Stretch fólia: minél jobban nyúlik, annál jobb?
20ápr

Stretch fólia: minél jobban nyúlik, annál jobb?

A stretch fóliák egyik legfontosabb jellemzője a nyújthatóságuk. Egy minőségi gépi stretch fólia nyújthatósága általában háromszoros, de ennél jobban is megnyúlhat, és ezzel a fajlagos csomagolóanyag-költséget jelentősen csökkenti. Természetesen megfogalmazódik a kérdés: a leginkább nyújtható fólia jelenti a leggazdaságosabb megoldást? A helyes válasz a stretchfóliázó géptől és legfőképpen a terméktől, a terheléstől és a céloktól függ. Lássuk bővebben, miről van szó!

A modern stretch fóliákat úgy gyártják, hogy nyújthatóak legyenek, természetesen a nyújthatóságuknak is megvan a határa, illetve az optimális mértéke. Amikor Pat Lancaster 1972-ben feltalálta a stretchfóliázó gépet, az alapötlete az volt, hogy a fóliát a forgó raklapra helyezték fel kicsit megnyújtva, hogy összetartsa a rakományt. Lényegében ez a folyamat ismétlődik ma is, amikor a legújabb technológiás csomagológépeket használjuk. A rakomány biztonsága a fólia teherbíró képességén múlik.

A fólia nyújtása, pontosabban a fólia előzetes nyújtása, ami a gyártás során történik, takarékossági intézkedés. A fólia előnyújtása tette megfizethetővé a stretchfóliázást, és alapozta meg ennek a csomagolási módnak a népszerűségét.

A stretch fólia előnyújtása pénzt takarít meg

A legeleterjedtebb előnyújtási arányok 150-300% között mozognak. Ez azt jelenti, hogy a tekercsről lekerülő fólia minden egyes métere 2,5-4 méter fóliát jelent a rakományon.

Ez elég meggyőző megtakarítás! Valójában a legtöbb vállalkozás az első raklapfóliázó gépét egy egyszerű fóliamegtakarítási számítás alapján vásárolja meg.

Minél jobban előnyújtott a stretch fólia, annál jobb?

Egy bizonyos pontig. Itt ugyanis több tényezőt kell figyelembe venni:

  • a fólia vastagsága
  • összetétele
  • szakadás- és lyukadásállósága
  • tekercshossz
  • egységár

 
A csomagolandó rakományt is szemrevételeznünk kell:

  • súly
  • a rakomány alakja: szabályos (kocka, téglatest) vagy szabálytalan
  • a rakomány raklaphoz való rögzítésének a szükségessége
  • a rakomány térfogata a raklap nagyságához képest
  • mekkora teherbírásra van szükség

 
A megfelelő fóliahasználat lépései:

    1. A terhelésre vonatkozó tényezők meghatározása: a teherbírás mértéke, a rakomány és a raklap közötti kötés, a lelógó fóliavégek kerülése. Ezek segítségével maximalizálható a szállítás biztonságossága.
    2. Meghatározzuk a beállításokat: a fólia típusát (minőség, vastagság, ár) és a raklapfóliázó gép beállításait (forgási és emelési sebesség, fej és láb erősítésének beállítása, a fóliatartó kocsi sebessége stb.).
    3. Minőségellenőrzés, amely biztosítja a korábban meghatározott tényezők betartását.

Az igazság az, hogy a legvékonyabb fólia nem minden esetben jelent fóliamegtakarítást. A fólia vastagságának csökkenésével csökken a fólia szakadásállósága. Következésképpen nehezebb rakományok esetében több fóliaréteget kell felvinni az elvesztett teherbírás visszanyeréséhez és fenntartásához, amivel a fóliafogyasztás megnő.

Vagyis választhatok: vagy vékony fóliából használok több réteget, vagy vastagabb fóliából kevesebb réteget – a fólia teherbírása akár ugyanaz is lehet, viszont a tekercselési minta és az átfutási idő jelentősen eltérhet.

A legtöbb gépi stretch fóliát manapság úgy tervezik, hogy 300%-ig kényelmesen nyújtható legyen. Ha csomagoláskor tovább nyújtja, számolnia kell a fólia teherbírásának csökkenésével, különösen a rakomány sarkain, ahol a feszültség megnő.

A technológia tehát lehetővé teszi, hogy képletesen és szó szerint is nyújtsa a költségvetését. A kockázat az, hogy a túlzott nyújtással elért megtakarítások elveszhetnek a sérült termékek miatt, amely akkor keletkezhet, ha a rakomány típusa teherbíróbb fóliát követel meg. Vagyis, a fólia nyújtása az egyéb tényezők figyelembe vétele nélkül árukárhoz vezethet, ami végül nagyobb veszteséget jelent, mint amennyit a fólián megspórol.

Mennyi pénzt takaríthat meg a megfelelő stretch fólia használatával?

Az általunk forgalmazott stretch fóliák nagy nyújthatóságuk miatt a fajlagos anyagköltséget jelentősen csökkenthetik. Hogy melyik stretch fólia jelenti az Ön vállalkozása számára a legjobb választást, azt segítenek eldönteni csomagolástechnológus munkatársaink. Ne feledje, hogy az Uniotechnél speciális és egyedi stretch fólia termékeket is rendelhet!