Hogyan érheti el raklapfóliázó gépével a legjobb eredményt?
06dec

Hogyan érheti el raklapfóliázó gépével a legjobb eredményt?

A nem megfelelően stretchfóliázott rakományok által okozott, szállítás közbeni károk fontos tételként jelenthetnek meg a költségvetésben. A jó stretchcsomagolás titka a raklapfóliázó gép. Már korábban is beszéltünk a raklapok kézi csomagolásának néhány problémájáról (legutóbb itt), amit legegyszerűbben talán úgy lehetne összefoglalni, hogy a gépek következetesen, mindig magas minőségben tudják csomagolni a rakományokat, amit manuálisan lehetetlen megvalósítani.

Azonban bármennyire is alkalmasak a gépek a raklapok csomagolására, nem nélkülözhetik az emberi tényezőt. Vegyük sorra, melyek azok az alapvetően fontos tényezők, amelyekről mi magunknak kell gondoskodni, ha tökéletesen csomagolt raklapokat szeretnénk!

Az első kérdések egy raklapfóliázó gép beszerzése után

Használhatja-e továbbra is a kedvenc stretchfóliáját?

Több mint valószínű, hogy a kézi csomagoláshoz használt fólia nem fog olyan jól működni a gépen. Amikor áttérünk a kézi csomagolásról a gépire, a csomagolóanyagot is váltani kell. Figyelembe kell venni a fólia vastagságát, előfeszítését és anyagát. Ajánlott konzultálni egy csomagolástechnológussal, aki ugyanolyan jól ért a raklapfóliázó gépekhez, mint a stretchfóliákhoz.

Milyen szorosan kell becsomagolni a rakományt?

A rakomány felső, középső és alsó rétegének mindegyike a megfelelő mértékű visszatartó erővel kell rendelkezzen, ami a fólia feszességének és a fóliarétegek számának a függvénye. A visszatartó erő az, ami összetartja a rakományt. A megfelelő visszatartó erő mértéke a csomagolandó rakomány típusától függ. Nehéz, könnyű vagy instabil a rakománya? A nehéz rakományoknak nagyobb, a könnyű rakományoknak pedig kisebb visszatartó erőre lesz szükségük.

Milyen legyen a tekercselés mintája?

A rakomány becsomagolásának módja a raklapfóliázó gép beállításaitól függ. A raklap alsó és felső rész (láb és fej) sokszor erősítést igényel. Milyen mértékű legyen ez az erősítés? Döntenie kell továbbá a feszítési erő beállításairól és a forgási sebességről.

Mégis miért szakad a fólia?

A fólia szakadása gyakori bosszúság. Ez az első számú probléma a sztreccsfóliázásnál. A fóliaszakadás kockázatának csökkentése érdekében ajánlott megfontolni:

  • Ne engedje, hogy termékei túlnyúljanak a raklapon, és próbálja meg tompítani az éles sarkokat.
  • Képezze ki a gépkezelőt a fólia megfelelő használatára. Ha a fóliát rosszul helyezik fel, esetleg a tekercset leejtik, akkor szakadás lehet az eredmény.
  • Ne állítsa túl magasra a feszítési erőt. A fóliától és a rakománytól függően állítsa be a fólia feszességét az optimális beállítás meghatározásához.

 

Hogy a raklapfóliázó gépe mindig a legjobbat nyújtsa

A stretchfóliázó gépek nagymértékben növelhetik a raklapok esélyét arra, hogy a rakomány eredeti állapotában érkezzen meg céljához, mivel a rakományokat következetesen, a csomagolási szabványoknak megfelelően csomagolják. Ezt azonban csak akkor mondhatjuk el, ha a raklapfóliázó gép megfelelően van beállítva, és jó minőségű stretchfóliát használ a csomagoláshoz.

Győződjön meg róla, hogy a csomagológépe és annak kezelője megfelelően végzi a feladatát. A jó ökölszabály mindig az, hogy ne találgasson, hanem teszteljen. Ha valamiben nem biztos, forduljon bizalommal csomagolástechnológusainkhoz!