fóliázó gép
25febr

5 fontos tényező, amit gyakran elfelejtenek stretch fóliázó gép vásárlásánál

Amikor stretch fóliázó gép beszerzésére kerül sor, akkor számos szempontot latolgatva választunk: teljesítmény, csomagolási sebesség, ár, a gép méretei, gyártója, szervizelése és még sorolhatnánk. Van azonban 5 olyan szempont, ami nagyon fontos a csomagolási folyamat szempontjából, mégis sok esetben lemarad az ellenőrző listáról. Az alábbiakban sorra vesszük ezeket a tényezőket, mert könnyen lehet, hogy ezen múlik az ideális csomagológép kiválasztása!

Funkciók és lehetőségek: vegye figyelembe, amikor stretch fóliázó gépet választ!

1. A rakomány stabilitása

A forgótányéros stretch fóliázó gépek a legnépszerűbb félautomata raklapcsomagolók, és a legtöbb rakománytípussal megbirkóznak. Mégis, a forgótányéros modell nem feltétlenül a legjobb választás a rendkívül könnyű, rendkívül nehéz vagy instabil rakományokhoz. Ha a rakományok túl könnyűek, a forgatás és a fólia húzása a rakatok szétesését vagy felborulását okozhatja. Ezekben az esetekben a forgókaros fóliázó jobb választás, mivel a raklap a padlón marad, és nem mozog. Így a rakomány mozdulatlan marad, miközben a forgókar körülötte forog.

A padlóra történő rakodás ideális a túl nehéz vagy instabil rakományok esetében. Ezeket közvetlenül a kijelölt helyre lehet szállítani, és túl sok extra mozgás vagy emelés nélkül lehet becsomagolni. Nincs szükség arra, hogy a rakományt targoncával emeljék fel a forgótányérra, vagy megpróbálják egy rámpán felvinni.

2. Felhajtórámpa

A stretchfóliázó gépek jellemzően targoncával szállított rakományok fogadására készülnek, mivel a raklapokat a forgótányérra emelik. Ha azonban raklapemelőt fog használni a raklapos rakományok mozgatásához, akkor szükség lesz egy rámpára, hogy a rakományokat fel lehessen gurítani a forgótányérra.

Maga a forgótányér is lehet speciális kialakítású, rendelhető például patkótányéros kivitelben is.

3. Csomagolási magasság

A félautomata stretch fóliázó gépek szabványos csomagolási magassága 2000 mm. Egyes rakománymagasságok azonban túlléphetik ezt, hiszen a szállítandó terméktől függően változnak. Ha a rakomány a 2000 mm magasság fölé emelkedik, akkor olyan modellt kell választani, aminek magasabb a tornya, például ilyen a PKG E-Discovery Slim raklapfóliázó gép.

4. A forgótányér nagysága

A raklapfóliázó gépek standard forgótányérja 1650 mm átmérőjű. Ez képes befogadni a leggyakrabban használt raklapokat a forgótányéron belül. Ha azonban nagyobb raklapokat használ, nagyobb forgótányért kell vásárolnia. A forgótányéron túlnyúló raklapok ugyanis nem csomagolhatók tökéletesen, és nem is biztonságosak a gép kezelője számára.

5. Beépített mérleg

Egyes vállalkozások a szállítás előtt le kell mérjék a rakományokat. A rakomány tömegének pontos ismerete javíthatja a minőségellenőrzési folyamatot. Ezen túl, ha tudja, hogy egy raklapnyi terméknek mennyi a tömege, biztosíthatja, hogy az ügyfelek nem kapnak hiányos megrendeléseket, megelőzheti a dézsmálást.

Másrészt a rakományok lemérése segít elkerülni a teherfuvarozó cégek által kiszabott többletköltségeket. A szállítmányozó cégeknek ugyanis nem mindig van módjuk vagy lehetőségük arra, hogy megmérjék a helyszínen az általuk felvett rakományokat. A feladó adataira hagyatkoznak. Ha azonban az adatok nem stimmelnek, mert pontatlan számot adott meg, akkor a fuvardíjnál többletköltséggel kell számolni.

A stretch fóliázó gép kiválasztása valójában roppant egyszerű, de szem előtt kell tartani a fenti öt pontot, hogy a raklapfóliázó minden olyan feladatot el tudjon végezni, ami a vállalkozásában adódik. Tudjon meg többet a stretch fóliázó gépekről>>