Vákuumfóliázó az étteremben
19júl

Vákuumfóliázó az étteremben: milyen alapanyagokat és ételeket csomagolhat vele?

A vákuumcsomagolás legfőbb előnye, hogy hetekkel, sőt hónapokkal meghosszabbíthatja a romlandó élelmiszerek élettartamát. A fagyasztott húsok általában 6 hónapig fogyaszthatóak maradnak, vákuumfóliázó készülékkel ez 18 hónapra növelhető. A szobahőmérsékleten tárolt diófélék vákuumcsomagolásban 4-6 hónapig biztonságosan tárolhatók, míg normál zárt tárolóedényben csak 1-2 hónapig.

Vákuumozás során a termékek műanyag tasakba kerülnek, a gép eltávolítja a levegőt, majd lezárja a csomagot. Az oxigén eltávolításával a csomagolásban az aerob baktériumok és a penész lényegesen lassabban tudnak szaporodni, mint normál körülmények között.

Miért használjunk vákuumfóliázót egy étteremben?

A vákuumcsomagolás hozzájárul a vendégek étkezési élményének javításához, csökkenti az élelmiszer-hulladékot, és csökkenti éttermek rezsiköltségeit. Egyes élelmiszereket – különösen a húsokat és a tejtermékeket – biztonságos csomagolásban kell tartani, és a műanyag teljes kiiktatása nem mindig biztonságos vagy nem praktikus. A vákuumzárás egyaránt segít csökkenteni a felhasznált műanyag csomagolást és az éttermekben keletkező élelmiszerhulladékot.

Milyen élelmiszereket lehet vákuumcsomagolni?

A vákuumozást gyakran olyan élelmiszerekkel hozzák összefüggésbe, mint a hús és a hústermékek, de számos különböző típusú élelmiszer tárolására használható. Íme néhány alapanyag és étel, amelyet étterme vákuumcsomagolhat!

Hús és hústermékek
Az ipari vákuumcsomagoló ideális, ha étterme friss húst szolgál fel. A hús vákuumcsomagolása jelentősen meghosszabbítja az eltarthatósági idejét, és segít megelőzni az olyan egészségügyi és biztonsági problémákat, mint a keresztszennyeződés. A friss hús és húskészítmények vákuumcsomagolásba helyezése a fagyasztás előtt csökkenti a fagyási égés kockázatát is, amely jelentősen befolyásolhatja az ízt és a textúrát.

Gyümölcs és zöldség
A friss gyümölcsök és zöldségek gyakran rövid ideig eltarthatók, és akár néhány napon belül megromlanak. A vákuumcsomagolás a legjobb módja annak, hogy a gyümölcsök és zöldségek hosszabb ideig frissek maradjanak, és hogy étterme egész évben friss termékekhez jusson. Győződjön meg róla, hogy a fagyasztás előtt eltávolítja a gyümölcsökről, zöldségekről a földet, mert ezzel megakadályozza a baktériumok elszaporodását a csomagolásban.

Halak
A friss hal nagyszerű fehérje-, vitamin- és omega-3 zsírsavforrás. A friss halak eltarthatósági ideje gyakran csak néhány nap, ami pazarló és költséges lehet az étteremben való felszolgálására. A jó hír az, hogy a friss halak vákuumozása és fagyasztása több hónappal meghosszabbíthatja eltarthatóságukat – az íz és a minőség feláldozása nélkül. A friss halat, például a lazacot bepácolhatja, majd vákuumcsomagolhatja, hogy az íze megmaradjon.

Fűszerek, magvak
A vákuumfóliázók olyan száraz élelmiszerek tárolására és tartósítására is használhatók, mint a fűszernövények és fűszerek, aszalt gyümölcsök és vegyes diófélék. Ezeket az élelmiszereket gyakran nagy dobozokban szállítják az éttermekbe, amelyek terjedelmesek és kényelmetlenek a tárolásukhoz. Ha ezeket az alapanyagokat vákuumcsomagolásba helyezi át, hatékonyabban tárolhatja őket, és rendezett éléskamrát tarthat fenn.

Tippek az élelmiszerek vákuumcsomagolásához

  • Hagyja az ételt teljesen kihűlni, mielőtt vákuumcsomagolásba helyezi. Ha az élelmiszer még forró, akkor a csomagolásban kondenz képződik, ami fagyási égéshez vezethet. A forró vagy meleg tételek más ételeket is elkezdhetnek felolvasztani a fagyasztóban, ami tönkreteheti azok ízét, és nem biztonságos a fogyasztásuk.
  • Adagolja az alapanyagokat és ételeket, és helyezze őket egyedi vákuumtasakokba, hogy ne kelljen egyszerre többet kiolvasztania, kinyitnia, mint amennyire szüksége van. Arra is törekedjen, hogy ne rakja egymásra a csomagokat, mert a fagyasztóban összetapadhatnak.
  • A friss gyümölcsöket és zöldségeket a vákuumozás előtt forró vízben blansírozza, hogy megállítsa az érési folyamatot.

 

A vákuumfóliázó gép nagyszerű befektetés minden étterem számára. A vákuumcsomagolás meghosszabbítja a termékek eltarthatósági idejét, csökkenti az élelmiszer-pazarlást, és hosszabb ideig frissen tartja az ételeket. Ez pedig javítja a vendéglői élményt és növeli a vállalkozás nyereségét.

Éttermek számára ideálisak a kis, asztali vákuumfóliázók, illetve az egykamrás gépek. Nézze meg, milyen gépeket ajánlunk>>