Készen áll befektetni egy zsugorfóliázó gépbe?
24jan

Készen áll befektetni egy zsugorfóliázó gépbe?

Napjainkban már nem is gondolunk bele, hogy mennyire fontos találmány a zsugorfóliázó gép. Amikor megjelent az 1970-es évek közepén, egy csapásra megváltoztatta a csomagolástechnika világát, és ezzel párhuzamosan az élelmiszereink csomagolását. Ma már nem ritkák azok a vállalkozások sem, amelyek hajó- vagy akár épületnagyságú tárgyak zsugorfóliázására szakosodtak.

Egy több ezer terméket csomagoló termelőegység számára egy automata zsugorfóliázó gép jelentheti azt a nagy változást, ami a munkaidő jobb kihasználását, a munkaerő igény csökkenését és az iparág legújabb fejlesztéseinek átvételét eredményezheti. Olvasson tovább, hogy megtudja, milyen előnyöket biztosít a zsugorfóliázó, és miként változtatja meg a csomagolás hatékonyságát!

Így csomagol a zsugorfóliázó gép

A zsugorfóliaként ismert fóliatermék a modern tudomány egyik csodája. Polimerekből és olyan adalékanyagokból állítják elő, amelyek hő hatására megváltoztatják a formájukat. Ezeknek az adalékanyagok köszönhető, hogy a zsugorfólia képes összezsugorodni, és felvenni annak a terméknek a formáját, amit becsomagolunk.

Zsugorfóliázáskor egy személy vagy egy gép behelyezi a terméket a fóliába, lezárja a fóliát, majd egy kamrában vagy alagútban hő hatására a fóliatasak rázsugorodik a termékre. A zsurodás mértéke a zsugorfólia alapanyagától függ. A PVC zsugorfóliák 50%-kot is zsugorodnak. A leggyakrabban használt zsugorfóliák alapanyaga a poliolefin (PO), ami 30%-os, a nehezebb termékek csomagolására használt polietilén (PE) zsugorfóliák pedig 15%-os zsugorodásra képesek.

Gépméretek

A zsugorfóliázó gépek különböző méretekben készülnek, így minden vállalkozás garantáltan megtalálja a számára ideális gépméretet, illetve sebességet. A félautomata gépek esetén egy kezelő irányítja a gépet, ő helyezi be a terméket a fóliába, illetve a zsugorító kamrába. Ezek a gépek kis helyigényűek. A teljesen automatikus gépeknél szállítószalagon érkezik és távozik a termék. A nagy sebességű, teljesen automata gépek akár 20 méter hosszúak is lehetnek!

A zsugorfóliázás automatizálásának előnyei

Az automatizálás célja a csomagolás sebességének növelése. Egy zsugorfóliázó gép és a teljesen automatikus változat közötti különbség napi szinten több ezer becsomagolt termék lehet. Egy tapasztalt gépkezelő 8-12 terméket képes csomagolni percenként, ez a maximum, ami egy félautomata zsugorfóliázó géppel elérhető.

Ehhez képes egy automatikus gép már 25-40 terméket csomagol percenként. A csomagolás sebességét a termék mérete és magassága is befolyásolja, a nagyobb termékekhez ugyanis több időre van szükség. A gép nem tart szünetet, állandóan ugyanazzal a sebességgel képes csomagolni. Egy vállalkozás megsokszorozhatja a termelési sebességet egy automata gépre való áttéréssel. Általában elmondható, hogy amit 2 gépkezelő egy munkanap alatt becsomagol, azt egy automata gép 2 óra alatt elvégzi.

Kérdése van a zsugorfóliázó gépek kapcsán? Vegye fel a kapcsolatot az Uniotech csomagolástechnológusaival>>