Minden, amit a hullámkarton csomagolódobozról tudni érdemes
10márc

Minden, amit a hullámkarton csomagolódobozról tudni érdemes

A hullámkarton csomagolódobozokat széles körben használják kiskereskedelmi csomagolásnál, szállításnál, termékbemutatókon és sok más helyen, ahol könnyű, mégis erős csomagolóanyagra van szükség. Blogcikkünkben megtalálja az összes lényeges szempontot és tudnivalót, amire szüksége van akkor, amikor a megfelelő hullámkarton doboz kiválasztására kerül sor.

Miből készül a csomagolódoboz?

A csomagolódobozok alapanyaga a hullámkarton, ami különböző típusú lehet.

A rétegek száma szerint a hullámkarton lehet:

  • 3 rétegű hullámkarton: két lemez között egy hullám. Ez a legáltalánosabb típus.
  • 5 rétegű: 3 lemez és 2 hullám. Nehezebb tárgyak csomagolásánál célszerű.
  • 7 rétegű: 4 lemez és 3 hullám. Ezt ritkábban használják.

Az Uniotech kínálatában 3 és 5 rétegű hullámkarton dobozokat talál, rendkívül széles méretválasztékban.

Szín szerint a hullámkarton lehet:

  • barna-barna: mindkét lemez barna natúr,
  • fehér-barna: egyik lemez fehér, a másik barna,
  • fehér-fehér: mindkét lemez fehér.

A lemezek közötti hullám profilja szerint:

  • E (1,16 mm magas) vagy mikrohullám, a legkisebb méretű hullám. Ideális kiskereskedelmi csomagolóanyag.
  • B (2,5 mm magas). Ideális konzervdobozokhoz.
  • C (3,66 mm magas). Szállításhoz ideális.

A fenti felsorolás nem teljes, csak a leggyakoribb profilokat soroltuk fel.

A hullámtípusok kombinálhatók egyetlen hullámkartonon belül. Például, ha azt olvassuk egy specifikációban, hogy EB hullámkarton, akkor olyan 5 rétegű hullámkartonról van szó, aminek a 3 lemeze között egy E és egy B profilú hullám van.

Hogyan mérünk meg egy csomagolódobozt?

Egyszerű kérdésnek tűnik, mégis vannak olyan részletek, amelyek gondolkodóba ejthetnek. Például az, hogy a doboz méreteibe beleszámolják-e a hullámkarton vastagságát is. Magyarán: kívül vagy belül mérjük a dobozt? A doboz méretei mindig a belső méretek, az a távolság, ami a két hullámkarton lemez között van.

A doboz 3 jellemző mérete:

    1. Hosszúság: a hosszabb rész nyitásnál.
    2. Szélesség: a hosszra merőleges oldal.
    3. Magasság: a doboz aljától a doboz tetejéig, vagyis a nyíló részig tart.

Ezt a három méretet kötelezően mindig ebben a sorrendben adjuk meg, azaz Hosszúság x Szélesség x Magasság.

Doboztípusok

Tetőfenék-lapolt dobozok. A legelterjedtebb dobozfajta a hullámkarton termékek piacán. Használta nagyon egyszerű, alul-felül ragasztószalaggal záródik, nem igényel az összeállítása semmiféle speciális technikát. Valamennyi létező hullámtípusból előállítható.

Speciális és kimetszett dobozok. Egyedi konstrukciók, ezért magasabb árkategóriát képviselnek. Felhasználási területük megegyezik a hagyományos tetőfenék-lapolt dobozokéval, de itt egyedi formákat alakítnak ki a gyártószerszám segítségével. FEFCO szabvány szerint valamennyi doboztípus elkészíthető kimetszett verzióban.

Több elemes dobozok. Fedeles dobozok, amelyek több, mint egy darabból állnak. Jellemző a különálló fedél és/vagy fenék, amit a doboz testébe csúsztatnak..

Teleszkopikus dobozok. Tolókás dobozok, melyeket több különböző irányban egymásba csúsztatható tolóka és hüvely alkot.

Hajtogatható dobozok. Használatra készen ragasztott dobozok, elvileg egyetlen darabból állnak, laposra hajtva szállítják, egy mozdulattal felállíthatók. Ezek a dobozok készülhetnek fenékkel vagy diagonál hajtással.

Szabványméretek

A szabvány általában arra vonatkozik, hogy milyen meghatározott méretei vannak a leggyakrabban használt dobozoknak. Azért írtuk, hogy általában, mert nem mindig a méret a mérvadó. De lássuk a legelterjedtebb csomagolódoboz szabványokat!

FEFCO

A FEFCO, vagyis a Hullámkarton Gyártók Európai Szövetsége által létrehozott egységes kódrendszer a leggyakoribb doboztípusokat tartalmazza. A szabvány kódrendszer számai elárulják a doboz alaptípusát, stílusát stb., de nem a méreteit. Egy-egy szabvány különböző méretekben gyártható le, az arányok azonban rögzítettek, nem változnak. Például a FEFCO 200-as dobozok hajtogatott hullámdobozok, a FEFCO 400-asok összerakható dobozok stb.

Pontosan tervezhető minták alapján lehet kiválasztani a megfelelő csomagolódobozt.

EUR raklap szabvány csomagolódoboz

A dobozok méretét úgy határozták meg, hogy pontosan kiadják a raklap méretét. Többféle méretvariáció létezik az egy raklapnyi nagy doboztól a kisebb méretekig. Lényegük, hogy szépen elrendezhetők a 800 x 1200 mm-es raklapon, rendkívül megkönnyítik a csomagolást és a szállítást.

Szabványméretű csomagolódobozainkat megtalálja itt>>

Melyik csomagolódobozt válasszuk?

A kiindulópont mindig a csomagolandó termék tömege. Minél nehezebb, annál vastagabb, erősebb hullámkartont kell választani. A termék tulajdonságai és a szállítás mikéntje dönti el a továbbiakban a megfelelő doboz kiválasztását. Ha szeretne biztosra menni, a legegyszerűbb szakemberhez fordulni, a csomagolástechnológus ugyanis módszeresen végigveszi a lényegi szempontokat, és ezek fényében választja ki a megfelelő alapanyagú és nagyságú dobozt.

Ha csomagolódobozt választ, kérdezze munkatársainkat>>