vákuumfóliázó gép
18aug

Miért nem használhatunk bármilyen tasakot a vákuumfóliázó géphez?

A vákuumcsomagolás olyan csomagolási eljárás, amely eltávolítja a levegőt egy tasakból vagy tartályból. Az oxigén eltávolítása vagy csökkentése (hiszen 100%-osan nem lehet eltávolítani) egy vákuumfóliázó géppel többszörösére növeli az eltarthatósági időt a nem vákuumozott termékekhez képest. A vákuumcsomagolás tehát kiváló, vegyszermentes módja az élelmiszerek tartósításának.

Vákuumfóliázó géphez speciális vákuumtasakokat fogunk találni a csomagolóanyag forgalmazóknál, illetve manapság már a szuper- és hipermarketek polcain is. A kérdés az, hogy milyen alapanyagú műanyag tasak szükséges a vákuumzáráshoz? Ha egy zacskóból eltávolítjuk az oxigént, akkor bármilyen tasakot felhasználhatunk?

A válasz röviden: nem. Nem minden műanyag tasak alkalmas a vákuumzárásra, sőt, tulajdonképpen a legtöbb zacskó nem alkalmas. Az alábbiakban megnézünk néhány csomagolóanyag-opciót, különböző alapanyagú és tulajdonságú tasakokat, amelyek megfelelnek a vákuumcsomagolás követelményeinek.

Melyik az ideális tasak a vákuumfóliázó gépemhez?

Mielőtt felsorolnánk az alternatívákat, nézzük meg, hogy miért nem vákuumozhatunk bármilyen műanyag tasakot. Technikailag ez a tasak alapanyagának oxigénátbocsátási sebességével (ORT) függ össze. Vagyis arról van szó, hogy mennyi levegő szivárog ki a zacskóból a lezárás után.

A magas oxigénátbocsátási arányú anyagok porózusak, és hiába zárjuk le bármilyen tökéletesen az ilyen anyagból készült tasakot, a levegő távozni tud. Az átlátszó polietilén és polipropilén tasakok például magas oxigénátbocsátási aránnyal rendelkeznek. Egy sima PE vagy PP tasakot ha vákuumcsomagoló géppel lezárunk, a vákuum a lezárást követően másodperceken belül megszűnik.

A vákuumtasakok esetén az oxigénátbocsátási sebesség mértéke egy adott határérték alatt kell legyen. Ez a határérték a 24 óra alatt átbocsátott levegő mennyiségét adja meg köbcentiméterben.

Az alacsony oxigénátbocsátási sebességen túl a vákuumtasakkal szemben támyaszott másik követelmény az, hogy hegeszthetőnek kell lennie (PE-, PP-réteg).

Az alábbiakban három lehetőséget mutatunk be, amelyeket figyelembe kell vennie, amikor tasakot keres a vákuumfóliázó gépéhez.

1. Többrétegű koextrudált tasakok

Élelmiszeripari és nem élelmiszeripari termékek vákuumcsomagolásához is használják világszerte. A legtöbb típus átlátszó, és húsok, sajtok és egyéb termékek csomagolására szolgál.

Tökéletesek fagyasztótárolásra, ideálisak az élelmiszerek hónapokig tartó tárolásához. Kinyitáskor az íz, az illat és az anyagszerkezet friss, változatlan.

A fólia vastagságának növelése csökkenti az oxigénátbocsátás mértékét.

2. Koextrudált tasak EVOH (etilvinilalkohol) védőréteggel

Az EVOH védőréteg tovább csökkenti az oxigénátbocsátási sebességet, növelve ezáltal a barrier jelleget. Az EVOH réteg miatt a tasak kissé szemcsésebbnek tűnik, mint az adalékanyag nélküli standard koextrudált tasakok.

A fokozott védelem nagyszerű az érzékenyebb termékek esetében, amelyek ugyan nem romlanak meg a kissé magasabb oxigénátbocsátási arányok mellett, de az ízek és az illatok megváltozhatnak.

3. Koextrudált tasak PET (polietilén-tereftalát) védőréteggel

Egészen alacsony oxigénátbocsátási arány jellemzi, emellett a fényt is elzárja. A fénytől való elzárás nagyon fontos lehet számos tejtermék, hús és egyéb élelmiszeripari termék esetében. A kávéiparban a kávébabok frissességének megőrzéséhez ezeket a tasakokat használják.

Következtetés: milyen tasakot válasszon a vákuumfóliázó gépéhez?

Mint láttuk, nem minden tasak alkalmas vákuumzárásra, és a vákuumozásra alaklamas tasakok között is vannak különbségek. Amikor vákuumozáshoz keres csomagolóanyagot, győződjön meg róla, hogy a megfelelő alapanyagú vákuumtasakot választja: fontos az alapanyag és a vastagság is. Ha bizonytalan, kérje csomagolástechnológus kollégáink segítségét>>