Élelmiszer csomagológép frissen vágott gyümölcsökhöz és zöldségekhez
28szept

Élelmiszer csomagológép frissen vágott gyümölcsökhöz és zöldségekhez

A frissen vágott gyümölcsök és zöldségek nagy és még mindig gyorsan növekvő tendenciát mutató piaci szegmens a mezőgazdasági termékek iparában. Az előre megmosott, feldolgozott és csomagolt gyümölcs és zöldség egyre több bolt polcain van jelen. Ha Ön ebben a virágzó iparágban tevékenykedik, és szeretne kitűnni a tömegből, akkor a csomagolás a legkézenfekvőbb útja a vásárlók megszólításának. A kiválasztott élelmiszer csomagológép meg kell feleljen a szegmens követelményeinek, a gyors értékesítésnek és lehetőség szerint az eltarthatósági idő meghosszabbításának.

A frissen vágott gyümölcsök és zöldségek minimális feldolgozással (tisztítás, hámozás, szeletelés, kockára vágás) állíthatók elő, és kényelmes felhasználásra (további főzésre) és/vagy közvetlen fogyasztásra alkalmasak. A termékeket úgy csomagoljuk, hogy a fogyasztóknak magas tápértéket és ízt kínáljanak, miközben megőrzik frissességüket.

Miért fontos, hogy milyen élelmiszer csomagológépet választunk, amikor friss zöldséget, gyümölcsöt csomagolunk?

A zöldségek, gyümölcsök tisztítása egy sor élettani és biokémiai reakciót indít el, a mikroorganizmusok inváziójával együtt, ami nem kedvez a termék minőségének fenntartásában. A megfelelő csomagolás lassíthatja a minőségi változásokat például a terméket körülvevő gázkörnyezet javításával, a mikroorganizmusok számának csökkentésével, az enzimatikus barnulás és a kiszáradás lassításával, a szöveti anyagcsere és a légzés intenzitásának csökkentésével, valamint az eltarthatósági idő meghosszabbításával.

Az élelmiszer csomagológépek a megfelelő csomagolóanyagokkal együtt segítenek meghosszabbítani a frissen vágott gyümölcsök, zöldségek eltarthatósági idejét, ezáltal segítenek az értékesítésben is.

A frissen vágott gyümölcsök és zöldségek legfontosabb csomagolási technológiái

A különböző fajtájú gyümölcsök és zöldségek különböző csomagolási technikákat igényelnek a változó légzési intenzitás, tápanyagtartalom, barnulás mértéke stb. miatt. Ugyanakkor az eltérő értékesítési időszaknak megfelelően az alkalmazott csomagolási módszer is eltérő.

A frissen vágott leveles zöldségek (zeller, saláta, spenót stb.) puha textúrájúak, és a levelek könnyen sérülnek. Ezért a nagy nyomású csomagolási módszerek, mint például a vákuumcsomagolás, nem alkalmazhatók, hanem általában a védőgázas csomagolást használják. A vágott burgonya, alma és körte hajlamos a barnulásra, ezért esetükben a hőkezelés, illetve a védőgázas csomagolás gátolhatják a barnulást. A csonthéjas gyümölcsök és zöldségek (őszibarack, szilva, sárgabarack stb.) magas légzési intenzitásuk miatt nehezen tárolhatók, vákuumcsomagolási technológiával tartósíthatók.

Általánosságban elmondható, hogy az olyan termékek esetében, amelyek egynapos értékesítést igényelnek, az egyszerű fóliacsomagolás elegendő, a 3 napos vagy annál hosszabb eltarthatósági idő eléréséhez védőgázas csomagolásra (MAP) és vákuumcsomagolásra van szükség.

1. Fóliahegesztő vagy tasakológép

A fóliahegesztő gép vagy a tasakológép egyszerűen becsomagolja a friss, vágott gyümölcsöket és zöldségeket (opcionálisan ezek előtte tálcára vagy tartályba kerülnek). Ez a csomagolási típus nem változtatja meg a csomagolási légkört, és nem szigeteli el a levegőt a terméktől, így alkalmas aznapi értékesítésre, a szavatossági idő meghosszabbítása nélkül.

2. Védőgázas csomagológép

A módosított atmoszférájú csomagolás meghosszabbítja a frissen vágott gyümölcsök és zöldségek eltarthatósági idejét a csomagoláson belüli légkör megváltoztatásával. A MAP-csomagolás tökéletes csomagolási megoldás a frissen vágott termékek számára, de ne feledje, hogy ez egyben a legösszetettebb változat is. Minden egyes termék egyedi gázkeveréket és -arányt igényel, ráadásul, ha vegyes zöldséget vagy gyümölcsöt csomagolnak együtt, a gázkeveréket is ennek megfelelően kell megváltoztatni.

Az MAP-csomagolás minősége a termék légzési sebessége és a csomagolóanyagon keresztül történő gázáthatolási sebesség közötti kapcsolódási ponton is múlik.

3. Vákuumfóliázó gép

A vákuumcsomagolás azt jelenti, hogy a csomagból eltávolítják a levegőt, így a cikkek hosszú ideig tárolhatók vákuumos környezetben. Vákuumozás és lezárás után a frissen vágott gyümölcsök és zöldségek el vannak szigetelve a külső levegőtől, ami nemcsak az élelmiszerek oxidációs reakcióját akadályozza meg, hanem gátolja a mikroorganizmusok növekedését és szaporodását is. A légzés intenzitása lelassul, illetve gátolja az etilén szintézisét, ezáltal lassítja a frissen vágott gyümölcsök és zöldségek érését és öregedését.

A vákuumcsomagolási művelet egyszerű, és a tartósítási hatás jó, különösen a frissen vágott gyümölcsök és zöldségek színe, aromája és textúrája szempontjából, ami jobban megőrizhető.

A vákuumcsomagolás azonban nem képes meggátolni az anaerob baktériumok szaporodását, ezért a jobb tartósítási hatás elérése érdekében hűtéssel, besugárzással, ózonos vízkezeléssel és más technológiákkal együtt kell alkalmazni.

Mivel a vákuumcsomagolási eljárás nagyobb nyomást hoz létre, károsíthatja a frissen vágott gyümölcsök és zöldségek szöveti szerkezetét, ezért nem ajánlott érzékeny termékek esetén. A kemény szerkezetű gyümölcsök és zöldségek, például a frissen vágott burgonya, sárgarépa, cékla stb. esetében jobb tartósítási hatást érhetünk el.

Élelmiszer csomagológép az Uniotechtől

A csomagolás a friss gyümölcsök és zöldségek tartósításának fontos része, a különböző fajtájú gyümölcsökhöz és zöldségekhez különböző csomagolási technológiákra és csomagológépekre van szükségük a megfelelő tartósításhoz.

Ha bármilyen kérdése van a friss vágott gyümölcsök és zöldségek csomagológépeivel és csomagolási technológiáival kapcsolatban, kérjük, forduljon hozzánk bizalommal>>