Fenntartható élelmiszer csomagolás: papírba csomagoló flow pack gépek
17máj

Fenntartható élelmiszer csomagolás: papírba csomagoló flow pack gépek

Talán nincs még egy olyan téma, amely annyi izgalmas kihívást és megoldást hozott az utóbbi években a csomagolóiparban, mint a fenntarthatóság. Ahogyan arra számítani lehetett, a csomagolástechnika legnagyobb seregszemléjén, a háromévente megrendezett düsseldorfi Interpackon is ez volt idén az egyik központi kérdéskör. A kiállításon május 7-13. között mintegy 2700 kiállító mutatta be a világ minden tájáról a legmodernebb csomagolórendszereket és -gépeket, csomagolóanyagokat.

A fenntarthatóság, és általában a körkörös gazdaság lényege, hogy az erőforrásokat a lehető leghosszabb ideig tartsuk a körforgásban, ne dobjuk ki őket nem újrafelhasználható hulladékként. A műanyag csomagolások esetében például az egyik megoldás a problémás társított műanyagok egyanyagú változattal való kiváltása, például polipropilénre (PP) vagy polietilénre (PE) való áttérés. Az összetett anyagokkal ellentétben, amelyeket nehéz egymástól elválasztani, ezek könnyen újrahasznosíthatók, és új csomagolásokhoz használhatók fel.

A másik nagyon trendi alternatíva a papírcsomagolás. A papírcsomagolásnak számos előnye van, környezetbarát, költséghatékony, könnyen nyomdázható, sokoldalú, ami arra ösztönzi a gyártókat, hogy egyre nagyobb mértékben használják. Ehhez azonban megfelelő berendezésekre és technológiákra van szükség, hogy ott is felhasználható legyen, ahol korábban a műanyag fóliák és laminált anyagok domináltak, például a levegő alapú térkitöltésben, a zsugorfóliázásban vagy a flow pack csomagolásban.

Papírba csomagoló flow pack gépek

A flow pack csomagolásokat elsősorban élelmiszer csomagolására használják, és legnagyszerűbb előnyük, hogy jelentős csomagolóanyag-megtakarítást lehet elérni velük.

Több német szupermarketlánc már 2020-ban átállt a flow pack csomagolásra, legtöbben a darált hús esetében, és a cégek nyilatkozatai szerint ezzel a lépéssel rengeteg (műanyag) csomagolóanyagot takarítottak meg. Jó példa a Lidl, a darált hús flow pack csomagolásával 60 százalékkal csökkentették a csomagolóanyagot a hagyományos tálcás megoldáshoz képest. Emellett a flow pack helytakarékos csomagolási megoldást is jelent, amelynek nagy előnyei vannak a tárolás és a szállítás során. A csomagológépek által kínált gyorsaság és hatékonyság miatt a rövidebb átfutási időkből is lehet profitálni.

A flow pack csomagolások további pluszt kínálnak a gyártóknak azzal, hogy a hagyományos fóliák mellett újrahasznosítható egyanyagú és rostalapú csomagolóanyagokból is készülhetnek, így a környezettudatos fogyasztóknak is szólnak, és kímélik a környezetet. A gépek papírból készült csomagolásokat is készíthetnek.

Papír alapú csomagolóanyagokra való áttérés

A papír alapú csomagolóanyagokra való áttérés eddig különleges kihívást jelentett egyes élelmiszerek (pl. pékáruk, csokoládé stb.) kezelése és adagolása szempontjából. Szállítószalagos töltésnél tudunk olyan stabil külső csomagolást biztosítani, ami egyrészt alapvető termékvédelmet nyújt, de kiváló alakíthatósággal és jó stabilitással is rendelkezik, és akár 500 g tartalom is biztonságosan csomagolható.

A papír alapú flow pack csomagolásra való átállás jó példája a Nestlé, ők 100%-ban újrahasznosítható papír flow pack csomagolásra tértek át összhangban azzal a kötelezettségvállalásukkal, hogy 2025-re a csomagolást 100%-ban újrahasznosíthatóvá vagy újrafelhasználhatóvá tegyék.

Hogyan valósítsa meg a műanyagról a papírra való áttérést, anélkül, hogy a feldolgozási termelékenység vagy a barrier tulajdonságok sérülnének? Csomagolástechnológusaink készen állnak, hogy megkeressék a vállalkozása számára ideális csomagolási megoldást! Kérje ingyenes tanácsadásunkat!>>