Útmutató a megfelelő pántológép és pántszalag kiválasztásához
18okt

Útmutató a megfelelő pántológép és pántszalag kiválasztásához

A pántolás kiváló megoldás a szállítmányok szállítás közbeni rögzítésére, illetve közép- vagy hosszú távú tárolására. A pántológépnek 3 fő felhasználási területe van:

  • raklaphoz való rögzítés,
  • két vagy több doboz összekapcsolása,
  • egy csomag lezárásának biztosítása.

Pántolással szinte bármi rögzíthető, a törékeny termékektől az újságkötegeken át a terjedelmes rakományokig.

Ebből kifolyólag különböző típusú berendezések és pántolószalagok állnak rendelkezésre, ezek közül kell kiválasztani a megfelelőt. Hogyan lehet biztos abban, hogy a megfelelő típust használja? Ebben a blogbejegyzés röviden bemutatjuk a pántoláshoz leggyakrabban használt gépeket és eszközöket, továbbá tanácsokat és tippeket adunk a megfelelő pántszalag kiválasztásához.

Miért hasznos a pántológép?

Miután egy kartondobozt tapadószalaggal lezárnak, még ha egy erős kartondobozról van is szó, a teljes rögzítés érdekében pántolással lehet biztosítani. Bevált csomagolási módja egyrészt a nehéz termékeknek (nagyobb szilárdság), másrészt az értékes termékeknek (plusz védelem a dézsmálással szemben). Pántszalaggal körbeveszik a csomagoló dobozt, majd megfeszítik, és a végeket hegesztéssel, átütőpréssel vagy egy segédanyag (csat, hüvely) segítségével rögzítik.

A doboz méretétől függetlenül könnyen alkalmazható, a szabványos méretű kartondobozoktól a nagy exportdobozokig és raklapokig mindenre. Különösen hasznos, ha néhány hullámkarton dobozt rögzít egymáshoz – ekkor egy csomagnak tekintik, így csökkenti a szállítási költségeket. Ideális a terjedelmes és nehéz termékekhez is, ahol a biztonságos rögzítéshez a normál tapadószalagnál erősebb pántra van szükség.

Pántológépek és pántoló szerszámok

A pántolás történhet kézzel, pántoló szerszámmal vagy gyors és hatékony pántológép használatával. A pántológép előnye, hogy a pántolás összes műveletét elvégezheti a pántszalag felhelyezésétől a megfeszítésen át a végtelenítésig, a szalag elvágásáig. A teljes pántolási ciklust az automata pántológépek végzik el, félautomatáknál már egy kezelőre is szükség van (például a kezelő helyezi fel a szalagot).

Kézi pántolást elsősorban akkor alkalmaznak, amikor fém pántszalaggal dolgoznak, illetve nagy méretű, nehezebben megközelíthető rakományok esetében. A pántoló szerszámok között is találunk kombinált berendezéseket, amelyek több műveletet is elvégeznek, például a feszítést és a végtelenítést. A klasszikus pántoló szerszámok robosztus, strapabíró gépek, az elektromos kézi pántológép már könnyű (3-4 kg), és a szalagot motor segítségével feszíti meg. A kézi pántoló szerszámokról és gépekről általában elmondható, hogy változatos munkakörülmények között is lehet őket használni, mivel nincsenek az elektromos hálózathoz kötve (mechanikusak vagy akkumulátorral működnek).

Csomagolósorok esetében, ahol nagy mennyiségű dobozt kell pántolni, ajánlott a pántológép. Félautomata és automata gépek állnak rendelkezésre, egy nagy teljesítményű automata berendezés akár 65 pántot is képes percenként felhelyezni. A pántológépek nagymértékben felgyorsítják a pántolási folyamatot, több pántológép összekapcsolásával pedig a vízszintes és a függőleges pántolás is megoldató.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő pánszalagot a termékünkhöz?

Mielőtt a pántszalag megvásárlására kerülne sor, néhány kérdést kell megválaszolnia ahhoz, hogy a megfelelő szakítószilárdságú és alapanyagú szalagot megtalálja:

  • Milyen alkalmazásról van szó, hogyan kívánja használni?
  • Mekkora a súly, és statikus vagy dinamikus terhelésről van szó?
  • A pántolt rakománynak ellen kell-e állnia valamilyen különleges időjárási körülménynek (nedvesség, UV-sugárzás…)?
  • A pántolást kézzel, szerszámokkal végzik, vagy automatikusan, géppel?
  • Milyen messzire szállítja a termékeit, rakományát, és mennyi ideig lesz a szállítmány pántolva?

 

A pántszalag típusai

Az alábbiakban összefoglaljuk a különböző pántszalag típusokat, azok tulajdonságait és előnyeit, a szakítószilárdság növekvő sorrendjében. Ez segíteni fog Önnek a helyes döntés meghozatalában, amikor pántszalagot vásárol – ha pedig még mindig nem biztos benne, akkor hívjon minket a (+36) 27 504 770-as telefonszámon, és mi szívesen segítünk!

PP (polipropilén) pántszalag

A PP pántszalag nagyon könnyű és sokoldalúan használható, így ideális a könnyebb rakományok, dobozok lezárására, megerősítésére és rögzítésére. Rugalmas tulajdonságai révén nem deformálódik vagy korrodálódik, és ellenáll az ütődéseknek és karcolásoknak, jó választás a hosszú ideig tárolt vagy nagy távolságra szállított raklapokon való használathoz.
Akár 250 kg-os szakítószilárdságot biztosít, a könnyű, műanyag szalaggal pedig egyszerű dolgozni. Végtelenítése történhet segédeszközzel (csat, hüvely), illetve hegesztéssel.

PET (polietilén-tereftalát) pántszalag

A legerősebb műanyag pántszalag, így ideális a nehezebb rakományok és raklapok rögzítéséhez. Az alapanyag enyhe rugalmasságának köszönhetően nagyon szorosan megfeszíthető a rakat körül.

Magas nedvesség- és UV-állósággal rendelkezik, ami ideális hosszú távú tárolásra. Akár 340 kg-os szakítószilárdságot is biztosít, és számos helyzetben helyettesítheti az acélszalagot. Minimum 80%-ban újrahasznosított anyagokból készült, így környezetbarátabb, mint más pántolóanyagok. Végtelenítése segédeszközökkel történik.

Acélszalag

Az elérhető legerősebb pántszalagok közé tartozó acélpánt tökéletes nehéz, merev, éles vagy durva élekkel rendelkező rakományokhoz (például vas vagy beton termékekhez), amelyek nem sérülnek, deformálódnak az erős pántok alatt. Az acélszalag nem hajlik meg, mint más anyagok – ezért ideális nehéz, terjedelmes rakományokhoz, akár 750 kg-hoz is.

Használata körültekintést igényel. Ajánlott, hogy a csomagoló személy ipari kesztyűt viseljen a védelem érdekében.

Az acél pántszalagot kizárólag pántoló szerszámokkal lehet felhelyezni.

Szőtt PET pántszalag

Ellenálló pántolóanyag, ideális a kényes vagy törékeny termékek rögzítéséhez és lezárásához. Könnyű, textil anyagának köszönhetően egyszerű vele dolgozni, nem rozsdásodik, nem hagy nyomot a felületeken. A legjobb kézzel felhelyezni.

Akár 950 kg-os terhelést is elbír, és rendkívül ellenálló a szakadással szemben, így ideális nehéz rakományokhoz.

Ha további információkat szeretne az általunk kínált pántszalagokról, kézi szerszámokról, pántológépekről, rendszerekről, vagy tanácsot szeretne, hogy melyik pántszalagot használja, egyszerűen vegye fel a kapcsolatot csomagolástechnológusainkkal, akik szívesen segítenek>>