10jan

Mire használják az ipari ragasztópisztolyokat?

Minden háztartásban jól jön a ragasztópisztoly, mert rengeteg hasznos dologra lehet használni a ház körül (10 példát mutatunk itt), barkácsolásnál pedig egyenesen nélkülözhetetlen. Nem véletlen, hogy számos iparág is ragasztópisztolyt és hot-melt ömledékragasztót használ a gyártási és az összeszerelési folyamatban. Az ipari felhasználás többet jelent, mint két anyag egymáshoz ragasztása: változatos és bizonyos esetekben precíziós munkáról van szó, amihez a barkácsoláshoz tervezett ragasztópisztolyok már nem alkalmasak. Az ipari ragasztópisztolyok nagyobbak, nagyobb a teljesítményük és többféleképpen használhatók.

Az ipari ragasztópisztoly sokoldalú felhasználásának magyarázata

A sokoldalú felhasználás a hot-melt ragasztó előnyös tulajdonságainak köszönhető. Miért előnyösebb a hot-melt ragasztó használata szemben az oldószeralapú ragasztókkal, illetve egyéb rögzítőkkel?

 

A hot-melt ragasztó:

  • erős kötést képez
  • gyorsan szárad
  • hosszú élettartamú
  • könnyen kezelhető
  • száradás közben nem veszít a térfogatából

 

A különböző iparágak változatos igényeihez alkalmazkodva a forró ömledékragasztónak is sokféle típusa van, például létezik olyan, amit permetezéssel vagy merítéssel kell felhordani.

 

Hot-melt alapfogalmak

Ipari környezetben való felhasználáskor figyelembe kell venni a hot-melt ragasztó tulajdonságait, ezek pontos leírására van szükség. Az első kulcsfogalom a kötésképző hőmérséklet, vagyis az a minimális hőmérséklet, amin a kötés létrejön. Ipari környezetben fontos figyelembe venni a kötés élettartamát. Tisztában kell lenni a ragasztóanyag tapadóképességével is, vagyis mekkora az az időintervallum, amíg a megolvadt ragasztó tapadóképes, milyen gyorsan kell vele dolgozni.

 

Ezekben az iparágakban biztosan találkozni fog a ragasztópisztoly használatával

 

Termékek összeállítása. Rendkívül sok helyen használható, kezdve a kis szerelvények összeállításától a nagy felületek laminálásáig. Matracok, légkondicionáló berendezések és egyéb készülékek összeszereléséhez például ipari ragasztópisztolyt használnak.

 

Bútorgyártás és faipar. A bútorgyártásban a hot-melt ragasztó szinte azonnali kötése felgyorsítja a termelést. A hot-melt jól tapad a bútorgyártás fő alapanyagaihoz: fa, forgácslap, MDF és más lemezek, kárpitok.

 

Építőipar, építkezés, felújítás. A hot-melt ragasztó minden típusú padlóhoz és szőnyeghez használható. Ezekben az alkalmazásokban a ragasztópisztolyos rögzítés javítja a padlózat esztétikumát is (más rögzítőelemekhez, pl. kapcsokhoz képest). További alkalmazások: hidegburkolatok, kisebb garázsablakok és -ajtók beszerelése, ajtók összeállítása.

 

Csomagolás. Már az 1960-as évektől használják a hot-melt ragasztókat dobozok lezárására. A rövid száradás és a vízállóság hatékonyabb csomagolási folyamatokat tesz lehetővé. Nincs szükség a csomagológépek folyamatos leállítására és újraindítására.

 

Mélyhűtött élelmiszerek. A kartondobozos mélyhűtött élelmiszerek (pl. pizza) csomagolásához használják, mert a jó tapadóképességnek köszönhetően bírja a szállítással és rakodással járó igénybevételt, alacsony hőmérsékleten is megőrzi tapadóképességét, és jól megtapad a kezelt kartonfelületeken is.

 

Címkék felragasztása. Papírcímkék műanyag felületre való felragasztásához általában hot-melt ragasztót használnak.

 

Szállítás és elektronikai ipar. Autók, buszok és egyéb járművek összeszerelésénél is használják a ragasztópisztolyt. Ezekben az alkalmazásokban azért használható nagyszerűen, mert különböző minőségű anyagok összeragasztásához is használható (műanyag, textil, hab). Erős kötést képez, ami a nyári nagy melegeket is kibírja. Hasonlóképpen a számítógépek, telefonok, távirányítók és számos egyéb eszköz összeszereléséhez is alkalmazzák. Az elektronikai iparban követelmény a speciális hot-melt ragasztók kapcsán, hogy az apró részek rögzítésénél ne tegyék tönkre magát az alkatrészt, illetve a kötéseket ne módosítsák a rezgések.

 

Nyomdaipar. Manapság a könyvkiadás alapvető ragasztóanyaga a hot-melt.

 

Ipari alkalmazáshoz keres ragasztópisztolyt? Nézzen körül itt>>