16jan

Műanyag pántszalag vs. fém pántolószalag: melyik az ideális?

Amikor a műanyag pántszalag gyártását elkezdték, úgy tekintettek rá, mint a fémszalagok helyettesítőjére. Elsősorban ott alkalmazták, ahol korábban azért pántoltak acélszalagokkal, mert nem volt más választási lehetőség. A műanyag pántszalag kiszélesítette a pántolás nyújtotta lehetőségeket, hiszen felhasználása sokkal szélesebb körű. De ahhoz, hogy kihasználjuk a műanyag pántolószalagok előnyeit, elsősorban azt kell tudnunk, hogy miben különbözik a társától, a fémszalagtól.

Műanyag pántszalag vs. fém pántolószalag: Ön melyiket választaná?

A kulcsfontosságú különbség a két típus között a megnyúlás: a fémszalagok nem rugalmasak, a nyújthatóságuk gyakorlatilag a nullával egyenlő. A műanyag szalagok ezzel szemben rugalmasak, és anyaguktól függően akár többször is megfeszíthetők. A poliészter és a polipropilén rugalmasabbak, mint a poliészter, az elasztikus nyúlással egyenes arányban nő a lökéscsillapító hatás is.

A műanyag pántszalag előnyei:

  • nyújtható
  • biztonságos a használata, nincs balesetveszély pántolás vagy elvágás közben
  • nem sérti meg a szállítmányt
  • nem hagy rozsdafoltot
  • ellenáll az időjárási körülményeknek
  • nem igényel drága felszerelést a vele történő pántolás
  • könnyű
  • könnyen kezelhető
  • nyomtatható, reklámfelületként is jól funkcionál

Ideális megoldás bálázáskor, kötegeléskor, csomagok, egységrakományok képzésekor, kiválóan rögzít, és mozgásmentesíti az árut szállításkor, illetve rakodáskor.

A fém pántszalagok kora nem járt le a műanyag szalagok megjelenésével, hiszen szakítószilárdságuk a legnagyobb, ezért különösen az üveg- és a faiparban továbbra is ajánlott a használatuk. Nagyon jól alkalmazhatóak magas hőmérsékletű termékek rögzítésére és biztosítására, vagy olyan esetekben, amikor a pántolás után a rakatok hőkezelésen esnek át.

Mit kell figyelembe venni műanyag pántolószalag rendelésekor?

Ha választani szeretne a műanyag szalagok nagy választékából, a legkézenfekvőbb, ha a segítségünket kéri: csomagolástechnikai szakembereink a csomagolandó termékek függvényében segítenek kiválasztani az ideális anyagú, szélességű, vastagságú szalagot. Figyelembe kell venni az adott szalag rugalmasságát, sőt a színe is fontos szerepet játszhat (az UV-sugárzás szempontjából, a fekete szalagok ugyanis a legkevésbé érzékenyek az UV-sugárzásra).

Kézi vagy gépi pántolással rögzíti a szalagot? Fontos pontosan meghatározni, melyek az igényei, hogy a legoptimálisabb csomagolási módot tudja választani.

Tekintse meg az Uniotech műanyag pántszalag választékát itt>>

CÍMKE: