3 különbség a félautomata és a teljesen automata csomagológép között
04okt

3 különbség a félautomata és a teljesen automata csomagológép között

Az automata csomagológépeket az automatizáltsági fok függvényében két nagy csoportba szokás osztani, a félautomata és a teljesen automata csomagológépek családjába. Sokszor nem teljesen egyértelmű ügyfeleink számára, hogy mi a különbség a kettő között: pontosabban fogalmazva nem nyilvánvaló, hogy melyik opció az előnyösebb az adott vállalkozás számára.

Ezért ma 3 olyan szempontot fogunk elemezni, ami segít eldönteni, melyikbe érdemesebb befektetni.

Automata csomagológép vagy félautomata csomagológép: előnyök és hátrányok

1. Az egyik nyilvánvaló különbség a teljesen automatikus csomagológép és a félig automatikus csomagológép között a termelési hatékonyság. A teljesen automatikus csomagológép szállítószalagok, ki- és behordó szalagok beépítésével teljesen integrálva van a csomagoló sorba. Gyakorlatilag éjjel-nappal tudja végezni a munkát. Fejlett, teljesen automatizált technológiát alkalmaz, ami nyilvánvalóan hatékonyabb. Bizonyos csomagológépek, például a töltőgépek esetében azonban nem ilyen egyértelmű a helyzet. A teljesen automatikus gépeknél a töltési tartomány állíthatósága szűkebb, mint a félautomata gépeknél, éppen ezért ezen a téren a félautomata gépek kiegyensúlyozhatják a termelés hatékonyságának problémáját. Egyszóval, minden gépnek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Mindig az adott helyzethez, alkalmazáshoz igazodva kell kiválasztani a megfelelő csomagológépet.

2. Sokszor úgy képzelik el, ahogy a teljesen automata csomagológép egy magasabb szintű technológiát képvisel. Ez azonban nem igaz, mindkét típus a legmagasabb technológiai szintet képviselheti. Egyes apró részletekben térnek el, amelyek lehetővé teszik, hogy míg az egyikhez szükség van (minimális) emberi munkaerőre, a másik személyzet nélkül üzemeltethető. Munkaerőköltségek szempontjából a teljesen automata gép a testhezállóbb megoldás, hiszen ezen a téren jelentős megtakarítás érhető el a segítségével.

3. A költséghatékonyság szempontjából mindig az üzemeltetési költségeket is figyelembe kell venni. Egy teljesen automata gép természetesen drágább, mint egy félautomata, de a félautomata esetén számolni kell a későbbi munkaerőköltségekkel is, amelyek a teljesen automata gép esetén kiesnek. Ugyanígy, a félautomata csomagológép üzemeltetése drágább lehet, mint nem automata társai, de a hatékonysága, gyorsasága is nagyobb.

A megfelelő csomagológép kiválasztásánál az első lépés mindig a körülmények alapos elemzése. Melyik lenne a legalkalmasabb a termelékenység növelésére: a félautomata vagy a teljesen automata csomagológép? Kérje csomagolástechnológus szakmérnökeink segítségét>>