4 remek csomagolóanyag élelmiszerekhez
Amikor élelmiszert csomagolunk, nemcsak a védelemet és az eltarthatóság meghosszabbítását tartjuk szem előtt (bár kétségtelenül ezek a legfontosabb szempontok), hanem tájékoztató, marketing és kényelmi szempontokat is. Manapság egyre inkább hangsúlyossá válik a felhasználó kényelme úgy a kicsomagolás mint a fogyasztás során.
A műanyagok nagy családja számít a legelterjedtebb és legszélesebbkörűen felhasználható csomagolóanyagnak az élelmiszer csomagolás területén. Legyen az palack, tasak, tálca, tál, doboz vagy pohár, az élelmiszerek csomagolásához használt műanyagok az előállított műanyagok 40%-át teszik ki.
Miért olyan kézenfekvő csomagolóanyag a műanyag, amikor élelmiszerekről van szó?
A műanyag csomagolóanyagoknak számos előnye van:
-
- kedvező árfekvés,
- könnyű feldolgozhatóság,
- könnyen alakítható,
- kémiai szempontból ellenálló,
- könnyű,
- lehet merev és flexibilis, mivel a műanyagok családja hatalmas, bárki megtalálja azokat a tulajdonságokat, jellemzőket, amelyekre a terméke csomagolásához szükség van.
A műanyag csomagolóanyagok 2 nagy csoportba sorolhatók: hőre keményedő és hőre lágyuló műanyagok. A hőre keményedő polimerek visszavonhatatlanul megkeményednek hő hatására. Nagyobb a hőstabilitásuk, a merevségük, a törésekkel és deformálódásokkal szembeni ellenállásuk, és éppen ezért nem alkalmasak élelmiszerek csomagolására (hőre keményedő műanyagok például az epoxi gyanták vagy a fenol gyanták).
A hőre lágyuló műanyagokat könnyen lehet olvasztani vagy lágyítani magas hőfokon. Ezek gyártása általában egy lépésben történik, és egy későbbi folyamat során alakítják őket a kívánt formára. A hőre lágyuló műanyagok nagy családjából kerülnek ki az élelmiszerek csomagolásához használt csomagolóanyagok (polipropilén, polisztirén, PVC).
A legnépszerűbb műanyag csomagolóanyagok
Polietilén (PE) és polipropilén (PP). Ezt a két anyagot könnyű súlya, alakíthatósága, szilárdsága, stabilitása, feldolgozhatósága és újrafelhasználhatósága, valamint vegyszerekkel és nedvességgel szembeni ellenálló képessége miatt használják széles körben. Tej-, gyümölcslé- és vizespalackok, kenyér és fagyasztott élelmiszerek a polietilén fő felhasználási területei. Polipropilént akkor használnak, ha hőállóságra van szükség. A joghurtos poharak és a margarinos dobozok például tipikus polipropilén csomagolások.
PE tasakok sztenderd és egyedi méretben az Unitechtől! A leggyakoribb PE tasak méreteket raktárról tudjuk biztosítani>>
Polietilén-tereftalát (PET). Az élelmiszerek csomagolásában a leggyakrabban használt poliészter a polietilén-tereftalát, közismertebb nevén a PET. A PET ellenálló hővel, olajokkal, oldószerekkel és savakkal szemben. Hajlékony, ugyanakkor kemény. Előnyös tulajdonságai közé tartozik még a könnyű tömeg, az átlátszóság és a törésállóság. Leginkább palackokhoz, tégelyekhez, tálcákhoz, tasakokhoz használják.
Biorientált polipropilén (BOPP). A BOPP fólia jó tisztasággal, jó UV-fényállósággal, kiváló kémiai és kopásállósággal, illetve sima felületekkel rendelkezik, ezért remek választás tasakok gyártásához. Sztenderd és egyedi méretű és vastagságú BOPP tasakok gyártása az Uniotechnél: nézze meg az Uniotech előnyös ajánlatát itt>>
Flexibilis műanyag csomagolóanyagok gyártása
Az Uniotechnél gyakorlatilag bármilyen típusú flexibilis műanyag csomagolóanyagot le tudunk gyártani. Kérjen árajánlatot már ma>>