16jan

Hot-Melt ragasztó pisztolyok

Ha Ön használ hot-melt ragasztó pisztolyokat, bizonyára belefutott már abba a dilemmába, hogy vajon melyik pisztoly a jobb? Vajon miért adna ki akár 5-10.000 Ft-al többet egy készülékért? Egyáltalán, mire jók a barkácsboltokban sokszor 1.000 Ft alatt is kapható “csoda szerkezetek”?

Az Uniotech Kisokos most erre próbál választ adni.

Lássuk először a legfontosabb kérdést, mire jók az olcsó “vackok”. Márkajelzés nélkül tegyünk is ide egy képet.

Ezek az eszközök tipikusan otthoni, barkács célokra lettek kifejlesztve. Jellemző élettartamuk 2-3 év havi 1-2 alkalommal 20-30 percig történő használat esetén! Látható, hogy teljesen alkalmatlan ipari termelésre.
Hoppá, hogy ez nincsen ráírva a termék dobozára? Valóban, továbbá még több fontos adat sincsen ráírva.
Hiányzik az az adat is, hogy mennyi a szerkezet maximális olvasztási kapacitása. Ezt g/perc, vagy kg/óra értékkel adják meg. E nélkül hogyan is terveznénk gyártási sebességet?
Lássuk, mi nincs még benne. Nincs benne folyás gátló rugós elzáró szelep. Vagyis, hogy értsük, teljesen természetes, hogy a ragacs a gép elején folyamatosan csordogál.
Nincs benne továbbá hőfokszabályzó sem. Ennek a hiányosságnak az a megoldása, hogy rendkívül kis teljesítményűek a készülékek, jellemzően 15-40 W közötti teljesítménnyel bírnak (már ha ez teljesítmény). Ezzel megoldották azt, hogy a készülék ne hevüljön túl 30perc után sem, azonban mikor adagoljuk a ragasztót, elérhetünk egy olyan fázishoz, mikor a betolt rúd elhűti a pisztolyt, és meg kell álljunk, míg melegszik a készülék. További ismertető jegy a 10-15 perces felfűtési idő is, illetve 1-2 órás tartós használat esetén ismert és gyakori jelenség a hirtelen elhalálozás egy kis fény és füst kíséretében. (mint a legtöbb elektromos berendezésnél, itt is igaz, hogy a készülék füsttel üzemel, ha kijön belőle a füst, nem üzemel tovább)

És hogy milyen egy “jó” pisztoly? Ez csak egy mintakép, sok hasonló jó termék található a piacon.

A jó készülék a következőkről ismerszik meg:

– Van benne rugós-golyós elzáró szelep, ami megakadályozza a folyást (megfelelő kezelés esetén tartósan)
– Hőfokszabályzó egységgel szerelt, így ezek teljesítménye tipikusan 20-30/150-200W között mozog, látható, hogy a hőntartó fokozata sokszor akkora teljesítményű, mint egy gagyi eszköz teljes teljesítménye, míg felfűtéskor annak 6-10szeresével fűti az eszközt. Így az első használatbavétel ideje akár egy perc is lehet! Esetenként a maximális hőfok is állítható.
– Adatlapjáról megtudhatjuk a maximális olvasztó kapacitását (a képen látható egység akár 1400g/óra olvasztásra képes)
– Ipari használat mellett is van 1 vagy 2 év garancia.
– Lehet hozzá tartalék alkatrészt kapni.

Talán ezek a legfontosabb különbségek a hagyományos, 12mm-es rúddal használható pisztolyok esetén. Reméljük, ezen kis segédlet segít eldönteni, milyen hot-melt ragasztópisztolyt vásároljon.
A jó készülékválasztással sok bosszúságot és sok pénzt takaríthat meg.

Végül, de nem utolsó sorban megemlítenénk még a “nagyágyú”kat is, bár nem térnénk ki rá részletesen, mert ezek területén nem nagyon lehet rosszat, kis kapacitásút vásárolni.
Ezek az hot-melt pisztolyok már granulátummal működnek, 4-800W csúcsteljesítménnyel, nagyméretű ragasztandó felületekhez használható eszközök.
Ha nem sok kis, hanem sok nagy felületet kell ragasztani, akkor ezt válassza!