16jan

Ragasztópisztoly – Így fejleszthető a ragasztás

Legyen az Ön feladata karton- és hullámpapír-dobozok összeállítása és lezárása, bútorok összeszerelése, padlószőnyeg lerakása, elektronikai alkatrészek rögzítése, vagy bármilyen kézműves tevékenység – a ragasztópisztoly és a ragasztóanyag megfelelő kiválasztásán múlhat a munkája végeredménye és a szakmai reputációja.

Célozzon biztosan ragasztópisztollyal

A hot-melt ragasztó, vagyis forró-ömledékes ragasztóanyag azonnali kötést biztosít oldószerek nélkül. Elfelejtheti az oldószeres ragasztással járó macerát: a párolgást, a szellőztetést, a különleges tárolási igényt. A korszerű ragasztóanyagok, ahová a hot-melt is tartozik, új fejezetet nyitottak a ragasztástechnikában. A hot-melt ragasztók előnyeit ragasztópisztolyt használva élvezhetjük.

Hogyan működik? A pisztoly megolvasztja a ragasztóanyagot, ami a kinyomó ravasz meghúzásával szabályozott mennyiségben kerül a ragasztandó felületre. A forró, ragadós anyag kihűlve megdermed, és másodpercek alatt biztosítja a kívánt kötést.

A hot-melt ragasztó többféle formában kapható, leggyakrabban azonban a hot-melt rúddal találkozhatunk, változó hosszal és átmérővel. Mivel nincs különös tárolási igénye, hosszan megőrzi a minőségét.

Hogyan válassza ki a ragasztópisztoly és a ragasztó tökéletes párosát?

Amikor ragasztópisztolyt választ, egyben ragasztóanyagot is választ, hiszen különböző ragasztókhoz a különböző gépek ajánlottak.

A ragasztópisztoly szinte azonnal, minden különösebb előkészület nélkül, széleskörűen használható, nem véletlen, hogy a ragasztott kötések szerepe az iparban és a barkácsolásban is egyre jelentősebb. A vele készített ragasztott kötések erősek, gyorsan kialakíthatók, a ragasztóanyagot pontosan oda juttathatja vele, ahová szeretné, ahová kell.

Mivel felhasználásuk igen elterjedt, rengeteg típus létezik. Méreteik is változóak: a mini méretűek főként barkácscélokra ajánlottak, ezek a gépek olcsóbbak, kis javító és díszítő munkákhoz kiválóak. Jól irányítható, komfortosan használható gépek. A nagyobb, professzionális gépek ára már magasabb, viszont ennek függvényében a felhasználásuk is jóval sokrétűbb, nagy felületek ragasztásához is alkalmasak.

Otthoni felhasználásra elsősorban az alacsonyabb hőmérsékleten működő gépek ajánlottak, ezek 100-150 fokig melegítik fel a ragasztórudat, és kiválóan alkalmasak érzékeny anyagok, textilek, dekorációk ragasztására. Mivel a gépek kisméretűek, a tartályuk is kicsi: egyszerre kevés ragasztóanyagot tudnak megolvasztani. Apróbb, foltszerű ragasztásoknál használhatóak eredményesen.

A professzionális gépek már 200 fokig is melegednek, ezért erősebb kötések létrehozására is alkalmasak. Léteznek olyan ragasztópisztolyok is, amelyek hőfokszabályozóval rendelkeznek, egyesítve a két alaptípust.

A ragasztó egészen precíz felvitele érdekében az igényesebb ragasztópisztolyok különböző alakú fúvókákkal vannak felszerelve. A T-alakú fúvókának például szőnyegek rögzítésénél, a tű alakúnak egészen apró tárgyak ragasztásánál veheti nagy hasznát.

 

Az ideális ragasztópisztolyt keresi? Itt megtalálhatja>>