29jan

Fóliahegesztő kisokos: melyik típust mikor használjuk?

A fóliahegesztő gépek hő segítségével zárnak le műanyag zacskókat, tasakokat, zsákokat. A tasakok anyaga sokféle lehet, a leggyakoribbak: polietilén (PE), polipropilén (PP), PVC, BOPP (celofánszerű PP), celofán és poliolefin (PO). A tasak anyaga határozza meg a fóliahegesztő típusát. Kisokosunkban röviden bemutatjuk a főbb hegesztőgép-típusokat, és megnézzük, melyiket mikor előnyös használni.
 

Hogyan működik a fóliahegesztő?

 
A legtöbb fóliahegesztő egy felmelegített huzalt használ arra, hogy a tasak nyílását lezárja. A huzal lehet körszelvényű vagy lapos. A körszelvényű huzal keskeny hegesztési szélességet biztosít, ami a vékonyabb fóliákhoz ideális. Kitűnő választás zsugorfólia, BOPP és celofán esetén.

A lapos huzallal történő zárás vastagabb hegesztési szélességet eredményez, biztonságos zárást érhetünk el nagyobb tasakok, nehezebb termékek esetén. A huzal vastagsága és ezzel együtt a hegesztési szélesség 2mm-től 12mm-ig terjedhet. A hegesztési szélesség növekedésével a hegesztőgépbe dombornyomó eszközt építhetnek be, amely megváltoztatja a hegesztési varrat textúráját. Ennek köszönhetően még erősebb, jobb zárás érhető el. Erősebb zárás esetén szintén népszerű a dupla hegesztéses megoldás. Ezek a gépek két párhuzamos huzal segítségével érik el a nagyobb tasakok tökéletes, szivárgásmentes zárását.

Miután meghatároztuk, hogy milyen típusú zárásra lesz szükségünk, a fóliahegesztő gép árát a mérete és a teljesítménye határozza meg.
 
1. Kézi fóliahegesztő: az alapgép. 2–5mm szélességű hegesztési varrat érhető el, a hegesztőkar hosszát a legnagyobb lezárandó tasak szerint választhatjuk meg. A hegesztési idő beállítható, a hegesztőfény kikapcsol, amikor a zárás elkészül. Napi 200–500 zacskó zárásához javasoltak. Bővebben itt írtunk róla.
 
2. Lábpedálos fóliahegesztő: a hegesztőpofák zárását egy lábpedál segítségével oldhatjuk meg. A lábpedál használata azért előnyös, mert a gépet használó személy mindkét keze szabadon marad hegesztés közben. Gyorsabb, hatékonyabb munkát tesz lehetővé. A lábpedálos gépek két nagy csoportba oszthatók, az egyik típus esetén a hegesztést végző személy ül, a másik típusnál áll. Leggyakrabban használt típusa lapos huzallal hegeszt PE tasakokat. A hegesztési varrat 2–10mm széles. Akár 2000 tasak is lezárható vele naponta. Még több információt talál itt.
 
3. Folyamatos fóliahegesztő: egy behordó szalag segítségével még hatékonyabbá tehető a vonalhegesztő gép. A hegesztések száma csak attól függ, hogy milyen gyorsan adagolják a gépnek a tasakokat. A folyamatos vonalhegesztők kizárólag lapos huzallal hegesztenek, ezért a hegesztési varratok is szélesebbek, legtöbbjük dombornyomással is erősíti a lezárást. Bélyegző segítségével a varratba meghatározott karakterszámú információ is üthető (a lezárás időpontja, szavatossági idő) a lezárás pillanatában. Akár napi 5000 zacskó lezárására is alkalmasak. Itt írtunk róluk bővebben.

Ha nem tudja eldönteni, melyik fóliahegesztő gépet válassza, kérdezze munkatársainkat>>