10dec

Tovább folytatódik a pántológépek csatája

A pántológépek csatája olyan összeütközés, amelynek nincsenek áldozatai. A tét viszont annál fontosabb: biztonságosan eljuttatni az árut a címzetthez, a lehető legkevesebb sérüléssel és árukárral. A nagy kérdés továbbra is az:

 

Műanyag szalagos vagy fémszalagos pántológépet használjunk?

 

Évtizedeken keresztül a nehéz rakományokat láncok és fémpántok segítségével rögzítették, és az innovációs kísérletek állandóan beleütköztek egy nagy (mondhatni súlyos) problémába: ez pedig a rakomány tömege volt. Az idők azonban változnak, és a műanyag pántszalagok elkezdtek beszivárogni a nehéziparba is. A váltás azonban sohasem egyszerű.

 

A nagy távolságokon való szállításban (például tengeri szállításban) ugyanis még mindig makacsul tartja magát az a nézet, hogy a műanyag pántszalagok kizárólag kis és könnyű rakományok rögzítéséhez használhatók. Holott már vannak olyan műanyag szalagok, amelyek a szakítószilárdság tekintetében felveszik a versenyt a fémszalagokkal, ráadásul rendelkeznek a szintetikus pántszalagok összes előnyével:

  • kisebb tömeg
  • könnyebben kezelhető
  • automata pántológéppel felhelyezhető
  • gyorsabb felhelyezni és eltávolítani, ami akár indulásnál, akár egy kikötői átrakodásnál sokat jelenthet

 

Tény, hogy a hagyományos fém megoldásokat már több száz éve használják, és az emberek jobban ismerik őket. A szintetikus pántszalagok viszonylag új technológiája számos anyagtípust felhasznált. Az 1970-es években kezdtek poliésztert használni a pántszalagokhoz, amihez különböző bevonatok társultak, hogy a szalagot időjárásállóvá tegyék. A szőtt hevederek esetében ma már nem ritka az akár 20 tonnás teherbírás is. Ezeknek a szőtt, kompozit és ragasztott szintetikus szalagoknak a piaca egyre inkább bővül, egyre szélesebb körben alkalmazza őket a faipar, vegyipar és logisztikai ágazat.

 

A fém pántszalagok és a balesetveszély

 

Ha valaki fém pántszalagot használt, akkor biztosak lehetünk benne, hogy van egy története a szalag okozta sérülésről, vágásról, akár komolyabb munkahelyi balesetről. Ugyanígy a pánt az áruban is kárt tud okozni, ami például elszivárgó vegyi anyagok esetén egészen komoly problémát jelenthet.

 

Az acélpántok felhelyezéséhez nehéz, kézi szerszámokra van szükség, maguk a szalagtekercsek is súlyosak, könnyen elképzelhető, hogy további gépekre van szükség a szállításukhoz és kezelésükhöz. A felhelyezés és az eltávolítás biztonsági felszerelést igényelhet, annak biztosítására, hogy a felhasználó ne sérüljön meg. A fémszalagok megfeszítése is problematikus, mert vannak olyan esetek, amikor kézi erővel kell rásegíteni, hogy a kívánt feszültséget elérjék. A műanyag szalagoknak ehhez képest gyerekjáték a felhelyezése, mert egyrészt igénybe vehető egy automata pántológép, másrészt nincs sérülésveszély. Ebben a cikkünkben bemutatunk egy akkumulátoros kézi pántológépet, amit akár nehézipari alkalmazásokhoz is be lehet vetni.

 

Úgy tűnik, a nehézipari vállalatok elsősorban a biztonsági problémák miatt próbálják ki a műanyag pántszalagokat, így ez lehet az a rés, amit a szintetikus pántszalagok gyártói ki tudnak majd használni.

 

Ön milyen pántszalagot használ? Az Uniotech kínálatában minden típushoz talál pántológépet>>