élelmiszer csomagolás kis- és középvállalkozásoknak
18márc

Élelmiszer csomagolás kis- és középvállalkozásoknak: melyik a legjobb?

Az elmúlt évtizedekben a csomagolás az élelmiszervásárlás lényeges elemévé vált. Az már korán kiderült, hogy a csomagolásnak jóval több funkciója van annál, hogy szállítás és tárolás során megvédje a terméket. Az 1970-es évekből származik a mondás, hogy a csomagolásnak meg kell védenie azt, amit elad, és el kell adnia azt, amit megvéd, és ennek igazságát manapság jobban érezzük, mint bármikor.

Egy felmérés szerint az Egyesült Államokban évente körülbelül 15 000 új élelmiszeripari terméket vezetnek be, ezeknek azonban jó, ha 10% képes a piacon maradni hosszabb távon. Rengeteg termék küzd tehát, hogy megtalálja az utat a fogyasztóhoz, akinek a választását nagyban befolyásolja az élelmiszer csomagolás kialakítása. A gyártónak gondoskodnia kell arról, hogy a csomagolás azt mondja el termékeiről és vállalkozásáról, amit szeretne.

A legelterjedtebb élelmiszer csomagolások

Nézzük át az élelmiszeriparban leggyakrabban használt csomagolóanyagokat részletesen: műanyag, üveg, fém, fa és származékai. Melyik mikor előnyös, milyen hátrányai lehetnek?

Flexibilis csomagolás (műanyagok)

A műanyagok olyan szerves polimer anyagok, amelyek a kívánt formába önthetők. Könnyű és sokoldalú csomagolóanyagok, évtizedek óta népszerűek az élelmiszer csomagolások terén. A flexibilis csomagolások védelmet nyújtanak az élelmiszerek szennyeződése ellen, és a megfelelő csomagolási mód kiválasztásával (pl. zsugorfóliázás vagy vákuumfóliázás) az élelmiszer eltarthatóságát is növelhetik, minimalizálva a tartósítószerek használatát.

Az alacsonyabb költségek és a gyártás során felhasznált alacsonyabb energiafogyasztás miatt a műanyagok felváltották a hagyományos csomagolóanyagokat. Költséghatékony és esztétikus csomagolások készíthetők, amelyek a fogyasztó szempontjából könnyen kezelhetők, egyszerűen kinyithatók, és remek felületet kínálnak a nyomdázáshoz.

A műanyag csomagolásnak számtalan fajtája létezik, a leggyakrabban használtak a következők:

  • Polyvinil-klorid (PVC). Nagyon ellenálló a nedvességgel, zsírokkal és gázokkal szemben.
  • Polietilén (PE) és fajtái (PET, HDPE, LDPE). A PET termékcsalád kifejlesztése forradalmasította a csomagolóipart, ugyanis lehetővé téve, hogy a műanyagpalack közvetlenül versenyezzen az üvegpalackokkal.
  • Polipropilén (PP) és fajtái (BOPP). Dinamikusan fejlődő csomagolóanyag. Erős, ellenálló a fáradással szemben, ellenálló a nedvességgel szemben, és sokkal kevésbé sérülékeny, mint mondjuk a PET fólia.
  • Celofán. Cellulóz alapanyagú, vékony, átlátszó (műanyagfóliához hasonló kinézetű) anyag. Ez volt az első átlátszó fólia, amelyet a csomagolásban használtak, jelenleg cukrászati termékekhez és péksüteményekhez használják az élelmiszeriparban.

Az Uniotechnél bármilyen flexibilis élelmiszer csomagolást le tudunk gyártani, további információkért, egyedi árajánlatért keresse kollégáinkat>>

Fémek (acél, ón, alumínium)

E fémek fő felhasználási területe az étel- és italkonzervek gyártása. A leggyakrabban az ónozott acél- és alumíniumkonzerveket használják. Ez egy átlátszatlan anyag, ami előnyt jelent a fényre érzékeny élelmiszerek esetében.

Acél és ón
Az ónozott konzervdobozok acéllemezből készülnek, amelyet ónnal vonnak be az acél korróziója elleni védelem érdekében, különösen akkor, ha alacsony pH-értékű termékeket tartalmaznak.

Alumínium
Az alumíniumot könnyűsége, alacsony költsége és újrahasznosíthatósága miatt egyre gyakrabban használják konzervdobozok készítésére. Megtalálható a csomagolásban, a palackok zárásában és a csomagolásokban, valamint a laminált anyagokban. Ugyanazokkal a barrier tulajdonságokkal rendelkezik, mint az acél, de előnye, hogy ellenáll a korróziónak.

Az alumíniumfóliát laminált alumíniumrétegek alkotják. Rendkívül rugalmas termék, amely lehetővé teszi az élelmiszerek tartósítását és védelmét. A modern gyorscsomagoló berendezésekben azonban a gyűrődések, szakadások és foltok miatt nehezen használható. Ezért műanyag fóliatermékek, laminált fóliák egyik rétegeként használják.

Üveg

Esztétikus, jól tisztítható, újratölthető. Üvegek, poharak, ampullák, befőttesüvegek formájában találkozhatunk vele. Ugyanakkor törékeny, nehéz anyag, amelynek előállítása sok energiát igényel.

Papír és karton

A papír nagyon olcsó, könnyű termék, kiváló nyomdai kapacitással. Bár nagyon érzékeny a nedvességre, ez a papír és más anyagok, például műanyag vagy paraffin kombinációjával korrigálható.

A karton több egymásra helyezett papírrétegből áll, így vastagabb, keményebb és ellenállóbb, mint a papír. Fő felhasználási területe a csomagoló doboz.

Hogyan válassza ki a megfelelő csomagolást az élelmiszeripari termékekhez?

A tökéletes kiskereskedelmi csomagolás kifejlesztése sok kis élelmiszeripari vállalkozás számára nehéz feladat. A termék védelme és szállítása az esztétikai megjelenés fenntartása korántsem egyszerű, és számos változót kell figyelembe venni, mielőtt a gyártás ténylegesen megkezdődik.

Az élelmiszer csomagolások piaca rendkívül gazdag, és folyamatosan jelennek meg az új, innovatív termékek. Keressen bennünket, és mi segítünk kiválasztani a számos csomagolási megoldás közül azt, amelyik a leginkább megfelel a termékének és az Ön elvárásainak!