A csomagolástechnikát is forradalmasítja a mesterséges intelligencia?
07szept

A csomagolástechnikát is forradalmasítja a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia (AI) fejlődése a legtöbb iparágra hatással van, és ez alól valószínűleg a csomagolástechnika sem lesz kivétel. Azt már most látjuk, hogy a logisztikát több irányból is átalakítja: raktárautomatizálás, önvezető járművek, intelligens utak, útvonaltervezés, termékellenőrzés stb., és egyre többen tartanak igényt az AI nyújtotta lehetőségekre.

Az egyik olyan terület, ahol a következő években valószínűleg robbanásszerű növekedést fogunk látni, az AI csomagolás. Ma, amikor AI csomagolásról beszélünk, elsősorban AI csomagolástervezésre gondolunk. A mesterséges intelligencia algoritmusai által előállított hihetetlenül részletes tervek és alkotások miatt nem meglepő, hogy néhány vállalat már most azon gondolkodik, hogy bevesse az új technológiát, hogy a segítségével elhúzzon a versenytársak mellett.

Vajon az AI csomagolás csak múló trend, vagy egy valóban úttörő technológiai fejlesztés, amely több iparágat is örökre megváltoztat?

Mi is az AI csomagolás?

Az AI csomagolás olyan csomagolás, amelyet mesterséges intelligencia segítségével hoznak létre, terveznek vagy gyártanak. A mesterséges intelligencia lehetővé teszi, hogy a szoftver automatikusan tanuljon az adatok mintáiból vagy jellemzőiből azáltal, hogy hatalmas mennyiségű adatot kombinál gyorsan ismételt feldolgozással és kifinomult algoritmusokkal. Az AI lehetővé teszi, hogy intelligens gépeket használjanak a folyamatok automatizálására csökkentve ezzel a költségeket, és jelentősen növelve a termelékenységet.

Bár a csomagolástechnikában már eddig is használtak ipari robotokat, az AI-vezérelt robotok várhatóan még nagyobb mértékben fogják forradalmasítani a szektort.

Ki használja az AI csomagolást?

Ha ezt a kérdést öt-tíz év múlva tennénk fel, a válasz több száz, ha nem több ezer vállalat lenne. Ma azonban még nem sokan élnek vele. Jelenleg nagyon kevés olyan vállalat van, amely mesterséges intelligenciát használ a csomagolás tervezéséhez, modellezéséhez, prototípusok készítéséhez és a csomagolás létrehozásával kapcsolatos egyéb tevékenységekhez.

Olyan vállalatok, mint a Tetra Laval International, a Ball Corporation és a Westrock Co. az utóbbi hónapokban több olyan pozíciót hirdettek meg, ami a mesterséges intelligenciához kötődik. Közülük a Ball Corporation nyeri a mesterséges intelligenciával kapcsolatos felvételi versenyt, mivel 2020 januárja és 2021 júniusa között 489 új ilyen állást hirdetett meg. Ez a tény már kirajzol egyfajta irányvonalat, ami a csomagolástechnika világát aktuálisan foglalkoztatja.

Egy példa az AI csomagolásra a gyakorlatban

A Studio Blackthorns egy világhírű francia digitális ügynökség, amelyik olyan márkákkal dolgozott már együtt mint a a Nestlé vagy a Cointreau. Elsősorban szeszesitalokhoz terveznek csomagolási megoldásokat. A stúdió úgy döntött, hogy egy kísérlettel megvizsgálja, mire képes a mesterséges intelligencia a csomagolás terén. A kísérletben Ludovic Mornand, a Studio Blackthorns alapítója és márkastratégája arra volt kíváncsi, hogy milyen mértékben tud a mesterséges intelligenciára támaszkodni a csomagolással kapcsolatban.

A mesterséges intelligencia egy képzeletbeli italmárka csomagolását hozta létre. A fiktív termék egy alkoholmentes, azonnal iható (RTD) ital volt, amely alumíniumdobozokban kerül forgalomba. Mornand két mesterséges intelligencia eszközt használt fel az ital csomagolástervezéséhez, valamint a márkaépítéshez és a marketingszövegekhez.

Mint kiderült, a mesterséges intelligencia a csomagolás terén is sokra képes. A Studio Blackthorns azt nyilatkozta, hogy a projekt körülbelül 80%-át a mesterséges intelligencia végezte el, és csak 20%-ban volt szükség emberi beavatkozásra.

A jövő csomagolástechnikája – a csomagolástechnika jövője?

Bár az AI rendszerek kiépítése az elején komoly költségekkel járhat, a mesterséges intelligencia óriásit fejlődött az utóbbi időben, ami számos előnnyel kecsegtet a vállalatok számára. Automatizálhatja az időigényes rutinfeladatokat, optimalizálhatja a folyamatokat a termelékenység növelése és a költségek csökkentése érdekében, és számos más téren is nagy változást hozhat.

Egy valami azonban biztos: akár emberek, akár számítógépek tervezik a termékei számára a csomagolást, ha a legjobb minőségű flexibilis csomagolóanyagokat keresi, mi gondoskodunk róluk! Ha az általunk gyártott vagy forgalmazott csomagolóanyagokról szeretne bővebb információt, vagy egyéni árajánlatot kérne, vegye fel a kapcsolatot kollégáinkkal>>