Mit tehet azért, hogy kevesebb stretch fóliát használjon?
18okt

Mit tehet azért, hogy kevesebb stretch fóliát használjon?

A nyersanyagárak emelkedése, a termékdíjak és -adók, a környezetvédelmi aggályok miatt sok termelő és logisztikai vállalkozás kétszer is átgondolja, mennyi stretch fóliát használ fel a raklapjai csomagolásához. Feltevődik a kérdés, hogy lehetséges-e csökkenteni ennek az alapvető csomagolóanyagnak a használatát?

Tapasztalataink szerint a stretch fólia használatának csökkentése nagyon is megvalósítható, elsősorban azért, mert a legtöbb vállalkozás a szükségesnél jóval több stretch fóliát használ a raklapok csomagolására. Jó hír, hogy a megfelelő know-how-val és tanácsadással jelentősen csökkenthető a stretchfólia-felhasználás és a kapcsolódó költségek. Első lépésben fel kell ismerjük, hol vannak a problémák. Blogcikkünkben bemutatjuk a stretch fólia túlzott használatának leggyakoribb okait!

Ezért használnak a szükségesnél több stretch fóliát

1. A gépkezelő tévedése

Ugyan minden a stretchfóliázó gép beállítható úgy, hogy azonos mennyiségű fóliát használjon a raklapok csomagolásához, de a rakomány biztonsága érdekében a kezelő sok esetben arra a következtetésre jut, hogy egy-két extra réteg fóliát használjon. Erre azonban semmi szükség, csak feleslegesen pazaroljuk a csomagolóanyagot. Érdemes ezt a tényt tudatosítani a gépkezelőkben, hogy annyi fóliát használjanak a csomagoláshoz, amennyi valóban szükséges. Az automatizált csomagolás lényege, hogy a gép következetesen és egyenletesen adagolja a fóliát, a fóliafogyasztás kiszámítható és optimalizálható. Nincs pazarlás, nincs veszteség.

2. Nem a megfelelő fóliaterméket használjuk a stretchfóliázó gépünkhöz

Mit jelent a nem megfelelő fóliatermék? A megfelelő stretch fóliával el tudjuk érni azt a nyújtást, amire a gépet beállítottuk. Nincs értelme a piacon kapható legújabb fóliát megvásárolni, ha a gépe régi technológiát használ. Ha egy fólia nem képes elérni azt a nyújtást, amelyre a gépet kalibrálták, akkor el fog szakadni. Fordítva, ha a gép nem képes a fóliát kellőképpen nyújtani, akkor a fólia a rakomány köré tekeredve visszazsugorodik, ami a sarkok vagy akár az egész rakomány összenyomódását okozza. Ennek a problémának a megoldására egyes csomagolási műveleteknél sarokvédőket használnak, de ezek további költségeket jelentenek, amelyek elkerülhetők, ha eleve a géphez megfelelő fóliát használnak.

3. A rendszeres karbantartás hiánya

Függetlenül attól, hogy milyen berendezést használ, a rendszeres állapotfelmérés biztosítása kifizetődő lehet. Amellett, hogy minden alkatrész teljes mértékben működőképes, fontos ellenőrizni, hogy a gép a használt fóliához van-e kalibrálva.

4. A beszerzési döntések nem következetesek

A beszerzőkön mindig nagy a nyomás, hogy a lehető legjobb áron szerezzék be a csomagolóanyagokat. Ennek érdekében gyakran a stretch fóliát a tonnánkénti ár alapján vásárolják meg, nem pedig a raklaponkénti csomagolási költség alapján. Mivel a modern fóliák egyre vékonyabbak, tonnánként mennyiségileg sokkal több fóliát kapunk, viszont a tonnánkénti költségük magasabb, mint a kevésbé jó minőségű, vastagabb fóliáké. Fontos, hogy a fóliavásárlási döntéseket a gép követelményeinek ismeretében hozzuk meg, és ne ettől elszigetelten.

Kérdése van a stretch fóliával kapcsolatban?

Nem egy ügyfelünknek segítettünk a stretch fólia felhasználásának és költségeinek optimalizálásában. Az általunk forgalmazott stretch fólia jellemző tulajdonsága a kivételesen nagy szakítószilárdság és magas százalékkal bíró nyúlási értéke, mely tekintélyes nagyságú megosztó terhelés elviselését biztosítja. Saját tekercselő üzemünk lehetővé teszi, hogy Ön a fóliát olyan formában kapja meg, ami pontosan igazodik a berendezései paramétereihez (hosszúság, külső átmérő, tekercssúly stb.).

Stretch fólia termékeink raktárról elérhetőek fekete, fehér és kék színben is. Keressen minket, és kérjen egyedi árajánlatot!