Ki találta fel a celofán tasakot, és mire akarta használni?
Mint sok más találmány esetében, a celofán tasakot sem arra szánták, mint amire ma használjuk (pedig igazán változatosak a felhasználási területei!). A fáma szerint nagyjából egy évszázaddal ezelőtt egy svájci kémikus, bizonyos Jacques Brandenberger egy vendéglőben üldögélve tanúja volt, ahogyan a pincér véletlenül kiöntött egy üveg bort, és ezzel másodpercek alatt tönkretett egy abroszt. Tudósunk, aki egyedül ült asztalánál, elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne az effajta baleseteket elkerülni.
Brandenberger tulajdonképpen a textíliát akarta vízhatlanná tenni egy vékony réteggel, és ezt meg is tudta valósítani. Célját elérte, megmentette az abroszokat a pecsétektől. Rájött azonban, hogy ezt a védőréteget le lehet választani a textíliáról: így született meg a celofán. Találmánya nem lett azonnal hatalmas siker – mára viszont azzá nőtte ki magát.
Nyilván, amikor a celofán tasakok gyártása megkezdődött, a lehetőségek száma még jóval kisebb volt. Ma már gyakorlatilag bármilyen méretben és többféle színben is rendelhető, ám ennek ellenére a víztiszta változat a legnépszerűbb a mai napig. Valószínűleg ennek az az oka, hogy a becsomagolt termék tökéletesen látható, illetve határozottan a tisztaság érzetét kelti, ami nagyon előnyös egyes iparágak számára (mint például az élelmiszeripar, kozmetikai ipar stb.).
A celofán tasak további előnyei:
- Alacsony áteresztőképesség: ez vonatkozik a levegőre, vízre, olajra, baktériumokra.
- Mivel bizonyos fokú légáteresztő képességgel rendelkezik, a becsomagolt élelmiszer „lélegzik”, ennek következtében megőrzi természetes ízét, aromáját.
- Vékony és átlátszó, változatos igények szerint alakítható, színezhető, dekorálható, nyomdázható.
- Nem málik szét az idő múlásával, többször felhasználható.
Nem meglepő tehát, hogy a celofán tasak az elmúlt évtizedekben nagy népszerűségre tettek szert, és számos területen csomagolnak vele, hogy csak a leggyakoribb alkalmazásokat említsük:
-
- Élelmiszerek (szendvicsek, pékáru, édesség, szárított gyümölcsök, fűszerek, olajos magvak stb.) – Még az olajos és magasabb zsírtartalmú élelmiszerek is biztonságosan tárolhatók celofán tasakban, nem fognak olajos nyomot hagyni a tároló felületen.
- Díszcsomagolások.
- Egyszerhasználatos cikkek (tányérok, poharak, evőeszközök).
- Játékok, apró játékfigurák.
- Papír- és írószer. Olyan különleges termékek számára is ideális, mint az illatos ceruzák és papíráruk.
Celofán tasakot keres, esetleg egyedi igényei vannak? Vegye fel velünk a kapcsolatot>>