Stretch fólia vagy zsugorfólia: mikor melyiket érdemes használni?
03ápr

Stretch fólia vagy zsugorfólia: mikor melyiket érdemes használni?

Egyformák, mint két tojás? A stretch fólia és a zsugorfólia első látásra kétségtelenül nagyon hasonló termék, mert mindkettő átlátszó fólia, amit egy vagy több termék csomagolására, szoros burkolására, összefogására szoktak használni. A két fóliatermék között több jelentős különbség is van, így egyáltalán nem mindegy, melyikbe csomagolja a termékét.

A különbségek meghatározó oka az, hogy a stretch fólia általában polietilénből (PE) készül. Ez a műanyag nagyon rugalmas, a stretch fólia is remekül nyújtható, s ennek köszönhetően nagyszerű csomagolóanyaga a raklapoknak, különböző rakományoknak. Ezen a téren tulajdonképpen verhetetlen, és természetesen rengeteg típusával találkozhatunk a piacon: előnyújtott, UV-álló, színes, antisztatikus stb.

A zsugorfólia alapanyaga ezzel szemben a poliolefin (PO), aminek hőre zsugorodó tulajdonsága teszi olyan nagyszerű csomagolóanyaggá a belőle készült fóliatermékeket. A zsugorfólia hő hatására esztétikus burkolatként rásimul a termékre, és megbízható védelmet biztosít számára. Legtöbb esetben a zsugorfóliát egyetlen termék becsomagolására használják, de gyűjtőcsomagolásokhoz is remek választás (gyakran használják vizes, üdítős palackok, dobozos italok, konzervek gyűjtőcsomagolásához).

Ugyanakkor raklapokat is csomagolhatunk zsugorfóliával, ennek a specifikus csomagolásnak az előnyeiről ebben a blogcikkünkben írtunk bővebben.

A stretch fólia legfontosabb előnyei

Védelem
A stretch fólia védelmet biztosít a porral és az időjárási tényezőkkel szemben. Ha UV-álló típust választ, akkor az erős napsugárzástól is meg fogja óvni a termékeit.

Jó ár
Más raklapcsomagolási lehetőségekhez képest a stretch fólia képviseli a leggazdaságosabb megoldást.

Rengeteg típus
A nagy választék azt jelenti, hogy mindenféle alkalmazáshoz fog találni ideális stretch fóliát. Vastagság, szélesség, nyújthatóság, kiszerelés – egy jó gyártó vagy forgalmazó pontosan azt biztosítja Önnek, amire szüksége van. Az Uniotechnél kézi és gépi stretch fóliák széles választékát biztosítjuk, saját tekercselőüzemünknek köszönhetően abban a formában, amelyik a gépparkjának megfelelő.

A zsugorfólia legfontosabb előnyei

Biztonság
Nagyszerű védelmet nyújt a por, a nedvesség, az időjárási tényezők és a mechanikai sérülések ellen, akár szállítás közben is megvédi az árut.

Szellőzés
A zsugorfólia perforált kivitelben is elérhető, így megoldható a termékek szellőzése is, ahol erre szükség van.

Felszerelés

Milyen felszerelésre van szükség a csomagoláshoz?

A stretch fólia felhelyezhető manuálisan és géppel egyaránt. Ha egy vállalkozás 15 raklapnál kevesebbet csomagol naponta, akkor a kézi csomagolás is megfelelő. A kézi stretch fóliák csévéje egyik végen hosszabb („nyeles”), könnyen körültekerhető velük a rakomány.

Nagyobb termelékenység esetén választhatunk félautomata vagy teljesen automata stretchfóliázó gépet. A forgózsámolyostól az önjáró robotig sokféle berendezés létezik, a csomagolt rakomány tulajdonságai döntik el, melyik gép a legmegfelelőbb.

Ha zsugorfóliát használunk, szükségünk lesz egy gépre, amely biztosítja a zsugorításhoz szükséges hőt. Ez lehet egy zsugorfóliázó gép vagy egy zsugorpisztoly. Az előbbiben egy hőkamrába (vagy alagútba) kerül a termék a zsugorodáshoz, az utóbbi nincs helyhez kötve, a kezelő járja körül a rakományt, és irányítja a hőt a célpontra.

Összefoglalva

A stretch fólia és a zsugorfólia között számos jelentős különbség van, gyakorlatilag két eltérő csomagolási mód közül kell kiválasztani a termék számára előnyösebbet. Ha további információra van szüksége a döntéshez, forduljon hozzánk bizalommal!