Technológiák az élelmiszeripar igényeire hangolva: Mosca pántológépek
06márc

Technológiák az élelmiszeripar igényeire hangolva: Mosca pántológépek

Az élelmiszeriparban, különösen a romlandó élelmiszerek esetében elengedhetetlen a gyors, tiszta csomagolási folyamat. Alapvető követelmény egy csomagológéppel szemben, hogy teljes egészében korrózióálló anyagokból készüljön, hogy megfeleljen az élelmiszeripar magas higiéniai követelményeinek – és könnyen tisztítható legyen. A pántológépek egyik legnagyobb felhasználója pontosan ez az iparág, mivel változatosan használhatóak a termékek széles skálájához, precíz és erős rögzítést biztosítva.

Az élelmiszerek pántolásánál a higiénia a legfontosabb: a teljes folyamatláncban a pántológépeknek gyorsan kell működniük, és könnyen tisztíthatóknak kell lenniük. Az élelmiszerek csomagolásához használt pántológépeket kiváló minőségű rozsdamentes acélból és alumíniumból építik. Az újabb modelleknél már arra is figyeltek, hogy zárt, fröccsenésálló vezérlőszekrénnyel és kezelőpanellel rendelkezzenek, ahol az összes kábel zárt csatlakozódobozokban van bekötve. Az alkatrészek mind korrózióállóak, kifejezetten az élelmiszeripar hideg és nedves környezetéhez tervezve.

A friss termékeket tartalmazó tálcáktól kezdve az italos ládákon és kartondobozokon át a hűtött halat és húst tartalmazó polisztirol dobozokig: az élelmiszeriparban minden eddiginél nagyobb igény van a termék-specifikus csomagolási megoldásokra. Míg például a meleg élelmiszerek vagy a gyümölcsök és zöldségek esetében a penészedés megelőzése érdekében elengedhetetlen a jó légkeringés, addig a pékárukat a lehető legstabilabban kell csomagolni, és meg kell védeni a nedvességtől.

A pántolás anyagtakarékos megoldást kínál a ládák és dobozok esetében, szükség esetén pedig kiegészíthető stretchfóliázással az instabil csomagolások vagy a környezeti hatásoktól védelmet igénylő termékek esetében.

Miért jó, ha a pántológép ultrahangos technológiával végteleníti a szalagot?

A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a Mosca pántológépek egy sor olyan technológiát alkalmaznak, amelyek nagyban megkönnyítik a pántolást élelmiszeripari környezetben.

A szokásos hőhegesztő egység helyett a pántszalagvégek hegesztése hatékonyan, ultrahanggal történik. A pántok hegesztése során nem alakul ki hő, és így nem keletkezik olyan pára, amely a termékeket károsíthatná. Ez azt is megakadályozza, hogy a részecskék tapadjanak meg az egységen. További előny, hogy a fűtőelem tisztítása kiküszöbölhető, ami minimalizálja a karbantartási ráfordításokat, és védi a környezetet.

Míg a hőhegesztő rendszereket használó gépek nem képesek nedves pántok lezárására, a nedves pántolóanyag soha nem jelent problémát az ultrahangos záróegység számára.

Az ultrahangos hegesztőegység a keret oldalán helyezkedik el, és nem a pántolandó termék alatt. Ez azért fontos, mert így nem befolyásolják a teljesítményét a leeső apró darabok, például a csomagolódobozokról leváló polisztiroldarabok, jég vagy élelmiszerdarabkák.

Hasonlóképpen figyeltek a pántszalag-adagoló elhelyezésére is. Ennek rugalmas elhelyezése további védelmet nyújt a szennyeződések és a lecsöpögő víz ellen. A szalagadagoló a gép tetejére is felszerelhető a helytakarékosság érdekében.

Mozgatható keret a nehéz termékek pántolásához

A friss termékek szállításra való előkészítését gyorsan és megbízhatóan kell elvégezni – különösen a főszezonban. A nehéz termékeket, mint például a ládákba csomagolt gyümölcsöket, zöldségeket vagy italokat, a szállításhoz a legjobban vízszintes pántszalaggal lehet rögzíteni. Ideálisak erre a feladatra a mozgatható keretettel rendelkező pántológépek, amelyekkel egyszerű a különböző magasságú termékek vízszintes pántolása. Nagy átfutási sebességüknek köszönhetően az élelmiszeripari gyártók akár ötször is átköthetik a raklapra rakott kartondobozokat vagy műanyag ládákat 20 másodperc alatt.

Ma már választhatunk olyan pántolási megoldást is, ami maximálisan figyelembe veszi nem csak az adott iparág követelményeit és előírásait, hanem ezeken túlmenően az adott termék tulajdonságait és a gyártó, feldolgozó igényeit. Ha pántológépet keres, szívesen adunk szaktanácsot, segítünk megtalálni a minden szempontból ideális csomagológépet! Nézze meg itt az Uniotech által forgalmazott pántológépeket!