Hogyan befolyásolja a csomagolóanyag gyártás a cége bevételeit?
25okt

Hogyan befolyásolja a csomagolóanyag gyártás a cége bevételeit?

A csomagolás az élelmiszeriparban legalább annyira fontos, mint maga az élelmiszer, amit tartalmaz. Elsősorban azt várjuk el tőle, hogy megvédje a benne lévő tartalmat. A csomagolás biztosítja, hogy az étel ehető maradhasson, amíg a fogyasztó kezébe kerül. Fontos szempont a baktériumoktól való védelem, de a fény, az oxigén, a hő és a por legalább annyi veszéllyel fenyeget. Az élelmiszeripari termékek iránti növekvő keresletnek köszönhetően a csomagolóanyag gyártás is új magasságokba emelkedett.

Flexibilis csomagolóanyag gyártás

Az élelmiszerek közel fele flexibilis csomagolásban van, így kiemelten fontos ez a termékcsoport. A csomagolóanyag gyártás arra törekszik, hogy kiváló minőségű csomagolási megoldásokat nyújtson az élelmiszeripari cikkekhez, hogy a termékek ideális állapotban maradjanak az értékesítésig. Ezért folyamatosan keresik azokat az alapanyagokat és technológiákat, amelyeket a gyakorlatuk javítására és további értékteremtésre használhatnak. A flexibilis élelmiszercsomagolások népszerűsége világszerte hatalmas, és a jövőben tovább fog növekedni – köszönhetően annak a rengeteg innovációnak, ami ezt az iparágat jellemzi.

A flexibilis csomagolás egyre gyakoribb a szupermarketekben, mivel számos előnye van a merevfalú csomagolással szemben. A műanyag tasakok rugalmasak, tartósak és gazdaságosak, nem utolsó sorban ezért is választják olyan gyakran. Nézzük át röviden, milyen előnyöket nyújtanak a flexibilis csomagolóanyagok!

A flexibilis csomagolóanyagok 5 legfontosabb előnye

1. A flexibilis csomagolóanyagok nagyon rugalmasan alakíthatók a megrendelők igényeihez. A méretek és formák könnyen igazíthatók az adott termékhez. A testreszabás olyan széles skáláját biztosítják, ami minden tervező és gyártó számára nagy mozgásteret biztosít.

2. A flexibilis csomagolóanyagok könnyűek, és nem igényelnek sok helyet a tároláshoz. A csomagolt élelmiszereket könnyen lehet szállítani, mivel ezek a tasakok nem foglalnak sok tárolóhelyet. Csekély tömegüknek és térfogatuknak köszönhetően csökkentik az energiafogyasztást a szállítás és raktározás során.

3. Hatékonyan megvédik az élelmiszereket a környezeti károsodástól, például a portól, a nedvességtől, illetve a bakteriális fertőzéstől. A csomagolás típusa adja meg a védelem mértékét, például a vákuumcsomagolás komoly barrier tulajdonságokkal rendelkezik, elzárja a csomagolt terméket az oxigéntől.

4. A flexibilis csomagolóanyagok rendkívül tartósak és ellenállnak a külső behatásoknak. Így hosszú ideig képesek biztosítani a termék védelmét.

5. Minimalizálják a csomagolóanyag-felhasználást. Ennek eredményeként a csomagolás-termék arány ötöde-tizede az alternatív csomagolásokhoz viszonyítva. Mivel kevesebb csomagolóanyagot használnak fel ugyanarra a célra, kevesebb hulladék keletkezik használat után.

A műanyagokra specializálódott csomagolóipar új kihívása

2025-ig az EU-ban a csomagolások 65%-át, a műanyag csomagolásoknak pedig 50%-át kell újrahasznosítani. A műanyagokra specializálódott csomagolóanyag gyártásnak ez komoly kihívás, a flexibilis csomagolóanyagok esetén ugyanis még hiányzik a gyűjtési, elválasztási és reciklálási logisztika.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a flexibilis csomagolás kis tömegének és forráshatékonyságának köszönhetően jelentősen túlkompenzálja az alternatív csomagolások magasabb újrahasznosítási arányát. A sokat kárhoztatott flexibilis csomagolás tehát jobban támogatja a globális klímaváltozás elleni küzdelmet, mint azt korábban gondolták.

Flexibilis csomagolóanyag gyártás az Uniotechnél

Az Uniotechnél bármilyen flexibilis csomagolóanyagot le tudunk gyártani. A választék hatalmas, hiszen a műanyag tasak azonban sokféle lehet:

  • formáját tekintve: oldalhegesztett, tömlő, párna, álló, talpas stb.
  • a lezárás szempontjából: ragasztócsíkos, simítózáras, roncsoló ragcsíkos stb.
  • öntapadós
  • egy-, két- vagy többrétegű
  • piskótafüles, euro lyukas

 

És még sorolhatnánk. A formai szemponton túl kiemelten fontos az alapanyag és a vastagság is. Ha jól jönne egy kis szakértői segítség, esetleg egyedi árajánlatot szeretne, keresse kollégáinkat!