Minden, amit a zsugorcímkéző gépről tudni kell
07szept

Minden, amit a zsugorcímkéző gépről tudni kell

Az elmúlt évtizedben tanúi voltunk a zsugorcímkézés elterjedésének a piacon. A salátaöntetektől kezdve a kupakfóliás gyógyszereken át a testápolási termékekig számos példáját láthatjuk a felhasználásának, és térhódítása a jövőben csak növekedni fog. Nézzük meg a zsugorcímkézés előnyeit, az alkalmazás típusait és a felhelyezéséhez szükséges speciális zsugorfóliázó gépeket, zsugoralagutakat!

A zsugorfólia címkék sokoldalúak és rugalmasak. Szinte bármilyen méretű vagy alakú merev tárolóedényre, például palackokra, üvegekre vagy konzervdobozokra felhelyezhetőek. A tartály alapanyaga lehet műanyag, üveg, fém vagy akár karton. A zsugorítási folyamat lehetővé teszi, hogy ezek a címkék szinte bármilyen termék alakjához alkalmazkodjanak.

A zsugorcímkéző gép előnyei

Rugalmas
A termelőegységek pénzt takaríthatnak meg a standard palackok vagy dobozok megvásárlásával, amelyeket zsugorfóliával egyéniesítenek. Ez a csomagolástípus könnyen változtatható, akár szezonálisan. Gyorsabban tudnak reagálni a piaci változásokra, és a hulladékot is csökkentik, ha egy termék nem fogy.

Szabotázsbiztos
Az élelmiszer- és gyógyszerbiztonság manapság kiemelt fontosságú a fogyasztók számára. Ha a kupakra védőfólia kerül, az a fogyasztónak egyértelműen jelzi, hogy a termék érintetlen, nem kell aggódnia a biztonságosság miatt.

Márkaépítés
Zsugorfóliázó géppel akár a teljes terméket körülölelő csomagolást is készíthetünk, ami azt jelenti, hogy a termék teljes felületét használhatjuk üzenetünk számára. Ez lehetővé teszi a figyelemfelkeltőbb grafikák, valamint a fogyasztó számára a csomagoláson megjelenített több információt.

Tartós
A zsugorfólia címkék hátoldala nyomdázott, így a nyomtatott kép biztonságban van egy átlátszó fóliaréteg alatt. Nem kopik, nem karcolódik, nem sérül, nem mosódik el.

Sokoldalú
A zsugorfóliás címkék számos különböző alakú tárolóedényt is díszíthetnek, amit a hagyományos címkék nem tudnak. A nyomásérzékeny címkéknek sík felületre van szükségük, amelyre felragaszthatók, hogy elkerüljék a gyűrődést. A zsugorfóliák könnyen alkalmazkodnak az összetett ívekhez és a különböző méretekhez. A zsugorfóliák olyan termékekhez is jól használhatóak, amelyeket párás vagy nedves környezetben, például zuhanyzókban és hűtőszekrényekben használunk, illetve tárolunk.

Minden, amit a zsugorcímkéző gépről tudni kell

Milyen csomagolásokat készíthetünk sleeve zsugoralagúttal?

A sleeve zsugorfóliázó gépek nagy termelési sebességgel dolgoznak, és naponta akár több ezer terméket vonnak be zsugorfóliával. A zsugorfóliából készült hüvely manuálisan vagy gépileg felkerül a palackra, tartályra, majd a zsugoralagútban haladva hő hatására a fólia rázsugorodik a termékre.

Fontos lépés annak eldöntése, hogy a zsugorcímkét a csomagolás melyik pontján helyezzük fel a termékre, ugyanis az üres és a megtöltött palackokat is lehet címkézni. Ha termékét a töltés után címkézik, vegye figyelembe a hideg termékeken esetlegesen képződő kondenzátum következményeit. A palackoknak címkézéskor termékmentesnek és tisztának kell lenniük. Kondenzáció esetén a címkézés előtt a palackok szárítása szükséges.

Egy másik fontos szempont az, hogy a tartály hogyan reagál a hőre, amelynek a zsugorítási folyamat során ki van téve. A zsugorfóliázási technológia mérsékelt vagy magas hőmérsékletet használ a címke termékre történő zsugorításához. Az üres műanyag palackok és más tartályok bizonyos hőmérsékleten deformálódnak, ami előzetes tesztelést és nagyon pontos hőmérséklet-szabályozást igényel. A teli tartályok sokkal kevésbé deformálódnak.

A sleeve zsugorfóliázó gépek több száz alkatrészből állnak, amelyeket úgy terveztek, hogy az egyes egyedi csomagolási folyamatokhoz szükséges speciális funkciókat ellássák. Attól függően, hogy milyen elvárásaink vannak a csomagolással szemben, többféle zsugorfóliázó gépet, illetve zsugoralagutat fogunk találni.

Standard címkéző

A címke a palack vagy tartály egy részét fedi, a fólia nem fedi le a nyakat és a kupakot/fedelet. Ilyen berendezés a PTB-100P automata sleeve zsugorcímkéző berendezés PP műanyag palackhoz.

A teljes terméket beborító fólia

360 fokos lefedettséget biztosít. A kupakot vagy fedelet fedő fóliarész hamisításbiztos lezárásként működik (ez az ún. kupakfólia), és a könnyű eltávolítás érdekében perforálható.

Szalaggal bontható csomagolás

A kibontás megkönnyítésére egyes zsugorcsomagolások egy könnyen eltávolítható, átlátszó vagy színes kis fóliacsíkkal ellátottak, amelyet letépve a teljes csomagolás könnyen lefejthető.

Kombinált csomagolás

Több terméket egyesít, hogy egy termékegységként szolgáljon például egy promóció során. Egyfajta gyűjtőcsomagolásként is felfogható.

Az Uniotech által forgalmazott zsugorcímkéző gépeket megtekintheti itt>>