kézi pántológép
30szept

Hogyan használjunk egy kézi pántológépet?

A kézi pántológépeket nagy, nehéz rakatok pántolásához fejlesztették ki, ahol fontos a gép mobilitása, hiszen ezekben az esetekben előnyösebb a gépet, illetve a szalagot mozgatni, és nem a súlyos rakományt. A kézi pántológépek közös tulajdonsága, hogy kezelésük egyszerű, és bárhol használhatóak. Változatos körülmények között is bevethetőek még az automata változatok is, mivel az elektromos hálózattól függetlenül működnek (akkumulátoros, pneumatikus működésűek). Az automata változatok nagy előnye, hogy kiváltják a fizikai munkát, mivel a szalagot a gép feszíti meg.

A kézi pántológépek két nagy családja

1. Mechanikus kézi pántológépek

Robosztus, strapabíró eszközök, amelyeket kötelező módon be kell szerezzünk, ha acél pántszalagokkal akarunk dolgozni. A szalag megfeszítése és rögzítése kézi energiával történik. Hagyományosan a végtelenítéshez pántszalagra van szükség, de az újabb modellek között már találunk olyanokat, amelyek hüvely nélkül, átütőpréssel végtelenítenek, például a BO-51 acélszalagos kézi pántológép. Gyors és költséghatékony vele az acélszalagos pántolás. Akár 3000N feszítőerő is elérhető az alkalmazásával.

Így használjuk a mechanikus kézi pántológépet:

    • Helyezze a pántszalagot (ami nemcsak acél lehet, hanem műanyag is) a pántolandó rakat, doboz köré.
    • Húzza össze a szalag végeit úgy, hogy mindkét végén hagyjon rá kb. 1-1 arasznyit.
    • Fűzze be a szalagot a pántológépbe.
    • Zárja be a pántológépet, és feszítse meg a szalagot.
    • A szalag megfeszítése után helyezze be a pánthüvelyt (ha szükséges), és végtelenítse a szalagot.

     

    2. Automata kézi pántológépek

    Ha műanyag pántolószalagot használunk (aminek egyre nagyobb a valószínűsége, mivel gyártási technológiájuk fejlődésével egyre erősebb műanyag pántszalagokkal lehet rögzíteni), akkor lehetőségünk van automata kézi pántológépet is használni. Ebben az esetben a pántszalag befűzése után már csak egy gombot kell megnyomni, gyorsabb és könnyebb pántolást tesz lehetővé.

    Automata berendezést használva a feszítés egy gombnyomásra történik, a feszítőerő nagysága pedig állítható. Az ORT-260 akkumulátoros kézi elektromos pántológép például visszajelzi, ha a pántszalag befűzése tökéletes, a feszítőerő nagysága, a feszítés sebessége és a hegesztési idő hossza is állítható. Az ergonomikus dizájn és könnyű gépház (csupán 3,8 kg) megkönnyíti a pántolást, könnyű vele dolgozni akár hosszabb munkafolyamatok esetén is.

    Kézi pántológéppel a pántolás csupán másodpercek kérdése. Hogy pontosan hány másodperc szükséges egy pántszalag felhelyezéséhez, az kiderül ebből a videóból:

    Ön már megtalálta az ideális kézi pántológépet? Segítünk kiválasztani, vegye fel velünk a kapcsolatot itt>>