Fújt vagy öntött stretch fóliával csomagoljam a raklapjaimat?
06ápr

Fújt vagy öntött stretch fóliával csomagoljam a raklapjaimat?

A számok nem hazudnak. A nagy stretch fólia felhasználók egyre inkább elfordulnak a hagyományos fújt fóliás csomagolástól, és helyette az öntött fóliát választják. A hatékonyság és a fenntarthatósági előírások javulásának köszönhetően az öntött fóliát ma már az iparágak 70-80%-a használja világszerte.

Már maga az öntött stretch fólia népszerűsége is elegendő ahhoz, hogy sokakat meggyőzzön a választási folyamatban. Érdemes azonban megérteni azt is, hogyan készülnek ezek a fóliák, és ebből kifolyólag milyen tulajdonságokkal rendelkeznek. Így megalapozott döntést tud hozni annak kapcsán, hogy melyik csomagolóanyagot válassza.

Mi a különbség a fújt és az öntött stretch fólia között, és melyik a jobb?

Az extrudálási folyamatok különbözőségének eredményeként a fújt és az öntött stretch fólia különböző tulajdonságokkal rendelkezik.

Fújt stretch fólia. A stretch fólia előállításának hagyományos módja. Leegyszerűsítve, a felmelegített gyantát egy kör keresztmetszetű fúvókán keresztül fújják, és egy nagy buborék formájában vastag réteg extrudált fólia jön létre. A buborék átmérője több méter is lehet, ez a magasság teszi lehetővé, hogy a fólia fokozatosan lehűljön, mielőtt hengerekkel összenyomják a buborékot, és az anyagot egy magcsőre tekerik.

Öntött stretch fólia. A felmelegített gyantalap nagy hűtőhengerekre kerül, amelyek lehűtik és megszilárdítják az anyagot, ami ezután készen áll a vágásra és a tekercselésre.

Az öntött fólia a fújt fóliához képest minimálisan előfeszített, ami előny a hőformázási műveleteknél. A hűtési folyamat határozza meg a végtermék különböző tulajdonságait: a fólia vékonyabb lesz, ha a fóliát gyorsabban tekerik ki a hengerből, mint ahogyan extrudálják.

Mikor, melyiket érdemes használni?

Számos tényezőt kell figyelembe venni, amikor kiválasztja, hogy melyik csomagolóanyagot használja. Ezek közé tartozhatnak a környezeti feltételek (például alacsony hőmérsékleten való tárolás), a tárolási és szállítási folyamatok, valamint az előfeszítés szükséges szintje.

Fújt stretch fólia

  • Nagyobb szúrásállósággal rendelkezik, előnyben kell részesíteni éles szélű termékek és nehéz rakományok, például falazó- és építőanyagok csomagolásánál.
  • A fólia a gyártás során bekövetkező kristályosodás miatt kevésbé átlátszó.
  • Nagyfokú tapadással rendelkezik.

 
Öntött stretch fólia

  • Könnyebb letekerni a tekercsről, és csomagoláskor csendesebb, mint a fújt fólia.
  • Gyakran használják könnyebb termékekhez és raklapokra rendezett rakományokhoz.
  • Nagyon tiszta, átlátszó, így a vonalkódok könnyen beolvashatók a fólián keresztül.
  • Kevesebb erőt igényel a nyújtáshoz.
  • Nagy szakítószilárdság.

 
Bár mind a fújt, mind az öntött stretch fólia kiváló előfeszítési teljesítményt és hatékony terhelhetőséget kínál, a piacon jó okkal történik elmozdulás az öntött fólia felé. Az öntött fólia termékek egyre gazdaságosabban használhatók, az Uniotech stretch fóliái például nagy nyújthatóságuk miatt a fajlagos anyagköltséget jelentősen csökkenthetik, és ugyanígy a környezeti terhelést.

Ön milyen stretch fóliát használ?

Mindig készen állunk arra, hogy segítsünk ügyfeleinknek eldönteni, hogy melyik stretch fólia felel meg a legjobban az igényeiknek. Speciális, egyedi fóliatermékeket, speciális kiszereléseket is rendelhet nálunk, stretch fólia termékeinkről bővebben olvashat itt>>