Mi a különbség a raklapfóliázó 3 legismertebb modellje között?
10aug

Mi a különbség a raklapfóliázó 3 legismertebb modellje között?

Szigorú csomagolási szabványok és rendszeres tesztelés hiányában a raklapfóliázás inkább művészetnek tűnik, mint tudománynak. Az ideális végeredmény érdekében az árucikkeket megfelelően kell egymásra helyezni, a raklapot pedig úgy kell becsomagolni, hogy az stabilan tartsa az összes terméket, megakadályozza a sérüléseket, és a szállítás során megőrizze a raklap épségét. Ezt a feladatot egy raklapfóliázó gép képes elvégezni maradéktalanul.

A raklapok kézi csomagolása még ma is nagyon elterjedt, de a legkevésbé hatékony és eredményes módszer. Általában egy vagy két ember egy fóliatartóval egyszerűen körbejárja a raklapot, és a fóliát a csomagolt árura teríti.

A kézi fóliázás munkaigényes tevékenység, amelynél nagyobb a sérülés esélye, mint bármely gépi csomagolási módnál, és a mennyiségtől függően több időt, erőfeszítést és költséget igényelhet, mint a gépi csomagolási módszer használata. Ezen kívül, a kézi csomagolás sohasem lesz olyan egyenletes, nem tudja minden ponton ugyanazt a stabilitást biztosítani, mint egy raklapfóliázó.

Az alábbiakban bemutatjuk a három leggyakoribb raklapcsomagoló gépet, hogy betekintést nyerjünk a működésükbe, a várható eredményekbe és a módszerek használatának konkrét okaiba.

Automata vagy félautomata raklapfóliázó?

Ahhoz, hogy megértsük a raklapfóliázó gépek legelterjedtebb típusait, először fontos, hogy tisztázzuk az automata és félautomata gépek közötti különbséget.

A félautomata stretchfóliázó gépnél a kezelő be- és kirakodja a gépet, elindítja a csomagolási ciklust, illetve neki kell elvégeznie a megfelelő beállításokat a rakomány hatékony csomagolása érdekében. Automata gép esetében mindez automatikusan történik, szállítószalagok segítségével.

1. Forgótányéros raklapfóliázó

A legegyszerűbb típusánál a raklapot egy forgózsámolyra helyezik, amely forog, miközben a fóliaadagoló rendszer adagolja a stretchfóliát a rakomány köré. A fóliaadagoló rendszer általában a rakomány aljától indul, a rakomány tetejéig emelkedik, majd visszatér az aljára.

A forgótányéros csomagolóberendezések a legelterjedtebb stretchfóliázó gépek, és úgy konfigurálhatók, hogy a legkülönbözőbb alkalmazásoknál hatékonyan működjenek.

2. Forgókaros stretchfóliázó gép

Ellentétben a forgótányéros gépekkel, ahol a rakomány forog, a forgókaros berendezéseknél a rakomány mozdulatlan marad, míg a fóliaadagoló rendszer a rakomány körül forog. Az ilyen típusú csomagológépek képesek az instabil, könnyű vagy nehéz rakományokat kezelni, és kis és nagy volumenű csomagolást is képesek végezni.

3. Önjáró raklapfóliázó

Az önjáró raklapfóliázó gép vagy robotfóliázó gép a csomagolástechnika egyik legfrissebb innovációja. Ahogyan neve is mutatja, a gép körülfutja a rakományt, ezért a rakat méretétől függetlenül is tud csomagolni. Azoknak ajánlott, akik nagyméretű rakományokat csomagolnak. A faiparban, építőiparban használatos raklapokkal is megbirkózik.

Az Ön igényeinek megfelelő raklapfóliázó

Fentebb bemutattuk a három alapvető, raklapfóliázáshoz leggyakrabban használt stretchfóliázó gépet. Mindegyik típus rendelkezik opcionális funkciókkal és kiegészítőkkel. Ha további információkra van szüksége, kérdezze bizalommal kollégáinkat>>