4 gyakran felmerülő csomagolástechnikai kihívás és megoldásuk
08febr

4 gyakran felmerülő csomagolástechnikai kihívás és megoldásuk

Minden vállalkozás, amellyel csomagolási megoldásokról beszélünk, négy csomagolástechnikai kihívás valamelyikével szembesül. A problémák nagysága, specifikációja és sürgőssége eltérő lehet. A lényeg azonban, hogy a felbukkanó kihívások általában négy fő okra vezethetők vissza: csomagolóeszköz szilárdsága, tervezés, költség és fenntarthatóság.

Íme a leggyakrabban felmerülő csomagolástechnikai kihívások és a megoldási lehetőségek ismertetése pontról pontra!

Csomagolástechnikai kihívás #1 – A csomagolóeszköz szilárdságának növelése

Ezen a területen a következő kérdésekkel szoktunk találkozni:

  • Hogyan biztosíthatjuk, hogy a csomagolás ne sérüljön meg a szállítás során?
  • A csomagolás deformálódik, amikor a termékeket egymásra rakják. Hogyan kerülhetjük el ezt a problémát?

 

Hasonló probléma esetén az alábbi lehetőségeket lehet megfontolni:

1. A csomagolási folyamat kiegészítése. Például, a csomagolóeszközt (palack, tasak stb.) nitrogéngázzal töltjük fel.

2. Szerkezeti módosítás. A merev csomagolások feszültségnek vannak kitéve, amikor a csomagolás külső felületekkel érintkezik az egymásra helyezés vagy a szállítás során. Minél nagyobb a felület, amely más külső felületekkel érintkezik, annál nagyobb lesz a csomagolásra ható feszültség, nagyobb az esélye annak, hogy a csomagolás megsérül.

Ezt a problémát a csomagolóeszköz szerkezetének módosításával lehet kezelni, hogy csökkentsük a csomagolt termék külső felületekkel való érintkezését. Például a csomagolóeszköznél az ívelt felületeket részesítjük előnyben a szögletes felületekkel szemben.

A sérülések elkerülésének másik módja, ha figyelembe vesszük a csomagolóeszköz vastagságát a legnagyobb nyomásnak kitett területeken, például az alján.

3. Funkcionális tervmódosítás. A csomagolóeszköz szilárdságát sok esetben a terv funkcionális módosításával is befolyásolhatjuk. Ez sok mindent jelenthet a termék és a csomagolóeszköz függvényében, például egy műanyagpalack esetében a szerkezeti integritást fokozhatjuk bordázással.

4. Formaváltás. Ha minden lehetséges lehetőséget kipróbált, és a probléma továbbra is fennáll, akkor a csomagolás formájának újragondolása jelentheti a megoldást. Például tartály helyett állótalpas tasak, aminek számos előnye van: deformáció nélkül egymásra rakható, csökkentett raktárfelület, nagyobb címke.

5. Térkitöltő. A jól megválasztott térkitöltő csökkenti a termékek egymáshoz való érintkezését, elnyeli a rázkódásokat, mozgásból adódó feszültségeket.

Csomagolástechnikai kihívás #2 – A szállítási költségek minimalizálása

1. Az e-kereskedelmi termékek szállítási költségének optimalizálása a csomagoláson keresztül
Szállítási szempontból a forma és a súly fontos elemek, amelyeket a termékfejlesztés során szem előtt kell tartani. Terméktől függően különböző lehetőségek vannak, például műanyag doboz helyett hullámkarton csomagolódoboz, hullámkarton csomagolódoboz helyett műanyag tasak, esetleg légpárnás boríték.

2. A logisztikai költségek optimalizálása a harmadlagos csomagolás révén
Fontoljuk meg, hogy armadlagos csomagolásként tudunk-e olyasmit használni, amit a megrendelő partnerünk visszaküldhet, és mi további szállítmányok szállítása során újra fel tudjuk használni. Például hullámkarton doboz helyett összecsukható ládát használni. Fenntartható megoldás, csökkentett költségekkel!

Csomagolástechnikai kihívás #3 – Környezetbarát és újrahasznosítható csomagolás kifejlesztése

A globális zöld csomagolási piac növekvőben van, és ez a növekedés a következő évtizedben sem fog visszaszorulni. Egyre többen fordulnak az újrafelhasználható és az újrahasznosítható csomagolóeszközök felé. A közhiedelemmel ellentétben a fenntartható megoldások nem mindig drágábbak a hagyományosnál!

Térkitöltőink között például egyre nagyobb népszerűségnek örvend a biológiailag lebomló térkitöltő chips, ami nem terheli a környezetet, mert 100%-osan lebomlik.

Csomagolástechnikai kihívás #4 – A termék megkülönböztetése a csomagolás segítségével

A vállalkozások többsége hihetetlenül sok időt és erőforrást fordít arra, hogy ezt jól megoldják. Nagyon gyakran előfordul, hogy a tervezők a piaci versenytársakhoz való igazodás érdekében a hagyományos utat választják, aminek eredményeképpen egy olyan dizájn születik, amely hasonlít a konkurencia termékéhez ahelyett, hogy kiemelkedne.

A vevő az első benyomás alapján ítél, melyet a vásárlás során a termék külleme, a csomagolása kelt benne. Ezért másodperc tört része alatt következtetéseket von le az adott termék értékéről, minőségéről. Minőségi csomagolóanyagok gyártásával foglalkozva mi arra is figyelmet fordítunk, hogy a csomagolás a termék szállításán túl az értékesítésben is szerepet kaphasson. Mindig törekszünk az innovatív megoldásokra, a csomagolóanyagok fejlesztésére.

Megoldott csomagolástechnikai kihívások

Ez tehát a 4 leggyakrabban felmerülő csomagolástechnikai kihívás, amellyel mi az Uniotechnél találkoztunk, a megoldásokkal együtt.

Nincs a listán az a probléma, amellyel Ön is szembesül? Vegye fel velünk a kapcsolatot, készséggel állunk rendelkezésükre helyszíni és telefonos csomagolástechnikai szaktanácsadásra>>