7 érdekes tény a légpárnás fóliáról
31júl

Semmi nem veszi fel a versenyt a légpárnás fóliával?

Mindenki tudja, milyen jól jön a légpárnás fólia, amikor sérülékeny termékeket akarunk szállítani. Az 1960-as évek óta rengeteg terméket becsomagoltak vele, és ma már szinte senkinek sem jut eszébe, hogy eredetileg tapétának szánták… A megbízható védelmen kívül azonban még van pár tulajdonsága, amivel érdemes tisztában lenni. Ön ismeri mindet?

7 érdekes tény a légpárnás fóliáról

1. Általában LDPE vagy polietilén fóliából készül, egy sima és egy formázott oldala van. A klasszikus légpárnás fólia buborékjai 1 cm átmérőjűek, de 6 mm-től 26 mm-ig számos más méretben is készül. A buborékok mérete határozza meg, mennyire véd a rázkódástól és az ütésektől: a nagyobb buborékok nagyobb védelmet biztosítanak.

2. A buborékok félgömb alakúak. Bár az anyavállalat, a Sealed Air olyan termékeket is gyárt, amelyeken a légpárnák betűket, feliratokat formáznak, vagy éppen szív, esetleg mosolypofi alakúak, ezek a termékvédelem szempontjából nem jelentenek különbséget.

3. Minden egyes évben annyi buborékfóliát gyártanak, hogy azzal 10-szer is körbe lehetne csomagolni a Földet.

4. A buborékfólia nagyszerű csomagolóanyag az érzékeny elektronikai cikkek és alkatrészek számára, amelyeket védeni kell az elektrosztatikus feltöltődéstől. Mivel antisztatikus tulajdonságú, chipeket és egyéb kényes termékeket is lehet csomagolni vele. Sőt, léteznek olyan buborékfólia-típusok is, amelyek légpárnáit olyan gázkeverékkel töltik fel, ami védi a fémtermékeket a korróziótól.

5. Sokszor megmosolyogjuk, amikor szigetelésként látjuk viszont ablakokon, kutyaházakban. Pedig a norvég mentősök egyes esetekben légpárnás fóliát használnak a hipotermia (a szervezet fokozott mértékű kihűlése) ellen szélsőségesen hideg körülmények között. Egy 2009-es kísérlet próbababákon vizsgálta a buborékfólia hatékonyságát a hővisszatartásban. Kiderült, hogy körülbelül annyira hatékony, mint egy hálózsák, egy takaróhoz képest viszont csak 69%-os a hatékonysága.

6. Egyes buborékfóliákat nem lehet kipukkasztani. Szomorú hír azoknak, akik így vezetik le a stresszt, és jó hír azoknak, akik nem akarják a fél raktárat térkitöltő-tárolásra használni. Számukra találták ki az olyan légpárnás fóliákat, amelyeket közvetlenül csomagolás előtt töltenek fel levegővel: ebben az esetben a légpárnák összefüggő rendszert alkotnak, a fólia alapanyaga sokkal vastagabb.

7. Amikor légpárnás fóliával csomagolunk, a buborékok belülre vagy kívülre kell kerüljenek? A buborékfólia két rétege közül a sima sokkal tartósabb a külső hatások elleni védelemben. Nagyon jól elnyeli a rezgéseket, és megbízható védelmet nyújt, ha egy terméket leejtenek. Ezért az ajánlott csomagolási mód: a buborékok belülre, a tárgy felé kerüljenek. Így könnyebb is csomagolni vele, mivel a légpárnás oldal jobban idomul a felületekhez. A biztonság növelhető több réteg felhasználásával. Ebben az esetben minden egyes réteget tapadószalaggal kell rögzíteni.

Légpárnás fólia termékek az Uniotech kínálatában>>