01febr

2 raklap zsugorfóliázó módszer a rendkívül stabil rakatokért

 

Amikor egy raklapot becsomagolunk, hogy biztonságban tudjuk szállítás és tárolás alatt, általában a stretchfóliát hívjuk segítségül. Kevésbé elterjedt a raklapok zsugorfóliázása, pedig ez is magasfokú biztonságot nyújt. Bemutatunk két raklap zsugorfóliázó módszert, amivel tökéletesen stabil, hosszú szállítási útvonalakat is sértetlenül teljesítő eredményt érhetünk el.

 

A zsugorfóliával való csomagoláshoz vagy egy zsugorfóliából készült zsákot, úgynevezett zsugorsapkát, vagy hagyományos fóliatekercset használunk. Míg az előbbit ráhúzzuk a rakatra, a második esetben körbe kell tekerni a rakomány és maga a raklap körül. Hő hatására a zsugorfólia szorosan rásimul a rakatra, erősen egybetartja annak elemeit.

 

Íme a két raklap zsugorfóliázó módszer:

 

1-es számú raklap zsugorfóliázó módszer: csomagolás zsugorsapkával

 

Első lépésben húzza a zsugorsapkát a rakományra. Győződjön meg róla, hogy magát a raklapot is letakarta. A zsugorsapka nem kell feszüljön, de túl laza sem szabad legyen. A zsák száját tűrje a raklap alá, rendezze el a sarkok körül.

 

Melegítse fel a fóliát. Ehhez használjon zsugorító pisztolyt. A zsugorpisztoly palackos vagy vezetékes gázzal működik, a biztonságos használat érdekében ajánlott pontosan követni a kezelési útmutató leírását. A zsugorítást kezdje a rakat aljánál, amikor a rakomány alapja már stabilan rögzített, végezze el a zsugorítást a felső részen is. Ha a rakat alja és teteje már stabil, lassú, oda-vissza seprő mozdulatokkal rögzítse az oldalakat is.

 

Minden zsugorító pisztoly modell különböző. A használatához szükséges alapinformációkat feltétlenül olvassa el a kezelési útmutatóban, például: milyen távolságra kell az eszközt tartani, milyen hosszan kell a hőt a fóliára sugározni.

 

Zsugorpisztoly helyett nem használhatnék inkább hajszárítót?

Zsugorfóliázás házilag: sok helyen lehet találkozni ezzel a költségkímélőnek szánt ötlettel. Azon túl, hogy a hajszárítós változat végeredménye nem néz ki professzionálisan, a legnagyobb gond vele az, hogy nem képes a fóliát szorosan a rakatra zsugorítani, a csomagolás biztonságát senki sem fogja szavatolni. Márpedig ha nem fogja össze erősen és tartósan a rakományt, akkor kár belevágni!

 

A zsugoróliázás végeztével mindig ellenőrizze a munkáját! Egy jól becsomagolt raklap egységes egészként működik, a részei egymás között nem mozognak.

 

2-es számú raklap zsugorfóliázó módszer: csomagolás fóliatekerccsel

 

A rakatra kézi fólizással kerül fel a zsugorfólia. A fóliázást a rakat aljánál kezdje, a fólia végét kötélként rögzítse a raklap egyik sarkához, majd tekerje körbe a raklapot és a rakomány alsó részét. A fólia feltekerésekor végig ugyanazt az irányt használja. A fóliát nem kell túl szorosan felvinni, nem kell megnyúljon, és főleg nem elszakadjon. Fontos az erős alap, ezért legalább 4-5-ször tekerje körül az alsó részt. Figyeljen arra, hogy a raklap oldalára és alá is kerüljön elég fólia.

 

Haladjon egyenletesen fölfelé. Amikor a rakat teteje is elkészült, vágja el a fóliát. Ha nem érzi biztonságosnak a rakományt, ne vágja el a fóliát, hanem fóliázza be még egyszer, felülről lefelé haladva.

 

A raklap stabilitása érdekében zsugorító pisztollyal zsugorítsa a fóliát a rakományra. Biztonságosabb lesz a szállítása és a hosszú távú tárolása egyaránt.

 

A raklap zsugorfóliázó módszerek sikerét a zsugorpisztoly garantálja, bővebb információkat talál róla itt>>