Vákuumtasak: az 1. számú opció az élelmiszerek frissen tartásához
24ápr

Vákuumtasak: az 1. számú opció az élelmiszerek frissen tartásához

Szeretné meghosszabbítani a termékei eltarthatósági idejét és ezzel pénzt megtakarítani? Ha igen, akkor a vákuumtasak a kézenfekvő megoldás! A vákuumtasak nagyszerű módja az élelmiszerek tartósításának, mivel úgy őrzi meg az élelmiszerek eltarthatósági idejét, hogy közben ezek íze, illata és textúrája ugyanolyan marad. Ebben az útmutatóban bemutatjuk, amit a vákuumtasakokról tudni kell: az előnyeiket, a használatukat és a leggyakrabban feltett kérdéseket.

Mi az a vákuumtasak?

A vákuumfóliából készült tasakok olyan műanyag zacskók, amelyeket vákuumfóliázó géppel való használatra terveztek. A zacskókat úgy tervezték, hogy légmentesen zárjanak, ami azt jelenti, hogy a zacskóból az összes levegőt el tudják távolítani, amikor lezárják. Ezáltal vákuumzárás jön létre, amely segít meghosszabítani a zacskóban lévő élelmiszer frisseségét.

A vákuumtasak előnyei

A vákuumtasak számos olyan előnnyel rendelkezik, ami népszerű opcióvá teszi élelmiszeripari felhasználáskor, illetve háztartási célra is egyre többen választják:

  • Meghosszabbított eltarthatósági idő. A vákuumtasakok a hagyományos tárolási módszerekhez képest akár ötszörösen meghosszabbíthatják az élelmiszerek eltarthatósági idejét.
  • A fagyási égés megelőzése. Vákuumozás nélkül a csomagolásban maradt levegő kiszárítja a fagyasztott ételeket. A friss levegőnek kitett helyeken a húsok felületén fehér, szürke elszíneződés alakul ki, s bár a hús továbbra is fogyasztható, felengedéskor változik a textúrája. Ezzel szemben a vákuumcsomagolás megakadályozza a fagyási égést, mivel csökkenti a jégkristályok kialakulásának kockázatát.
  • Megőrzi a frissességet. Vákuumozással eltávolítjuk a levegőt a csomagolásból, ami csökkenti az oxidáció és a baktériumok elszaporodásának kockázatát.
  • Pénzt takarít meg. Ipari környezetben a vákuumfóliázó meghosszabbítja az élelmiszerek eltarthatóságát, ezáltak csökkenti az élelmiszerpazarlást. Otthoni használata is gazdaságos, mert lehetővé teszi, hogy az élelmiszereket ömlesztve vásárolja meg, a készételek könnyebben tárolhatók, az elkövetkező 5-6 napban biztosan frissek és fogyaszthatóak lesznek.

 

Gyakran feltett kérdések

Mennyi ideig tárolhatók az élelmiszerek vákuumtasakban?

A vákuumtasakba csomagolt élelmiszerek tárolási ideje az élelmiszer típusától és a tárolási körülményektől függ. Általában a vákuumcsomagolt élelmiszerek hűtőben 1-2 héttől akár több hónapig, fagyasztóban pedig 1-2 évig tárolhatók.

Újra lehet-e használni a vákuumtasakokat?

A vákuumtasakok újrafelhasználhatók, de fontos, hogy alaposan mossa ki őket felhasználás előtt.

Milyen típusú élelmiszereket nem lehet vákuumozni?

  • Gázokat képző zöldségek (pl. karfiol, brokkoli). Hőkezelés, blansírozás után azonban már alkalmassá válnak a vakuumozásra.
  • Puha, érzékeny gyümölcsök (bogyós gyümölcsök).
  • Por állagú készítmények, amelyek eltömíthetik a vákuumfóliázó gépet.
  • Víz alapú vagy nagy víztartalmú folyadékoknál vegyük figyelembe, hogy ezek fagyasztás során tágulnak, és szétfeszíthetik a csomagolást.
  • Szénsavas italokat, sört, pezsgőt tilos vákuumozni, mert a csökkentett nyomás alatt felszabaduló szén-dioxid szétfeszíti a tasakot.

 

Milyen hátrányai vannak a vákuumcsomagoló zsákoknak?

A vákuumtasak egyetlen hátránya, hogy költségesebb, mint más csomagolás – természetesen többet is tud, mint más műanyag csomagolás. Ezenkívül a csomagoláshoz vákuumfóliázó gépre van szükség, ami további befektetést jelent.

Lehet vákuumcsomagolni folyadékokat?

A folyadékok vákuumcsomagolása kihívást jelenthet. Az ipari felhasználásra tervezett (nagyüzemek, éttermi konyhák) gépekkel lehet folyadékokat vákuumozni. Az egyszerűbb, háztartási gépekkel nem tudunk folyadékokat vákuumcsomagolni, viszont egy szaftosabb készétel vagy enyhén nedves alapanyag nem okoz számukra gondot. Ha leveseket vagy folyadékokat szeretne vákuumozni, előbb fagyassza le őket.

Biztonságosak a vákuumtasakok?

A vákuumtasakok használata biztonságos, de fontos, hogy gondosan kövesse a gyártó utasításait a helyes használat biztosítása érdekében.

Tippek a vákuumtasak használatához

  • Ne töltse túl a tasakokat. A tasakok túltöltése nehezíti a vákuumozás folyamatát, aminek eredményeként nem lesz tökéletes a tasak lezárása.
  • Használjon különböző méretű tasakokat a különféle ételekhez. Kényelmes és gazdaságos megoldás, ha olyan méretű tasakot használunk, ami megfelel a csomagolandó élelmiszer méretének. Pontosan ezért adunk sous vide szettünkhöz 1 tekercs 20cm széles és 1 tekercs 30cm széles vákuumtömlőt.
  • Ha nem talál olyan méretű tasakot, ami ideális, az Uniotechnél megrendelheti! Egyedi méretű vákuumtasakok rendelése itt>>

 

Következtetés

A vákuumtasakok kiválóan alkalmasak arra, hogy frissen tartsák az élelmiszereket, és meghosszabbítsák azok eltarthatósági idejét. Számos előnyt biztosítanak, használatukkal csökkenthető az élelmiszerpazarlás és pénzt takaríthatunk meg. Élvezze a friss élelmiszereket hosszabb ideig!