csomagolóanyag bopp tasak
29febr

Önnek is fontos, hogy termékei minőségi élelmiszeripari csomagolóanyagot kapjanak?

Az élelmiszeriparban egyre nagyobb figyelmet kap a csomagolóanyagok kiválasztása. Ezeknél a fóliatermékeknél alapvető elvárás, hogy ne legyenek ártalmasak az emberi szervezetre, minél hosszabban őrizzék meg az élelmiszer frissességét és minőségét, illetve akadályozzák meg a romlás folyamatát. Ma már a csomagolóanyag környezetre gyakorolt hatását is szem előtt kell tartani.

A csomagolóanyag megfontolt kiválasztásán tehát sok múlik. Az optimalizált csomagolás akár 75%-kal csökkentheti az élelmiszerpazarlást. Mit jelent ez?

A műanyagba csomagolt élelmiszerek, például a hús- és tejtermékek, a zöldségek 10–25 nappal tovább tartanak, mint a csomagolatlan termékek. Minél tovább tartható el a termék a csomagolásban, annál kevesebb élelmiszerhulladék keletkezik. Ez azt jelenti, hogy a csomagolást ott hagyhatjuk el, ahol egyrészt nem feltétlenül szükséges termékvédelmi szempontból, másrészt a csomagolás elhagyásával nem keletkezik több élelmiszerhulladék.

Hol éri meg a leginkább minőségi csomagolóanyagot használni?

A csomagolással járó többletköltségek különösen a nagy termelési ráfordítást igénylő élelmiszereknél kifizetődőek, mint például a hústermékek vagy a sajt. A gyártónak mindig mérlegelnie kell, hogy melyik csomagolási megoldás a legokosabb és legfenntarthatóbb.

Az élelmiszeripari termékek csomagolására használt fóliák készülhetnek egyrétegű vagy többrétegű (laminált) kivitelben. A rétegek alapanyagukban nagyon változatosak lehetnek: műanyag, PP, BOPP, PET (ezek kezelt változatai is), alumínium fólia és papír.

Amikor élelmiszeripari célra választ fóliát, a termékazonosítókon és -tulajdonságokon túl mindig tanulmányozza a termék minőségi bizonyítványát is. Az Uniotech fóliatermékeinek adatait, tulajdonságait, minősítését megtalálja itt, a termékek adatlapján.

A csomagolás vagy a termék ökológiai lábnyoma a fontosabb?

Kevesen tudják, hogy a becsomagolt élelmiszer teljes ökológiai lábnyomának csak 3,2%-át teszi ki a csomagolás, 96,8%-a az élelmiszer gyártásából és elosztásából ered.
Ezért jó tisztában lenni azzal, hogy környezetvédelmi szempontból sokkal fontosabb az élelmiszerpazarlás csökkentése, mint a műanyag használatának csökkentése.

Fóliafeldolgozás az Uniotechnél

Az ideális felhasználás érdekében fóliatermékeinket feldolgozva tudjuk Önnek biztosítani:

  • egyedi szélességű fólia méretre vágása
  • áttekercselés
  • síkfóliából féltömlő fólia hajtása

 

BOPP fóliából tetszőleges méretű és vastagságú tasakot legyártunk rövid szállítási határidővel.

Aki az élelmiszeriparban dolgozik, tudja, hogy a minőségi termékek előállításához minden apró részletre oda kell figyelni. Igaz ez a csomagolóanyagra is. A jól kiválasztott csomagolóanyag befolyásolja az élelmiszer minőségét, eltarthatóságát és eladhatóságát. Csomagolástechnológus munkatársaink szívesen adnak szaktanácsot, bemutatják a lehetőségeket, és segítenek kiválasztani a megfelelő csomagolást. Keressen bennünket elérhetőségeinken!