Tudta, hogy az aranyrudakat is pántológéppel csomagolják?
02nov

Tudta, hogy az aranyrudakat is pántológéppel csomagolják?

Bár kétségtelenül nem ez a legelterjedtebb alkalmazása, de pántológépet használnak akkor is, amikor aranyrudakat csomagolnak. Miért érdekes ez számunkra? Mert sokat elárul arról, hogy milyen jellegű csomagolást készíthetünk vele: biztonságos, mert a termékeket egységesen rögzíti, nehéz terhek esetén is alkalmazható. Megvédi az értékes árut az anyagmozgatás, szállítás és tárolás során adódó sérülésektől. A pántszalagok eltávolításakor a termékek nem sérülnek. A pántolás további előnyeiről itt írtunk korábban.

Érdekességek az aranyrudak csomagolásáról

Az aranyrudakat jól megépített, erős fából készült raklapokra helyezik, amelyek egyenként egy tonnát (a raklaponkénti ajánlott maximumot) bírnak el, és akár hat raklap magasan is egymásra rakhatók. Csak hőkezelt és fertőtlenített raklapok használhatók, ami az Unión belül nem meglepő, mivel az EUR raklapok hőkezelése kötelező, ha más országokba szállítunk, vagy onnan hozatjuk az eladni kívánt árut.

A raklapok ajánlott méretei a következők: 700 mm x 600 mm x 140 mm (H x Sz x M). A felhasznált faanyagnak legalább 25 mm vastagnak kell lennie.

A rakatok között 100 mm-es résre van szükség ahhoz, hogy a szabványos targoncák a raklapot és terhét mozgatni tudják.

Az rudakat megfelelően kell rögzíteni a raklaphoz, hogy a villás targoncás mozgatás, majd a szállítás során ne csússzanak szét, erre a legalkalmasabb eszköz a pántológép. A fém és a műanyag pántszalag egyaránt használatos, legalább két pántszalaggal rögzítik a rakatokat. A rudakat lehetőleg buborékfóliával, hullámkartonnal vagy hasonló térkitöltővel védik, hogy szállítás közben ne dörzsölődjenek össze. Nem szükséges az aranyrudakat egyenként becsomagolni.

Hogy elkerüljék az instabil rakatokat, egy raklapra csakis azonos nagyságú rudak kerülhetnek. Szintén kerülendő a gyenge, nagyon száraz vagy törékeny faanyagból készült raklapok használata. Tilos műanyag raklapokat használni.

Egy aranyrudakat tartalmazó raklapot tilos átcsomagolni. Ha egy rakat nincs megfelelően csomagolva, akkor a szállítmányt részben vagy teljesen vissza fogják utasítani. Ezért olyan hangsúlyos a megfelelő, megbízható csomagolás.

Ezüstrudak csomagolása: itt is a pántológép a megoldás

Az ezüstrudak csomagolása szintén szigorú szabványok alapján történik. 30 ezüstrudat három egyenletes, rétegenként tíz rúdból álló rétegben kell elhelyezni jól megépített, erős fából készült raklapokon, amelyek egyenként egy tonnát (a raklaponkénti ajánlott maximumot) bírnak el, és akár hat raklap magasan is egymásra rakhatók.

Az ezüst csomagolásának sztenderdjei több ponton megegyeznek az aranyéval: ugyanaz az ajánlott raklapméret, a raklap faanyagának vastagsága, a rudak távolsága a targoncás mozgatáshoz.

Egyszerre legfeljebb 20 tonna ezüst csomagolható egy konténerbe. Az ezüst csomagolására néha nagy, EUR méretű raklapokat használnak, de ezeket túl nehéz mozgatni, és a csomagolók hajlamosak túlterhelni, mivel nagyobb felületet kell lefedniük. EUR raklapokat csak akkor használnak, ha az ügyfél kifejezetten ilyen módon kívánja szállítani.

Ön is pántológéppel biztosítaná értékes áruját?

Az Uniotechnél minden pántolási alkalmazáshoz talál megfelelő pántológépet. A világ vezető csomagológép-gyártóinak (Mosca, Orgapack, Itatools) pántológépeit forgalmazzuk, és saját gyártású pántológépekkel is büszkélkedhetünk. A félautomata és teljesen automata asztali gépektől a raklappántolókon át megtalálja választékunkban az akkumulátoros kézi pántológépeket is. Nézze meg pántológépeinket itt>>