Mikor indolkolt áttérni acél pántszalagról műanyagra?
29jan

Mikor indolkolt áttérni acél pántszalagról műanyagra?

Amikor szállításhoz készítjük elő az árut, akkor egyetlen cél vezérel minket: hogy az áru sértetlenül érjen célba. Pontosan ez a pántolás célja, és ha nem teljesíti, akkor az megkérdőjelezi a használat jogosultságát. Amikor egy raklapot acélpántokkal rögzítünk, akkor a szalagot megfeszítve egy szoros, nagy szilárdságú hevedert hozunk létre. Ezt a rakományt aztán különböző hatások érik a szállítás során, a rázkódás, a mozgatás vagy csak az egyszerű tárolás alatt az acélpánt alakja mindvégig azonos marad: ugyanolyan hosszú lesz, mint amikor felhelyeztük. Csakhogy, ez nem feltétlenül mondható el magáról a rakományról! A szállítás során bekövetkező mozgás miatt enyhén módosul a térfogata, esetleg anyaga miatt zsugorodik – miközben az acél pántszalag ugyanolyan marad. Ezért látni sokszor olyan rakományokat, amelyek „túl lazán” vannak pántolva: valójában a pántolásuk tökéletes volt, a rakomány az, ami változott.

Acél pántszalag vs. műanyag pántszalag

A nagy szakítószilárdsággal rendelkező PET, szőtt PET pántszalagok enyhén megnyúlnak pántoláskor. A megnyúlás mértéke 8–10% között van, és ez a rakományt ellenállóvá teszi a sokkhatásokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy a rakomány akár 8–10%-os alakváltozást is szenvedhet, a pántszalag továbbra is feszes lesz rajta.

A műanyag pántoló szalagok gyártási technológiájának fejlődése, valamint a felhelyezésükhoz használt gépek egyszerű és könnyű alkalmazhatósága megnyitotta az utat a műanyag szalagos pántolás elterjedéséhez. Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy itt az anyagi tényező is rendkívül fontos szerepet játszott. A 2000-es évek elején különböző okokból az acélárak elkezdtek nőni, 2005-ben az acélpántok ára a duplája volt a 2003-as áraknak. Amikor világossá vált, hogy a műanyag (főleg poliészter) pántszalagok 40-50%-os megtakarítást eredményeznek, még azok a vállalatok is gondolkodóba estek, amelyek korábban mereven elutasították a műanyag szalagokra való áttérést. Az acélárak további ingadozása csak felerősítette ezt a folyamatot.

És bár az acél ára azóta ismét jóval kiegyensúlyozottabb, a felhasználók továbbra is 30–40% megtakarítással számolhatnak, ha a rakományaikat műanyag pántoló szalaggal rögzítik.

Különösen ott látványos a váltás, ahol nagy mennyiségű árut pántolnak acéllal kézi pántológéppel. Az acélszalagok felhelyezéséhez ugyanis csak kézi pántológépeket lehet igénybe venni. Ehhez képest egy műanyag pántoló szalaggal dolgozó automata pántológép drámai változást hoz a munkavégzés sebessége terén. A munkaerő terén nyert költségmegtakarítás is komoly szerepet játszik az egyenletben. Még akkor is jelentős megtakarítást jelent az áttérés, ha figyelembe vesszük, hogy új eszközökre lesz szükségünk a pántoláshoz, és be kell ruháznunk egy automata pántológépbe.

Végső soron a döntést, hogy acél vagy műanyag pántszalagot használ az áruja rögzítéséhez, arra kell alapoznia, ami működik. Hiába választ egy gazdaságos megoldást, ha a termékei sérülten érnek célba, és az árukár a költségmegtakarítást egyszerűen lenullázza. Valóban, a műanyag pántszalagok, valamint a felhelyezésükhöz használt eszközök és pántológépek sok alkalmazás esetén számos előnyt nyújthatnak.

A megfelelő pántszalag kiválasztásához kérje csomagolástechnológusaink segítségét>>