vákuumos fóliázógép
23nov

Milyen vákuumos fóliázógép ajánlott folyadékokhoz?

Lédús élelmiszerek vákuumozásánál gyakori probléma, hogy az erős szívóhatás miatt a vákuumos fóliázógép a nedvesség egy részét is kiszívja, és a víznyomok miatt a tasakot nem tudja tökéletesen hegeszteni. Valóban, a külső vákuumcsomagoló gépek (a vákuumtasak és annak tartalma a folyamat alatt a gépen kívül marad) nem alkalmasak semmiféle folyadék vákuumozására, a nyers húson lévő minimális nedvességét is kiszívják a vákuumtasakból. Éppen ezért a külső vákuumozók elsősorban háztartási és kisipari célra ajánlottak.

De milyen gépet használjon az, aki magas folyadéktartalmú élelmiszereket, sőt egyenesen folyadékokat szeretne vákuumozni? Mártás, alaplé, leves, fűszerolaj, marinád, oldott állapotú ízesítő anyagok, friss gyümölcslevek, turmixolt alapanyagok: csupa olyasmi, amit egy vendéglő, egy bár vákuumozni szeretne, és ne feledkezzünk meg a sous vide technológiáról, ami szintén felléphet ezzel az igénnyel.

A kamrás vákuumos fóliázógépek működési elve egészen más

A folyadékok vákuumcsomagolásának egyetlen módja a kamrás vákuumfóliázó gép használata. A vákuum a gép kamrájában jön létre, és természetesen minden olyan tasakban, amit a kamrába helyezünk. A kamrában a vákuumpumpa légüres teret hoz létre, a vákuumszivattyú pedig a csomagolásból is eltávolítja a levegőt. A szívócső tehát a kamrába torkollik és nem közvetlenül a tasakba. A kamrás gépek indirekt módon vákuumoznak, és a levegő 99%-át képesek eltávolítani.

Vagyis itt már nem kell számolni a szívóhatással, ami minden könnyebb részecskét magával ránt, így gyakorlatilag bármilyen élelmiszer vákuumozható. Ha a húsokat mártással, marináddal együtt tudjuk vákuumozni, akkor biztosítható a hideg marinálás, másrészt hatalmas előny, hogy szószokkal, fűszerolajokkal stb. együtt tudunk hőkezelni.

A kamrás vákuumos fóliázógépek fontos funkciója még, hogy képesek a lágylevegős vákuumozásra, vagyis sérülékenyebb alapanyagok, halak, törékeny zöldségek és gyümölcsök tökéletes vákuumozására is alkalmasak.

Ha élelmiszerek tartósítására szeretné használni a vákuumfóliázót, akkor a kamrás gépek között olyat is talál, ami gázopcióval van ellátva, védőgázas csomagolás készítésére is alkalmas. A gép élelmiszerbarát, íztelen védőgázt juttat a csomagolásba, ami fokozza az oxigén kizárását, és a termék eltarthatóságát növeli. A védőgázas csomagolású élelmiszerek nem alkalmasak hőkezelésre.

A kamrás vákuumos fóliázógépek nagy családja

A kamrás vákuumos fóliázógépek számos változatban készülnek a különböző csomagolási igényeknek megfelelően: