Mi a különbség a kézi és a gépi stretch fólia között?
13dec

Kézi vagy gépi stretch fólia? Mi a különbség?

A raklapcsomagoláshoz használatos fóliák kézi és gépi változatban is kaphatók. Ahogyan a nevük is mutatja, az egyiket a kézi csomagoláshoz, a másikat az automata vagy félautomata stretchfóliázó gépekhez használjuk. A kézi tekercsek rövidebbek és könnyebbek. A gépi stretch fólia tekercsek szélesebbek, és súlyuk meghaladhatja a 40 kg-ot. A feltűnő fizikai tulajdonságokon kívül azonban egyéb különbségek is vannak, és valójában ezek a leglényegesebbek.

Az egyik fő különbség a kézi és a gépi stretch fóliák között a fólia előnyújtási értéke. Az előnyújtás értéke azt fejezi ki százalékos arányban, hogy a fóliát milyen mértékben nyújtották meg a gyártás során. Az előnyújtásnak köszönhetően a fólia vékonyabb és ellenállóbb lesz, könnyebb lesz vele dolgozni. A 100%-os nyújtási arány megduplázza a tekercs hosszát, ami csökkenti a fóliahulladékot és a költségeket.

Az egyes fóliatípusok különböző adalékanyagokat használnak az extrudálási folyamat során. Az olvasztott gyanta pelletekkel együtt használt adalékanyagok szabályozzák a stretch fólia teljesítményét. Az adalékanyagok növelhetik az UVI-ellenállást, a szúrásállóságot, a nyújtási értéket és még sok mást.

Kézi stretch fóliák

Mivel kézi alkalmazáshoz gyártják, a tekercsek rövidebbek és könnyebbek. A kézi tekercsek általában 2-2,5 kg közötti súllyal rendelkeznek, a felhordás megkönnyítése érdekében gyakran készülnek nyeles változatban (a cséve hosszabb, mint a fólia, h könnyebben lehessen tartani). Az általunk gyártott kézi stretch fólia 100 mm szélességű, és 150 mm-es papírcsévén kerül szállításra.

Előzetes rendelésre bármilyen súlyú kézi stretch fóliát legyártunk, nem csak a standard 2-2,5 kg tartományban.

100 mm, 125 mm, 250 mm széles kézi („gránát”) stretch fóliákat is gyártunk tekercseléshez, bandázsoláshoz, illetve ezek gépi változatát spirális fóliázó gépekhez.

A kézi stretch fóliákat és egyéb speciális kiszerelésű stretch fólia termékeinket saját tekercselő üzemünkben állítjuk elő, egyedi nagysebességű tekercselő-vágó gépeinken, ami +- 2 m pontosságot tesz lehetővé.

A csomagolandó termékektől függően többféle vastagság áll rendelkezésre, 15/17/20/23/30 my vastagságú fóliák rendelhetők. A vastagabb fóliák ellenállóbbak, és a maximális nyújtási érték eléréséhez nagyobb feszítést igényelnek. Ideális esetben a fólia felhelyezésekor állandó nyújtási feszültséget kell fenntartani, hogy a csomagolás egyenletes legyen, és ez kézi csomagolás esetén nehezen valósítható meg (különösen nagyobb rakatok esetén).

Gépi stretch fóliák

A gépi stretch fóliák tekercsei már nehezebbek és szélesebbek is lehetnek. A szélesebb tekercseket magas raklapokhoz használják, hogy csökkentsék a teljes csomagoláshoz szükséges fordulatszámot.

A kézi stretch fóliához hasonlóan a gépi fólia is széles vastagságtartományban kapható. A vastagabb gépi stretch fólia ellenállóbb, ezért ideális a nehezebb, kemény vagy kiugró élekkel rendelkező raklapok csomagolásához.

Mivel a stretchfóliázó gép egyenletes feszültséget tud fenntartani csomagolás közben, sokkal nagyobb fólianyújtási értéket tesz lehetővé, akár a 200%-250%-os nyújtást is elérheti. A használt fólia típusa és a stretchfóliázó gép beállításai a két legfontosabb tényező a maximális fólianyújtási érték elérésében. A megfelelő stretchfóliázó géppel és gépi stretch fóliával évente jelentős költséget takaríthat meg.

Szerezze be a stretch fóliát egyenesen a gyártótól!

Csomagolástechnológusaink segíteni tudnak a minden szempontból megfelelő kézi vagy gépi stretch fólia kiválasztásában, amelynek segítségével maximális védelmet biztosíthat a termékeinek, miközben a költséghatékonyságot is szem előtt tartjuk. Stretch fólia termékeink raktárról elérhetőek, egyedi igények esetén rövid hatéridővel vállaljuk a termékek legyártását.

Egyedi árajánlatért, szaktanácsadásért keresse kollégáinkat elérhetőségeinken>>