Vákuumfóliázó: az élelmiszertárolás csak a kezdet
03aug

Vákuumfóliázó: az élelmiszertárolás csak a kezdet

A vákuumfóliázó gép elválaszthatatlanul összekapcsolódott az élelmiszerek tartósításával, tárolásával. A boltban vásárolt sajtot vákuumfóliába zárták, a szeletelt szalámi ugyancsak vákuumcsomagolást kapott, de a reggel felbontott kávét is ugyanezzel a technológiával csomagolták. Ha vákuumcsomagolást kap az élelmiszer, az akár négyszer-ötször tovább marad friss! A hosszabb tárolási idő pedig nemcsak a gyártónak jó, hanem a környezetnek is.

Tudta, hogy a vákuumfóliázó gép még sok más célra is eredményesen használható? Ebben a blogban megosztjuk Önnel a legkülönfélébb alkalmazásokat.

A főzés és általában a konyhai munka megkönnyítése vákuumfóliázó segítségével

Pácolás

A húsok és zöldségek pácolása, marinálása a hőkezelés előtt igazi ízrobbanást eredményez. Hátránya azonban, hogy sok időt vesz igénybe. Gyakran hosszú órákig, sőt napokig kell a pácban hagyni, mire a hús vagy a zöldség valóban magába szívja az ízeket. Ezt pedig nem mindig lehet megvalósítani a hétköznapokban.

Van egy gyorsabb módja az ételek pácolásának. A pácolnivalót és a pácot tegyük vákuumtasakba, és vákuumfóliázóval távolítsuk el a levegőt, majd zárjuk le a tasakot. A levegő távozásával a hús magába szívja a páclevet, és az átjárja a legbelsőbb részeket is. Így akár néhány óra is elég, hogy előkészüljünk egy grillezésre.

Sous vide

Sous vide főzés során az élelmiszereket alacsony hőfokon főzzük hosszú ideig. Első lépésben a hús, hal vagy zöldség fűszerekkel, páccal együtt vákuumtasakba kerül. Vákuumozás után az ételeket vízben, állandóan alacsony hőmérsékleten főzik. A technológiának tehát elengedhetetlen kelléke a vákuumfóliázó gép.

Ehhez a hús és a hal fűszerekkel, páccal együtt vákuumtasakba kerül. Ezeket az ételeket ezután vízben, állandóan alacsony hőmérsékleten főzik. A sous vide főzéshez először vákuumzárral kell lezárni az ételt. Ehhez jól jön egy vákuumgép.

Fagyasztás

Nyáron nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt teszünk be a fagyasztóba. A legjobb és a leghelytakarékosabb, ha ezt kiporciózva, vákuumba zárva, előkészítve tesszük.

Zöldfűszerek

A szárított fűszernövények és gyógynövények hosszú ideig eltarthatók, de viszonylag gyorsan veszítenek az ízükből. Ez persze nagy kár. Ha a növényeket légmentesen tároljuk, az segíthet megőrizni frissességüket és ízüket.

Amikor a vákuumfóliázót nem élelmiszerek tartósítására használjuk

Tisztálkodási szerek biztonságos tárolása

Utazáskor, különösen, ha repülőgéppel utazunk, előfordulhat, hogy a piperecikkek csomagolása kiszakad, és tartalmuk kiömlik. Vákuumtasakba zárva nem érheti ilyen probléma, és nem kell attól tartania, hogy a bőrönd kinyitásakor kellemetlen meglepetés éri.

Fényképek

A papíralapú fényképek kedves emlékek, szeretnénk őket minél hosszabban tárolni. Vákuumcsomagolással megóvhatjuk őket nemcsak a portól és a nedvességtől, de a bosszantó gyűrődésektől is.

Sátorozás

Sátorozni készül, és rossz időjárást jósolnak? Akkor gondoskodjon arról, hogy mindig legyen kéznél száraz ruhája! Tegye a ruhákat egy vákuumzsákba, és zárja le légmentesen. Biztos lehet abban, hogy a zsák tartalmát nem fogja egyetlen vízcsepp sem érni.

Téli vagy nyári ruhák

A télikabát és a vastag pulóver nyáron felesleges. Ugyanígy a rövidnadrágot és a könnyű nyári szoknyát sem fogjuk viselni télen. A vákuumcsomagolás ezeket a ruhadarabokat tisztán és pormentesen tartja. Így azonnal felveheti őket, amikor megérkezik a tél vagy a nyár! Emellett rengeteg helyet takarít meg a szekrényben.

Ékszerek

Ha nem visel rendszeresen ékszereket, akkor azokat érdemes vákuum alatt tárolni. Így tisztán és csillogóan tarthatja értékes tárgyait. Amikor viselni szeretné ékszereit, a polírozás vagy tisztítás nem szükséges.

A vákuumfóliázóval csomagolható tárgyak sorát természetesen még folytathatnánk. Csomagolhatóak vele chipek, dokumentumok és pénz is, erről itt írtunk bővebben.

Nézze meg az Uniotech által forgalmazott vákuumfóliázó gépek gazdag választékát itt>>
Ugyanitt: hasznos útmutató arról, hogyan, mi alapján válasszon vákuumcsomagoló gépet!