Gépi vagy kézi pántológép: melyik a megfelelő a vállalkozása számára?
16jún

Gépi vagy kézi pántológép: melyik a megfelelő a vállalkozása számára?

A pántszalag ideális megoldást kínál a szállítmányok szállítás előtti rögzítésére vagy közép- és hosszú távú tárolás alatti védelmére. Akár dobozolt árut rögzít egy raklaphoz, akár egy dobozt köt össze egy másikkal, a pántszalag szinte bármit rögzíthet, a törékeny termékektől kezdve az építőiparban, faiparban megszokott terjedelmes rakományokig. Hogy a pántoláshoz gépi vagy kézi pántológépet használunk, azt több tényező figyelembe vételével döntjük el.

Első lépésben a pántszalagot kell kiválasztanunk, ennek három fő típusa a legelterjedtebb: acél, PP és PET . Mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai, és hogy melyik a legjobb az Ön vállalkozása számára, az nagyban függ a rakomány típusától, súlyától és méretétől (a különbségeket a legutóbbi pántolóanyag-összehasonlító blogunkban vizsgáljuk meg).

Míg a választott pántszalag óriási szerepet játszik a csomagolási folyamat hatékonyságában, a szalag felhelyezésének módja nagyban befolyásolja az egész művelet hatékonyságát.

A pántszalag felhelyezése három módszerrel valósítható meg:

  • automata vagy félautomata pántológéppel,
  • elektromos kézi pántológéppel,
  • mechanikus pántoló szerszámmal.

 

Lássuk részletesebben a lehetőségeket, hogy segítsünk eldönteni, melyik a legjobb az Ön vállalkozása számára!

Pántológépek (automata vagy félautomata)

A pántológépek elektromos meghajtásúak, a szalag felhelyezése és végtelenítése automatizált. A gépeket arra használják, hogy időt, energiát és csomagolóanyagot takarítsanak meg a tipikus csomagolási folyamatokhoz képest. Teljesen vagy félautomata változatban kaphatók:

Teljesen automatikus pántológépek. Ezek a leggyorsabban és legegyszerűbben használható pántológépek. Amikor a terméket a megfelelő pozícióba helyezik, másodpercek alatt elkészül a pántolás. A folyamat teljes egészében automatizálható több pántológép és futószalag integrációjával.

Félautomata pántológépek. A félautomata gépek egy kicsit több közreműködést igényelnek a kezelőtől. Bár még mindig egyszerű művelet, a folyamat valamivel tovább tart, mint a teljesen automatikus pántológépek esetében. A pántszalagot fel kell helyezni, illetve be kell fűzni a gépbe.

Kézi pántológép

A kézi pántológépek tökéletes középutat jelentenek a teljesen automata gépek és a kézi pántolás között. Fő előnyük a kézi pántológépeknél megszokott hordozhatóság, de a sebesség és a teljesítmény közelebb áll egy félautomata asztali géphez.

Az akkumulátoros kézi pántológép megfeszíti és végteleníti a pántszalagot, nincs szükség sem fizikai erőre, sem pánthüvelyekre, csatokra a folyamathoz.

Mivel könnyű és nincs szüksége áramforrásra magával viheti bárhová, illetve szabadon mozoghat a raktárban. Ideális egy olyan helyzetekben, amikor könnyebb a pántológépet vinni az áruhoz, nem pedig az árut a pántológéphez. A kézi pántológép szabadságot ad Önnek, hogy rugalmasabban tudjon csomagolni.

Kézi pántolás

A kézi pántolás mechanikus szerszám használatát igényli a munka elvégzéséhez a kisebb volumenű pántolások esetében. Az acél pántszalag kizárólag kézi pántolással helyezhető fel.

A kézi pántolás folyamata hosszadalmas lehet. Ha azonban az áramellátás korlátozott, vagy a mennyiségek alacsonyak, ez a módszer is hatékony lehet.

Hogyan válassza ki a megfelelő pántológépet a vállalkozása számára?

Számos tényezőt kell figyelembe vennie, amikor meghatározza a vállalkozásának megfelelő pántolási alkalmazást. A naponta pántolást igénylő dobozok, rakatok mennyisége azonban jó kiindulási mutató lehet. Ha csak néhány rakatot kell rögzíteni, akkor a kézi pántolási eljárás is elegendő lehet. Ha ennél többre van szükség, akkor a pántológépek által kínált sebesség bölcs befektetésnek bizonyulhat – ne feledje, az idő pénz.

Miben tud segíteni egy pántológép a manuális pántolással összevetve?

  • következetesebb pántolás
  • a termelékenység növekedése
  • idő- és pénzmegtakarítás a munkaerő jobb felhasználásával

 

Pántolási megoldások az Uniotechtől

Nem tudja eldönteni, hogy melyik pántolási módszer a megfelelő az Ön vállalkozásának? Beszéljen még ma az Uniotech egyik csomagolástechnológusával! Több mint 15 éves iparági tapasztalatunkkal rendelkezünk a szükséges tudással ahhoz, hogy tanácsot adjunk az Ön igényeinek legmegfelelőbb pántolási megoldásról.

Acél, PP és PET pántszalagok széles választékát, valamint automata és félautomata gépeket, akkumulátoros kézi pántológépeket és mechanikus kézi pántológépeket tartunk raktáron. Fedezze fel kínálatunkat még ma, és biztosítsa raklapjait a legjobb megoldásokkal!>>