Mivel zárjuk le a csomagoló dobozt: ragasztószalaggal vagy pántszalaggal?
19júl

Mivel zárjuk le a csomagoló dobozt: ragasztószalaggal vagy pántszalaggal?

Amikor az árut szállítás vagy tárolás céljából csomagoló dobozba helyezzük, kulcsfontosságú, hogy a termékek a dobozban maradjanak. Ezért nem mindegy, hogyan zárjuk le a dobozt. A csomagolt áru tulajdonságainak függvényében lezárhatjuk ragasztószalaggal vagy pántszalaggal. Mikor melyiket érdemes választani?

Nagyméretű csomagolódobozok esetében sok vállalkozás választja a pántszalagot a ragasztószalag mellé a dobozok lezárásához. A polipropilén (PP) pántszalag szakítószilárdsága 120 és 260 kg között van, könnyen felhelyezhető és nem korrodálódik. Emellett rendkívül strapabíró is.

A pántszalag felhelyezéséhez pántológépre van szükség, ez lehet egyszerű kézi szerszám, és lehet akkumulátoros kézi pántológép is, ami sok szempontból leegyszerűsíti a folyamatot. Akkumulátoros géppel akár rakatok, raklapos ládák is könnyedén pántolhatók.

Közepes méretű dobozok és rakományok esetében a ragasztószalag a legjobb választás a dobozok lezárására. Nagyon könnyű alkalmazni, a ragasztószalagot a cég logójával, üzenettel vagy szükség esetén figyelmeztető üzenettel is el lehet látni.

Mennyire erős csomagoló dobozra van szükségem?

A hullámkarton dobozok szinte végtelen méret- és formaválasztékban kaphatók, és akár 500 kg-os terhelést is elbírnak – egymásra rakhatók, raklapokat is képezhetünk a segítségükkel.

Bár a kartondobozok különböző méretben, formában és kivitelben kaphatók, az egyik legfontosabb kérdés, amelyet a csomagoló dobozokkal kapcsolatban feltesznek az, hogy mennyire erősek – pontosabban, hogy mennyire kell erősnek lenniük egy adott feladathoz.

Amikor a megfelelő dobozt keressük, két dolgot kell tudnunk:

  1. mi kerül bele, és
  2. mit fogunk vele csinálni.

 

Minden 100 kg feletti áruhoz nagyméretű, két- vagy háromrétegű hullámkarton dobozra van szükség. Léteznek olyan háromrétegű dobozok, amelyek akár 500 kg-ig is terhelhetők.

Ha a dobozokat egymásra kell rakni (ami legtöbb esetben fennáll), például azért, hogy raklapokat képezzünk belőlük, akkor az ilyen jellegű terhelést is bírniuk kell. Rengeteg doboz hosszú utat tesz meg szállításkor, az egymásra rakás, az ütközés és a mozgatás kihívásainak meg kell felelniük. A megfelelő teherbíró képesség érdekében egyes dobozok több elemből épülnek fel, különálló fedél és/vagy fenék (amit a doboz testébe csúsztatnak) jár hozzájuk.

Ön már megtalálta az ideális csomagoló dobozt a termékei csomagolásához? Szaktanácsért vagy személyre szabott ajánlatért keresse kollégáinkat>>

Hogyan kell egy hullámkarton dobozt ragasztószalaggal lezárni?

Elsőre evidensnek tűnik, pedig…

Van egy kipróbált és bevált módszer a dobozok ragasztószalagos lezárására, amely biztosítja, hogy a dobozok tartalma biztonságban és épségben érkezzen meg a célállomásra.

A módszer lényege, hogy a ragasztószalagot nem csupán egy vonalban, hanem „H” alakban ragasztjuk fel, vagyis a behajtott tetőt először hosszanti irányban, majd a két oldalán is leragasztjuk. Ez a módszer biztosítja, hogy minden fül biztonságosan le legyen ragasztva, és ne álljon fenn a felnyílás veszélye. Emellett segít abban is, hogy a dobozt ne nyissák fel idő előtt, mivel a szalag bármilyen eltávolítása maradandó nyomot hagy a dobozon, és jól látható lesz a dézsmálás ténye.

Minden, amit a hullámkarton dobozokról tudni kell

Most ismerkedik a csomagoló dobozok típusaival? Összeállítottunk egy csomagoló doboz gyorstalpalót, ami minden lényeges információt tartalmaz: alapanyag, alapanyag szerinti osztályozás, méretek, típusok, szabványok. Olvasson bele>>