vákuumfóliázó vagy konzerválás?
28febr

Vákuumcsomagolás vagy konzerv? 3 érv a vákuumfóliázó gép mellett

Amikor élelmiszereket készítünk elő a hosszabb tárolásra, és célunk, hogy hosszú ideig frissek és fogyaszthatók maradjanak, akkor alapvetően két módszer közül választunk: a vákuumozás és a konzerválás. Bár sokszor összetévesztik e kettőt, valójában a két módszer eltérő és teljesen egyedi úgy a feldolgozás, mint a használat terén. Nézzük meg a legfontosabb különbségeket, majd azt, hogy mikor érdemes a vákuumfóliázó gép mellett dönteni!

A vákuumzárás és a konzerválás egyaránt az élelmiszerek légmentes lezárását jelenti, de lényegi különbség, hogy konzerváláskor az élelmiszert előzetesen hőkezelni kell ahhoz, hogy sterilen, baktériummentesen kerüljön a dobozba. A hősterilizálás folyamán a mikroorganizmusok elpusztulnak, ezért nem szükséges a konzervdobozokat hűtőszekrényben tárolni. A vákuumcsomagoláshoz nincs szükség ilyen jellegű előkészületekre: a vákuumozó gépbe kerülő élelmiszer nem steril. A vákuumfóliázó gép eltávolítja a csomagolásból a levegőt, és ezzel gátolja a csomag belsejében az oxidációt és az oxigént igénylő mikroorganizmusok, baktériumok és gombák szaporodását. Nem befolyásolja azonban az anaerob baktériumok tevékenységét, ezért ha az élelmiszer hűtést igényel, akkor vákuumcsomagolva is hűtőszekrényben (vagy fagyasztóban) kell tartani.

Tartósítás konzerválással

A konzerv előállítása, ahogy említettük, az élelmiszer hőkezelésével kezdődik. Az élelmiszert felmelegítik egy meghatározott hőmérsékletre, ahol a szennyező baktériumok elpusztulnak, majd légmentesen záródó fémdobozokba, üvegekbe vagy tasakokba zárják. A sterilizálási folyamat hatékony befejezéséhez általában magas nyomást és magas hevítési hőmérsékletet alkalmaznak. Ez főleg a tenger gyümölcsei, a baromfi, a hús, a tejtermékek és a zöldségek esetében történik, azonban az erősen savas pH-értékű ételek, például a pácolt gyümölcsök és zöldségek esetében a konzerveket forrásban lévő vízfürdő merítik, magas nyomás használata nélkül.

Tartósítás vákuumfóliázó géppel

A konzerválás egy hagyományos, régóta ismert eljárás az élelmiszerek tárolására. Ehhez képest a vákuumozás viszonylag új technológia, különösen az otthoni, háztartási felhasználók számára. Maga a vákuumozás mint technológia egyszerű: csupán egy vákuumfóliázó gépre és vákuumtasakokra van hozzá szükség.

Számos gyártó kínál többféle modellt a vákuumcsomagoló gépek terén, ipari felhasználás esetén érdemes szakértő, csomagolástechnológus segítségét kérni. A megfelelő vákuumfóliázó kiválasztásához itt talál hasznos tanácsokat>>

A vákuumfóliázó gép 3 nagy előnye

1. Gyorsaság

A vákuumcsomagolás, mivel nem igényli az élelmiszer előzetes kezelését, nagyon gyors folyamat. Az élelmiszert behelyezzük a vákuumtasakba, amiből a gép msáodpercek alatt eltávolítja a levegőt, majd lezárja a csomagolást.

2. Húsok tartósításához ideális

A vákuumozás nagyon hatékony a húskészítmények hosszabb ideig frissen tartásában. A konzerválás nem tud olyan hosszú eltarthatóságot biztosítani a húskészítményeknek, ráadásul a termék illatának és ízének megtartásában sem kiemelkedő. Ezzel szemben a vákuumozott húskészítmény hosszú ideig megőrzi ízét, illatát és színét. Sőt, pácolt húskészítmények esetén elősegíti a pácolási folyamatot, ami vákuum alatt is folytatódik.

3. A kis mennyiség nem akadály

Vákuumozáskor nincsenek mennyiségi követelmények. Egy kis adagot éppoly sikeresen lehet vákuumozni, ezzel szemben a konzerválás csak nagy mennyiségek esetén működik hatékonyan.

Következtetés

Az élelmiszerek tartósításához a vákuumcsomagolás remek opciót kínál. Nemcsak meghosszabbítja az élelmiszer eltarthatóságát hónapokkal (egyes esetekben évekkel), hanem biztosítja az adott élelmiszer minőségi paramétereinek (íz, szín, illat) maradéktalan megőrzését is. A vákuumozás során az élelmiszerre tömegében könnyű, kis térfogatú csomagolóanyag kerül, aminek következtében a csomagolt áru optimális tömegű és térfogatú lesz.

Ha vákuumfóliázó gépet keres a vállalkozása számára, csomagolástechnológus kollégáink szívesen segítenek megtalálni a legmegfelelőbb opciót! Vegye fel velünk a kapcsolatot itt>>