16jan

Kezdetben senkit sem érdekelt: a légbuborékos fólia

A vicc szerint a világ legnehezebb munkahelye az, ahol a légbuborékos fólia készül: az alkalmazottaknak ugyanis iszonyatosan nagy önkontrollal kell rendelkezniük.

Az egyetlen csomagolóanyag, ami mindenkit lázba hoz: a légbuborékos fólia

Ezt a népszerű és tagadhatatlanul szórakoztató csomagolóanyagot az 50-es évek elején találták fel, és a döcögős indulás dacára mára az egyik legkedveltebb, gyakran használt csomagolóanyag lett.

A története 1951-ben kezdődött, amikor két mérnök, Alfred Fielding és Marc Chavannes háromdimenziós műanyag tapéta létrehozása kapcsán folytatott kísérleteket. Az egyik ötletük két műanyag zuhanyfüggöny összefogása volt. Az anyag zsebeibe beszorult a levegő, ami az üvegházhatású szigetelések irányába mozdította el a projektet. A levegővel töltött műanyagzsebek ugyanis hőcsapdaként is működhetnek.

Csakhogy az ötlet senkit sem érdekelt.

Bár a projekt kudarcba fulladt, rájöttek, hogy az általuk készített anyag csomagolóanyagként is használható. A buborékfólia elterjedéséhez azonban lökést kellett adjon egy banális véletlen: a mérnökök ismertek valakit, aki ismert valakit az IBM-nél. Az IBM pont akkor készült piacra dobni az IBM 1401-et, és olyan csomagolóanyagot kerestek, ami kellőképp óvja majd az érzékeny alkatrészeket.

A légbuborékos fólia világsiker lett.

Mikor használjon légbuborékos fóliát?

A légbuborékos fólia egy hajlékony, átlátszó műanyagfólia, amit főleg törékeny és érzékeny tárgyak becsomagolására használnak. A szabályosan elhelyezett, levegővel töltött buborékok kipárnázzák az árut, megvédik a rázkódástól. A buborékok méretétől függ az általuk nyújtott védelem. A többrétegű fóliák az erős rázkódást is fel tudják fogni.

Csomagolástechnikai szakemberek szerint az emberek 99,5%-a a buborékfólia mellett dönt, mivel olcsó és rendkívül egyszerűen használható. A légbuborékok hatalmas előnye, hogy sokkal jobban fogják fel a rázkódást, mint bármilyen más csomagolóanyag.

Mekkora legyen a buborék?

Mivel a buborékfólia különböző méretekben készül, egy adott termék csomagolásánál mindig meg kell fontolni, melyik lenne az ideális. A képlet ebben az esetben egyszerű: minél nagyobb a buborék, annál nagyobb védelmet nyújt.

Melyik légbuborékos fólia lenne ideális az Ön terméke számára? Csomagolástechnikai szakembereink segítenek kiválasztani!