vákuumos fóliázógép
10ápr

Miben különbözik a háztartási vákuumos fóliázógép a professzionálistól?

Az egyik legnagyobb veszély, amelynek az élelmiszerek ki vannak téve – különösen, ha frissek és folyadékban gazdagok – az, hogy a levegőben jelen lévő baktériumok és mikroorganizmusok miatt fizikai vagy kémiai változáson mennek keresztül. Ezért a vákuumos fóliázógép széles körben alkalmazott csomagológép az élelmiszeriparban. Az élelmiszerek vákuumozása közvetlenül az előállításuk után a legjobb módja vonzó tulajdonságaik és tápértékük megőrzésének. A csomagolás légmentesítésnek köszönhetően az élelmiszer sértetlenül megőrzi tápanyagtartalmát, valamint aromáját és ízét, és ezáltal kiváló minőségű terméket garantál.

Milyen folyamat játszódik le, amikor vákuumos fóliázógépet használunk?

Először a vákuumos fóliázógép eltávolítja a levegőt a csomagolásból. Ezt követően a csomagot hermetikusan lezárja, elzárva ezzel a beszivárgó levegőtől, párától, szennyeződésektől. A levegő elszívása történhet külső szívógépekkel vagy kamrás gépekkel: a gép kiválasztását általában a csomagolandó élelmiszer típusa határozza meg, illetve ipari környezetben a géptől elvárt teljesítmény.

A levegő eltávolításával ellenséges környezetet hozunk létre az aerob mikroorganizmusok, például a penész és a baktériumok számára, amelyek oxigén hiányában elpusztulnak. Ezért nem változtatják meg az élelmiszer fizikai tulajdonságait (szín, állag és aroma) és tápanyagait (fehérjék, vitaminok és keményítő). A vákuumtartósítás lényegében egy szárítási folyamat: a víz alacsony nyomáson elpárolog és kifelé távozik. A száraz környezet lassítja a baktériumok és a penész kialakulását.

Röviden, a vákuumcsomagolás lehetővé teszi a frissen főzött ételek illatának és aromájának megőrzését, ezáltal maximális higiéniát biztosít.

A professzionális vákuumos fóliázógép jellemzői

A fő jellemző, amely megkülönbözteti a professzionális vákuumcsomagoló gépet a magánhasználatra szánt gépektől, a vákuumzáráshoz használt technológia. Míg háztartási használatra általában külső vákuumfóliázó gépet ajánlunk, addig professzionális használatra a kamrás gép a legelterjedtebb.

  • Külső vákuumfóliázók: közvetlenül a csomagolandó terméket tartalmazó zacskóból szívja ki a levegőt; a zacskó szinte teljesen a gépen kívül marad, a folyamat végén a gép hegesztéssel lezárja a tasakot.
  • Kamrás gépek: egy tartályból áll, amelybe a lezárandó csomagot helyezik. A vákuumot levegő hozzáadásával és nem eltávolításával hozzák létre, így az eljárás folyékony vagy lédús élelmiszereknél is alkalmazható. A fedél lezárása után a gép vákuumot hoz létre a tartályban, és ennek következtében a csomagban is.

 

A kamrás vákuumcsomagoló gépek működési elve jobb vákuumzárást biztosít, és lehetővé teszi a különböző típusú és állagú termékek csomagolását. Ezért ez a modell a legnépszerűbb a professzionális használatban.

A kamrás vákuumfóliázó gép előnyei

Bár egyetlen professzionális vákuumcsomagoló gép sem képes 100%-os vákuumot előállítani, a kamrás vákuumcsomagoló gép az, amelyik a legközelebb áll hozzá. Legfontosabb előnyei:

  • Kevesebb mint 10 millibar vákuumot garantál, míg egy külső szívással működő gép legfeljebb 300 millibar vákuumot tud elérni.
  • Többféle termék csomagolását teszi lehetővé, beleértve a folyadékokat és a lédús élelmiszereket is. A mártások, szószok, levesek, gyümölcslevek és ételízesítők valójában mind vákuumcsomagolhatók egy kamrás gépben, mivel egy külső szívógép a levegő elszívása mellett magának a folyadéknak egy jó részét is elszívná.

 

Professzionális vákuumcsomagoló gépet keres, de nem tudja, hogy melyik típus felel meg leginkább az Ön igényeinek? Elmagyarázzuk, milyen jellemzőket kell figyelembe venni a helyes választáshoz>>