Hogyan változtatta meg a játékszabályokat az alacsony hőmérsékletű zsugorfóliázás?
02márc

Hogyan változtatta meg a játékszabályokat az alacsony hőmérsékletű zsugorfóliázás?

Az alacsony hőmérsékleten zsugorodó poliolefin fóliatermékek közös jellemzője, hogy nagyon rugalmasak és könnyen zsugorodnak – az pedig, hogy alacsony hőmérsékleten is képesek alakot változtatni, néhány évvel ezelőtt még csak álom volt. A zsugorfóliák terén történt innováció eredményeként ma már akár 90℃ alatti hőmérsékleten is lehet zsugorfóliázni.

Hogyan történik hagyományosan a zsugorfóliázás?

A zsugorfóliázás hagyományosan 3 lépésben történik:
1. a termék becsomagolása
2. a fólia lezárása
3. a fólia zsugorítása

A fólia zsugorítása a termékre hő segítségével történik, ehhez egy zsugorfóliázó gépre vagy zsugorító pisztolyra van szükség. Legtöbbször az eljárást csomagolásra használják, de ugyanígy alkalmas címkézésre, illetve eredetiséget/dézsmálás elleni védelmet biztosító vagy promóciós csomagolásra.

Zsugorfóliázás PVC-vel

Egy évtizeddel ezelőtt a leggyakoribb zsugorfólia csomagolás alapanyaga a PVC volt. Ahhoz, hogy a PVC rugalmas és lágy legyen, vagyis alkalmas legyen a csomagolásra, adalékanyaggal kellett dúsítani. Bár ez lehetővé tette a PVC széleskörű alkalmazását, lehetetlenné tette az élelmiszeriparban való felhasználását, az adalékanyagok ugyanis toxikusságuk miatt nem érintkezhetnek élelmiszerekkel.

A PVC zsugorfóliák ma is népszerűek nem-élelmiszeripari felhasználásra, ugyanis alacsony hőmérsékleten zsugorodnak.

Miért változtatott meg mindent a poliolefin (PO) zsugorfólia?

Az alacsony hőmérsékleten zsugorodó fóliák alkalmasak élelmiszerek, érzékeny gyümölcsök, probiotikumok vagy akár gél állagú termékek csomagolására is.

Megjelenése előtt a zöldséget és gyümölcsöt szorosan műanyagba kellett csomagolni, amihez költséges gépekre vagy betanított munkaerőre volt szükség. Az alacsony hőmérsékleten zsugorodó fólia lehetővé tette, hogy a csomagolási folyamat nagyságrendekkel gyorsabb legyen. A zöldség, gyümölcs másodpercek alatt megkapja a csomagolást (a zsugorfóliázó gép automatizáltsági szintjétől függően), és máris szállításra kész.

Hol használják még az alacsony hőmérsékleten zsugorodó fóliát?

Népszerű csomagolóanyag a kozmetikai iparban, ahol magasabb hőmérsékelten való csomagolás károsítaná a terméket. Ugyanígy remek csomagolási módja csokoládénak és gyümölcsös tálcáknak, dobozoknak.

Végül, egy lényeges szempont. Amikor alacsonyabb hőmérsékleten zsugorfóliázunk, a fólia hamarabb zsugorodik, és értelemszerűen a gyártási folyamat gyorsabb lesz. Ha a termékek zsugoralagúton haladnak át, növelhető a szállítószalag sebessége a nagyobb teljesítmény érdekében.

Ha többet szeretne tudni az alacsony hőmérsékleten történő zsugorfóliázásról, forduljon hozzánk, csomagolástechnológus munkatársaink választ adnak a kérdéseire>>