BOPP tasak vagy zsugorfólia: mi a különbség?
08aug

BOPP tasak vagy zsugorfólia: mi a különbség?

Két népszerű csomagolóanyag, két nagyszerű lehetőség a termékei becsomagolására: a BOPP tasaknak és a zsugorfóliának számos előnye van, amely vonzóvá teszi akkor, amikor a termékcsomagolási igényeinek megfelelő fólia kiválasztására kerül a sor. Blogcikkünkben a két csomagolóanyag közötti különbségeket vesszük sorra, hogy megkönnyítsük a választást.

Mi a BOPP tasak?

A biaxiálisan orientált polipropilén (más néven BOPP) fólia rugalmas csomagolóanyag, amelyből elsősorban tasakokat szoktak gyártani. Általában élelmiszercsomagolásra használják, sok esetben a cellofánt váltják ki vele, amire sok szempontból hasonlít. Az átállás elsősorban a BOPP jobb képességeinek és alacsonyabb költségeinek köszönhető.

A BOPP fólia fokozott barrier tulajdonságokkal rendelkezik az oxigénnel és a vízgőzzel szemben. Az ütésállóság és a karcolással, repedéssel szembeni ellenállás szintén vonzó tulajdonsága ennek a csomagolóanyagnak.

Mi a zsugorfólia?

A zsugorfólia olyan rugalmas csomagolóanyag, amelyet élelmiszerek, kozmetikumok, nyomdaipari termékek, játékok stb. csomagolására használnak. Leggyakrabban polietilénből, polivinil-kloridból vagy poliolefinből készül, megtaláljuk a világ számtalan csomagolósorán.

Amikor zsugorfóliával csomagolunk, a csomagolandó terméket két zsugorfólia réteg közé helyezzük, melynek oldalait a gép hegesztéssel lezárja. A termék ekkor egy lezárt tasakban van. Innen a termék egy szállítószalagon keresztül egy másik berendezésbe, az úgynevezett hőalagútba kerül. Ahogy a termék áthalad a hőalagúton, a gép által termelt hő hatására a zsugorfólia egyenletesen zsugorodik a termék körül. Rásimul, tökéletes burokként öleli körül.

Melyik a megfelelő az Ön számára, a BOPP tasak vagy a zsugorfólia?

Mielőtt eldöntené, hogy az Ön egyedi termékcsomagolási követelményeihez melyik csomagolóanyag a megfelelő, meg kell válaszolnia néhány kérdést. Általában az alábbi tényezőket szoktuk ügyfeleinkkel átbeszélni:

  • Hőérzékeny termékeket csomagol? Ha a termék számára a hőalagút kockázatot jelent, akkor a BOPP tasak a jobb választás.
  • Olyan csomagolást szeretne, ami egyenletesen és szorosan körülveszi a terméket? A zsugorfólia pontosan ezt a lehetőséget kínálja.
  • Fokozott pára- és aromazáró tulajdonságokra van szüksége? Akkor a BOPP fóliát kell használnia a csomagoláshoz.
  • Nagyobb ütésállóságú és karcolásnak ellenálló fóliát keres? Ha igennel válaszolt, akkor a BOPP jobb választás az Ön csomagolási igényeihez.
  • Másodlagos csomagoláshoz keres erős, mégis kis tömegű és térfogatú csomagolóanyagot? Erre a zsugorfólia a legmegfelelőbb.

 

BOPP fóliatermékek, BOPP tasakok gyártása, zsugorfólia

Raktárkészletről tudjuk biztosítani az akár nagyobb mennyiségű csomagolóanyag-rendeléseket is. A BOPP fóliákat igény szerint feldolgozzuk:

  • egyedi szélességű fólia méretre vágása
  • áttekercselés
  • síkfóliából féltömlő fólia hajtása
  • perforálás
  • kasírozás

 
Mivel a BOPP tasakok üzemünkben készülnek, ezért egyedi méretben és vastagságban is rendelhetők, akár ragasztócsíkos változatban is. Rövid határidőkkel dolgozunk, ezért egyedi méretű tasakjait is 0–72 órán belül leszállítjuk.

Zsugorfóliáink (PO, PVC, PE) szintén nagy választékban kaphatók, a szugorfóliából konfekcionált termékek (tasakok, zsákok, takarófóliák, fedőfóliák, raklapsapkák stb.) szintén raktárról elérhetők!

Ha bizonytalan a csomagolóanyag kiválasztását illetően, forduljon bizalommal csomagolástechnológus kollégáinkhoz, szívesen segítünk>>