zsugorfólia helyett papír
24máj

Merész lépés a csomagolásban: zsugorfólia helyett papír!

Fontos változások jönnek a termékcsomagolás terén. Számos mamutcég igyekszik visszaszorítani a műanyagokat, egyre több népszerű áru öltözik papírcsomagolásba. A papírpalackos Johnnie Walker whisky után talán már nem is számít akkora meglepetésnek, hogy papírral olyan népszerű csomagolóanyagokat is kiválthatunk, mint például a zsugorfólia.

A fogyasztók és a kiskereskedelem hozzáállása a hagyományos műanyag csomagolásokhoz változóban van, a fenntartható csomagolást részesítik előnyben. A műanyagot számos módon lehet fenntarthatóbb anyagokkal helyettesíteni, és az egyik legígéretesebb a papír. A papír megújuló, biológiailag lebomló és komposztálható, ami jó választássá teszi a hulladék csökkentésének szempontjából..

A műanyag zsugorfólia is helyettesíthető ma már papírral. A műanyagról papírra való áttérés melletti másik nagy érv, hogy energiát takarít meg, hiszen nincs zsugoralagút-fűtés, és a gyártási hatékonyság szempontjából ugyanazt a szintet képes reprodukálni.

A zsugorfólia alternatívája

A papír már kipróbált és tesztelt alternatívája a zsugorfóliának tálcás és dobozos csomagolásoknál, illetve kötegelésnél. A papírkötegelés teljesítménye és funkcionalitása szerint az eredmények ugyanazok. Mégis a technológia gazdaságosabb, mivel kevesebb energiát és kevesebb anyagot használnak fel. Bizonyos módosításokkal a meglévő gépek is átállíthatók az új csomagolóanyagra.

Milyen kérdések fogalmazódnak meg a fenntarthatóbb technológiára való áttérés kapcsán?

1. Az első, és talán legfontosabb, hogy képes-e a papír ugyanolyan védelmet biztosítani a termékeknek, mint a zsugorfólia. Nos, szállítási tesztekkel igazolták, hogy a papír ugyanolyan jól megvédi a termékeket, mint a zsugorfólia. Erős, primer rostokból készült papírt használnak a csomagoláshoz, ez erősebb, mint a hagyományos papír, ugyanakkor vékony, akár 80 mg/m2 is lehet, nem kell tartanunk attól, hogy jelentősen befolyásolná a csomagolt termék tömegét. A papírcsomagolás a szennyeződéstől is megvédi a dobozokat.

2. Szintén fontos probléma, hogy a végfelhasználó mennyire találja praktikusnak a csomagolást. A papírcsomagolást nem nehezebb kicsomagolni, mint a zsugorfóliás változatot. A papírt ragasztópöttyök fogják össze, ez könnyen széthúzható kicsomagolásnál. Szintén előny, hogy a burkolat és a papírtálca ugyanabba az újrahasznosítható rendszerbe kerülhet.

3. A fogyasztói és kiskereskedelmi keresleten kívül miért érdemes elkezdeni a papír használatát? Termelőként az áttérés azzal az előnnyel is jár, hogy csökkenti a cége szénlábnyomát, és felkészül a potenciálisan szigorúbb csomagolási jogszabályokra. Ráadásul a papír a normál papír újrahasznosítási áramlatába kerül, így nagy lépést tesz a körforgásos gazdaság felé. Lényegében egyetlen anyagból álló csomagolást kap, nem pedig két anyagot, amelyeket először szét kell választani, és különböző hulladékként kell kezelni.

Milyen termékek esetén lehet lecserélni a zsugorfóliát papírra?

Bármilyen konzervdobozba, üvegedénybe, papírcsomagolásba vagy műanyagba csomagolt termék biztonságosan csomagolható papírral a másodlagos csomagolásnál (gyűjtőcsomagolás). Ha felkeltette az érdeklődését a zsugorfólia helyettesítése papírral, kérje csomagolástechnológusaink ingyenes tanácsadását>>

CÍMKE: