08jan

Mindent a pántológépről: a legfontosabb kérdések, lényegre törő válaszok

Mai blogbejegyzésünkben a pántolás kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdésekkel foglalkozunk. A pántolás mint csomagolási forma méltán népszerű, a megfelelő pántológép kiválasztása pedig komoly döntés, amit nem érdemes félvállról venni. Az első lépés legyen az alapfogalmak tisztázása.

 

Pántológépre van szüksége, melyik a legjobb?

 

A választandó pántológép típusa függ a pántolandó terméktől, a pántolási sebességtől, illetve a művelet automatizáltsági fokától. A választék hatalmas, az asztali pántológépektől a teljes raklapokat csomagoló pántolókig terjed.

 

Hogyan történik a szalag feszítése és végtelenítése?

 

A szalagfeszítés történhet kézi szerszámmal, ez típustól függően végtelenítheti is a szalagot (ha nem, a szalag végtelenítéséről külön gondoskodni kell). A végtelenítés történhet hegesztéssel, átütéssel vagy valamilyen segédeszköz (pánthüvely, kapocs) használatával. Az automata gépek esetében nincs szükség fizikai erőre a szalag megfeszítéséhez, illetve ezek a szalag végtelenítését is megoldják.

 

Lehet-e automatizálni a pántolást?

 

Természetesen. A teljesen automata gépek csomagolósorba is illeszthetők, a pántolás elvégzéséhez nincs szükség kezelőre.

 

Milyen pántolószalagra van szüksége?

 

Sok tényezőtől függ, van azonban pár általános irányelv:

  • Az acél pántszalagot általában nehéz rakományok esetében használják, általában 2 tonna felett ajánlott. Nagy hőmérsékletekhez, ahol a műanyag megolvadna, éles élekkel rendelkező rakományok esetén, illetve kör keresztmetszetű termékek (pl. csövek) esetében szintén acél pántszalagra esik a választás.
  • A PP (polipropilén) pántszalag könnyebb rakományokhoz, főként övezéshez (pl. papírtermékek) és kartondobozok lezárásához ideális.
  • A PE (poliészter) szalagot nehezebb raklapokhoz, nem összenyomható rakatokhoz (pl. tégla) használják a fémszalagok kiváltására.
  • Szövött pántszalagokat használnak a mezőgazdaságban nehéz rakományok kézi rögzítésére.

 

Mindig működjön együtt a beszállítójával, kérje ki csomagolótechnológus véleményét, hogy az alkalmazáshoz a legmegfelelőbb pántszalagot válassza.

 

Használható ugyanaz a pántológép fém és műanyag pántszalaggal is?

 

Sajnos nem. A fém és a műanyag pántszalag végtelenítése teljesen eltérően történik. Ha azonban fém pántszalagról műanyagra szeretne áttérni, a műanyag pántszalag kedvezményesebb ára miatt bátran befektethet egy pántológépbe is, mert az ára hamarosan megtérül.

 

Szeretne megszabadulni az acél pántszalagtól, mert túlságosan körülményes a használata. Van más alternatíva?

 

Az utóbbi években egyre többen helyettesítik az acélszalagot PE pántszalaggal. Bár nem minden esetben váltható ki a fémszalag, sok esetben érdemes áttérni. A műanyag szalag nehéz rakományok esetén való alkalmazásának számos előnye van, ezekről itt írtunk.

 

 

Stretchfóliázza a raklapjait, miért kellene pántolni is őket?

 

A stretchfóliázás remek védelmet nyújt a termékeinek, de nem a legmegfelelőbb módszer arra, hogy a termékeket a raklaphoz rögzítse. A pántolás szilárdan tartja a termékeket a raklapon.

 

Az Uniotech pántológép választékát megtekintheti itt>>