20+1 érdekes tény a csomagolódobozról
10ápr

20+1 érdekes tény a csomagolódobozról

A karton csomagolódoboz praktikussága, könnyűsége, szilárdsága és tartóssága miatt az egyik legkedveltebb csomagolási lehetőség. Az Uniotechnél úgy gondoljuki, hogy sokat tudunk a csomagolódobozokról, de az alábbi tények közül néhány még minket is meglepett.

Furcsa, de igaz tények a mindenki által jól ismert csomagolódobozról

  1. Az első kereskedelmi kartondoboz (nem hullámkarton) az angliai M. Treverton & Son cégnél készült 1817-ben. Ugyanebben az évben Németországban kartondobozos csomagolást készítettek.
  2. Az 1840-es években a karton csomagolódobozok egyre népszerűbbek lettek Franciaországban. A dobozba csomagolt tojásokat egész Japánig szállították.
  3. Az összehajtható kartondobozokat véletlenül fedezte fel Robert Gere skót feltaláló, amikor valaki több ezer papírborítékot vágott szét a gyárában.
  4. A valaha készült legnagyobb kartondoboz közel 10 000 kg-t (vagyis 10 tonnát) nyomott, és egy nagy szobor szállítására használták.
  5. A hullámkarton csomagolódobozt 1871-ben találták fel, és szinte azonnal forradalmasította a csomagolóipart.
  6. A 20. század elején a hullámkarton dobozok felváltották a fából készült ládákat és dobozokat, mivel könnyebb és praktikusabb csomagolást biztosítottak.
  7. A kartondobozokra gyakorlatilag bármilyen minta nyomtatható, és ez az egyetlen olyan csomagolóanyag, amely bármilyen alakúra és méretűre vágható és hajtogatható.
  8. A kartondobozok gyártása világszerte több bevételt termel, mint a film- és a zeneipar együttvéve.
  9. A kartondobozok akár 7 alkalommal is újrahasznosíthatók, mielőtt elvesztik szilárdságukat és hulladék lesz belőlük.
  10. A hullámkarton csomagolás jelenleg a legkörnyezetbarátabb csomagolási megoldás a piacon. Biológiailag lebomló, nem mérgező, újrahasznosítható.
  11. Az első kartondobozgyárat 1817-ben alapították, ez volt az első kartondobozokat tömegesen gyártó üzem.
  12. A II. világháború alatt a kartondobozokat katonai szállítmányok csomagolására használták, valamint ideiglenes óvóhelyként és álcaként is alkalmazták.
  13. A kartondobozokat a fogyasztási cikkek több mint 90%-ának szállítására használják, így a modern kereskedelem nélkülözhetetlen elemei.
  14. A kartondobozok ára a technológia fejlődésének és a gyártás hatékonyságának növekedésének köszönhetően idővel csökkent.
  15. A doboz alapanyagául szolgáló karton, angol nevén „cardoard” kifejezés eredetileg a játékkártyák készítéséhez használt merev, nehéz papírtípusra utalt.
  16. A kartondobozokat speciális bevonattal lehet kezelni, hogy ellenállóvá váljanak a nedvességgel, a vegyi anyagokkal és a kártevőkkel szemben.
  17. A kartondobozokat általában termékek széles skálájának szállítására és tárolására használják, beleértve az elektronikai cikkeket, az élelmiszereket és a ruházatot.
  18. A kartondobozok gyártása világszerte több ezer embert foglalkoztat, és jelentősen hozzájárul a világgazdasághoz.
  19. A franciaországi Valreasban egy egész múzeumot szenteltek a kartoncsomagolásnak és a -dobozoknak, ez a „Musee Du Cartonnage et de Imprimerie”.
  20. 2004-ben Peter Ryan melbourne-i építész egy hullámkartonból készült lakható házat tervezett és meg is építette.
  21. Az Európai Unióban a hullámkarton több mint 84%-át évente újrahasznosítják. Ez azért fontos, mert 1 tonna hullámkarton újrahasznosítása 100 liter olajat, 4000 kW villamos energiát, 17 fát és 7000 liter vizet takarít meg.

Ez csak néhány érdekes tény a karton csomagolódobozokról. Ez a sokoldalú és praktikus csomagolóanyag ma már életünk nélkülözhetetlen részévé vált, ipari és kereskedelmi felhasználásán túl a hétköznapokban is gyakran használjuk költözéskor, tároláshoz és természetesen csomagoláshoz.

Az Uniotechnél B és C hullámprofilú 3 rétegű és BC hullámprofilú 5 rétegű csomagolódobozokat kínálunk széles méretválasztékban. Válassza ki a termékének megfelelőt, a mérettáblázatot megtalálja itt!