhasználása széleskörű, a fóliahegesztőknek számos változata létezik az egyszerű asztalitól az automata berendezésekig. Blogunkon már korábban is foglalkoztunk ezekkel a nagyszerű gépekkel, a kézi vonalhegesztővel, a lábpedálos vonalhegesztővel és a folyamatos vonalhegesztővel.

A kisméretű, hordozható, asztali készülékek ideálisak kisebb tételek kis mennyiségben történő lezárásához; az automatizált készülékeket sok egyedi tétel lezárásához ajánljuk; a folyamatos vonalhegesztő készülékek pedig folyamatosan hegesztenek, ahogy a tételek átfutnak rajtuk.

A vágókéssel ellátott modellek a hegesztés után a felesleges fóliát levágják.

Így működnek, de egészen pontosan milyen tasakokat tudunk velük lezárni?

Milyen műanyag tasakokat zárhatunk le fóliahegesztővel?

A legtöbb vonalhegesztőt polietilén (PE) tasakok lezárására használják. A polietilén fóliatermékek két nagy családja a tasak (zsák), aminek az egyik végét kell lehegeszteni, és a tömlő, aminek mindkét végét le kell zárni.

Az alacsony sűrűségű polietilén ideális alapanyag ehhez a csomagológéphez, mivel alacsony hőmérsékleten, 160 ℃-on olvad. Ez a hőmérséklet elég ahhoz, hogy a két fólia összeolvadjon, és elég alacsony ahhoz, hogy a hő és a nyomás megszűnésével az anyag gyorsan lehűljön és a varrat létrejöjjön.

A PE további előnye, hogy lehűlés közben összehúzódik, és még szorosabbra húzza a varratot.

A PE fóliatömlő tekercsekben kapható, így folyamatosan csomagolhatja a termékeket akár ipari mennyiségben is. Lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a szükséges méretű csomagolást hozza létre, a terméket egyszerűen beletéve, a fóliatömlőt hosszra vágja, majd hővel lezárva. Ideális, ha különböző méretű termékeket kell csomagolni, mivel a tasak magassága tetszőleges.

A PE mellett a géppel hegeszthető minden hőre lágyuló műanyag: PU, PVC, PP, PVA és Nylon is. Az ipari felhasználásra tervezett folyamathegesztők magasabb hőmérsékleten működnek, ezért a celofán és egyéb vastag műanyag fóliák is gond nélkül hegeszthetők velük.

Mi az az impulzus fóliahegesztő?

Az impulzus hegesztők esetén a hő impulzusokban érkezik, és a hegesztőpofák csak egy vagy néhány másodpercig alkalmaznak hőt, majd a berendezés elkezdni hűteni a varratot.

A legtöbb készülék állítható időzítővel rendelkezik. Több méretben is rendelhetők, a karok hosszát érdemes úgy megválasztani, hogy a legnagyobb csomagolandó termék méreténél 2-3 cm-rel hosszabb legyen a kényelmes munka érdekében.

Automatizálás

Ha szeretné gyorsítani a csomagolást, akkor folyamatos vonalhegesztőre lesz szüksége, ami integrált szállítópálya segítségével szállítja és természetesen hegeszti is a tasakokat. A hegesztési varratba beüthető a dátum vagy más lényeges információ is. Speciális körülmények (élelmiszeripar, gyógyszeripar, tisztaszobák) között használható modellek is kaphatók.

Szeretne többet megtudni a vonalhegesztő gépek elérhető típusairól, illetve a saját iparágában használt legnépszerűbb modellekről?

Ha további tanácsokat szeretne kapni úgy a fóliahegesztő csomagológépek, mint a csomagolóanyagok területéről, forduljon bizalommal csomagolástechnológus munkatársainkhoz>>